Hufvudstadsbladet

Djokovic enkelt vidare

Novak Djokovic ångar på mot sin 21:a grand slam-titel – och fjärde i år. Världsetta­n är nu bara fem segrar från att bli historisk.

-

– Med historien på spel ökar spänningen och pressen. Men jag vet vad som krävs för att få spela vidare, säger han efter efter att ha tagit sig till tredje omgången av US Open.

Nederlända­ren Tallon Griekspoor stod emot Novak Djokovic i 99 minuter innan serben med ett serveess punkterade matchen.

– Det var en bra match, jag är nöjd, det går mot rätt håll. Och så servade jag mycket bra, säger han efter 6–2, 6–3, 6–2 i US Opens andra omgång.

Härnäst väntar Kei Nishikori, som Djokovic trots 16 möten inte har förlorat mot.

Jagar Lavers bedrift

Men japanen får ursäkta, det Djokovic får frågor om är den historia han skulle skriva om det blir en seger i turneringe­n – att ha flest grand slam-segrar på herrsidan och bli förste herrspelar­e sedan Rod Laver 1969 att vinna alla fyra grand slam-turneringa­r under samma år.

– Bara att nämnas i samma andetag som Rod Laver är ju en ära och jag försöker hitta styrka och energi ur det, säger 34-åringen på presskonfe­rensen efter matchen.

De två giganter Djokovic har kämpat mot i över ett årtionde – Roger Federer och Rafael Nadal – är skadade och saknas i New York. De har alla tre 20 grand slam titlar vardera, och serben kan nu bli först till 21. Men är han därför den bäste av dem?

– Det är så svårt att säga. Vi är alla tre så olika. Men vår rivalitet är och har varit fantastisk för vår sport. Ju mer det talas om vem som är bäst genom tiderna desto bättre är det för tennisen. Jag hoppas att folk kommer fortsätta att debattera det, säger han.

Zverev också vidare

På samma halva som Djokovic behövde världsfyra­n och nyblivne OS-guldmedalj­ören Alexander Zverev bara en dryg timme för att avfärda spanjoren Albert Ramos-Vinolas med 6–1, 6–0, 6–3.

I tredje omgången väntar 184-rankade amerikanen Jack Sock för Zverev, som jagar den andra raka finalen i turneringe­n efter fjolårets finalförlu­st mot Dominic Thiem.

Amerikanen Jenson Brooksby, som besegrade Mikael Ymer i första omgången, är också vidare, efter 6–7, 7–6, 7–5, 6–3 mot landsmanne­n Taylor Fritz.

 ?? ■ FOTO: FRANK FRANKLIN II/AP-TT ?? ■ Novak Djokovic jublar efter segern mot Tallon Griekspoor.
■ FOTO: FRANK FRANKLIN II/AP-TT ■ Novak Djokovic jublar efter segern mot Tallon Griekspoor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland