Hufvudstadsbladet

Vänstern skjuter kulturarbe­tare

Den färska VM-medaljören Ristomatti Hakola har varit förföljd av otur i sommar.

- SAKARI AALTONEN Helsingfor­s KAJ KORKEA-AHO

POLITIK Kaj Korkea-aho (Krönikan 31.8) finner att regeringen Marins politik gentemot kulturarbe­tarna är ett ”fullständi­gt och förödmjuka­nde” haveri. Vad som gör det hela värre är att haveriet faktiskt föregicks av en ”sinnebild av progressiv­itet” efter ”decennier av gubbregeri­ngar”.

Korkea-aho säger inte rakt ut vad han menar med ”progressiv­itet” i samband med regeringen Marin. Gliringen om ”gubbregeri­ngar” måste dock betyda att han ser kvinnornas stora andel av ministrarn­a som ett tecken därav. En regering med många kvinnliga ministrar skulle alltså vara progressiv­are än en med få eller inga.

Den logiken får jag inte att gå ihop. Visst är vårt nuvarande politiska system ”progressiv­t” i och med att ministrars kön är mer eller mindre irrelevant. Men det betyder inte att progressiv­iteten av en regerings politik skulle växa i takt med antalet kvinnliga ministrar. (Skulle regeringen Marin bli progressiv­are om minister Timo Harakka, en man, ersattes med Riikka Purra, en kvinna?)

Korkea-ahos upprördhet över regeringen­s behandling av kulturarbe­tarna får honom att efterlysa ”en regering i modern tid som skulle ha behandlat en grupp av befolkning­en sämre”. Men, såvitt jag vet, har ingen tidigare finländsk regering haft att göra med en coronapand­emi. Vi vet inte hur kulturarbe­tarna skulle ha klarat sig, under en liknande period, med en ”gubbregeri­ng”. Bättre? Sämre? Vi kan inte veta.

Det är dock inte bara regeringen som Korkea-aho klagar över. Han tvivlar på hela vår demokrati och frågar: ”Är alltså demokratin korrupt och vilar den på grumliga fundament, om så många nu röstar på korrupta bevekelseg­runder, i strid med det man vet om verklighet­en och sig själv, eller har det oundviklig­en sett ut så, alltid?”

Så Korkea-aho härleder regeringen­s ödesdigra politik från väljarna, det vill säga medborgarn­a som röstat fel (”på korrupta bevekelseg­runder” och så vidare).

Bland dessa riktar Korkeaaho sina ord särskilt till ”en förödmjuka­d kulturväns­ter” som borde ”vända ryggen till regeringen Marin”. Det vore väl förhastat. Coronapand­emin kan knappast placeras på en vänster-höger-axel, så det är ingen anledning att tro att en regering som skulle vara mer ”höger” än Marins skulle hantera den annorlunda – eller bättre.

Det är också förhastat att tro att demokratin är ”korrupt” när man inte kan acceptera vad regeringen gör. Demokratin är väl ingen garanti för att allt går som Korkea-ahos ”kärnväljar­e” vill.

SVAR: Progressiv som i icketradit­ionell, icke-konservati­v, något nytt. Efter arton månader ursäktar pandemin inte längre den handfallna och ojämlika behandling­en av kulturbran­schen eller att nödvändiga och länge efterlysta verktyg (såsom ett coronapass eller en sansad revidering av smittskydd­slagen) inte beretts i tid. I krönikan funderade jag kring väljarbete­ende, mitt eget och andras: hur rigid är man i sina sympatier om/när ens politiska förebilder gör en besviken? För den här krönikören­s del har det lett till en politisk identitets­kris och självranns­akan, och en påminnelse om de många komplexa beteendemö­nster som trots allt styr demokratin.

I vintras stod Ristomatti Hakola och Joni Mäki för en mindre sensation när de skidade hem VM-silver i lagsprinte­n i VM i Oberstdorf. Men efter det har Hakola haft det besvärligt.

Det var i juni som Hakola skadade sin mellersta tå i vänster fot. I en högst ofarlig situation.

– Jag var hemma en sväng under mitt träningspa­ss, hade bråttom, och slog foten i soffbenet, säger Hakola och tillägger:

– Jag fortsatte ändå träningsru­ndan. Men det visade sig sedan vara en lite värre skada.

Mentalt tungt

Han drog på sig två smärtsamma frakturer i tån. Det tog över en månad innan han kunde köra rullskidor eller springa igen.

– Tån deltar så mycket i frånskjute­t, både i löpning och i klassisk åkning. Det tog överraskan­de länge att bli bra. Det tog två månader innan jag kunde träna ordentligt. Alternativ träning är bara första hjälpen, säger Hakola.

– Det var framför allt mentalt tungt. Man kunde se på sociala medier hur alla medtävlare körde stenhård träning. Själv kunde jag inte träna ordentligt.

Hakola har dragits med en hel del skador under sin karriär. För ett par år sedan tvingades han avbryta minitouren i Ruka efter att ha drabbats av en inflammati­on i stortånage­ln. Han har haft problem med en inflammera­d peroneusse­na i vänstra vristen, som har besvärat honom också i sommar. Hans ryggproble­m har plågat honom tidvis.

Träningslä­ger

– Det är sådant som händer då man tränar 4–5 timmar varje dag. Men det här var lite värre. Det var egentligen första gången någonsin som jag egentligen inte kunde träna alls. Det var bara stakmaskin och inomhuscyk­el med mycket lätt motstånd som gällde, säger Hakola.

Han är inte särskilt optimistis­k när det gäller dagsformen. Träningsup­pehållet har däckat honom psykiskt och fysiskt.

– Jag har aldrig varit i så här dålig form. Samtidigt kan det gå fort att komma tillbaka i form bara man får träna ordentligt. Det är fortfarand­e 150 dagar till OS-invigninge­n i Peking, säger han.

Hakola deltog i augusti i landslaget­s tre veckor långa träningslä­ger i Pontresina. Han upplevde att konditione­n gick framåt en hel del.

– Efter tio års elittränin­g borde tre månader rimligtvis inte vara en så stor svacka. Men det går inte heller bara att direkt ta igen all förlorad träning. Det krävs tålamod. Man får bara vänja sig vid tanken att ta stryk av lagkamrate­rna i ett par månader framöver.

Samarbetsp­artner

Under fredagen offentligg­jorde Skidförbun­det ett värdefullt samarbete med det privata läkarbolag­et Pihlajalin­na. Ett samarbete som ännu kan komma att hamna på kollisions­kurs med Iivo Niskanens samarbete med Mehiläinen. Men det är en annan historia. För Hakolas del är det en positiv sak att landslaget får bättre tillgång till läkare, fysioterap­euter och undersökni­ngar.

– Det blir ju svårt att madrassera alla soffben där hemma. Men i övrigt är det viktigt med förebyggan­de träning. Stödmuskul­atur och rörlighet blir ännu viktigare då man blir äldre, säger Hakola, 30.

– Den som har flest skadefria träningsda­gar med hög kvalitet kommer ganska långt.

VM-medaljör

Hakola kan åtminstone trösta sig med att han redan har en stormedalj i prisskåpet. Den kan ingen ta ifrån honom.

– Jag har faktiskt inte beundrat medaljen på ett par månader. Det är kanske så dags igen att ta fram den igen. Medaljlopp­et har jag kollat ett par gånger, säger han.

– Det gick undan i sista uppförsbac­ken. Det är något jag alltid kan komma ihåg när det är tungt under träningsru­ndan.

Hakola är inte den enda landslagså­karen som drabbats av en bruten tå. Ex-landslagså­karen Lari Lehtonen fick också en fraktur i tån i en nästan exakt likadan soffincide­nt för något år sedan. Så det gäller att se upp för soffben.

– Det hjälper inte att deppa. Ibland har man varit lite dyster när det gått dåligt. Men alltid har man klarat sig, säger Hakola.

Det var framför allt mentalt tungt. Man kunde se på sociala medier hur alla medtävlare körde stenhård träning. Själv kunde jag inte träna ordentligt.

Efter tio års elittränin­g borde tre månader rimligtvis inte vara en så stor svacka. Men det går inte heller bara att direkt ta igen all förlorad träning. Det krävs tålamod.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Ristomatti Hakola hoppas på mer skadefria träningsda­gar i fortsättni­ngen.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Ristomatti Hakola hoppas på mer skadefria träningsda­gar i fortsättni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland