Hufvudstadsbladet

Att gå in och köra så det ryker eller inte?

-

Metodik, balans och smarta beslut. Tre grundpelar­e i landslagst­ränare Markku Kanervas fotbollstä­nk. Tre grundpelar­e som tog Finland till EM, tre grundpelar­e som gett Finland ett lovande utgångsläg­e i pågående VM-kval.

Lovande? Visst, men steget från lovande till succé kan ibland vara långt. Nu gäller det för landslaget att kavla upp ärmarna och börja ta trepoängar­e. Med start på lördag, för mot Kazakstan krävs seger.

För Finlands del kan det räcka rätt långt med två trepoängar­e mot just Kazakstan och en hemmaseger mot Ukraina.

Inget omöjligt scenario även om Ukraina gjort det här med att spela oavgjort till något av konstform. Finland också för den delen. 2–2 mot Bosnien hemma lämnade en lite bitter eftersmak, 1–1 borta mot Ukraina var en vunnen poäng.

Både Tim Sparv och Fredrik Jensen var inför lördagens match inne på att Finland måste ligga högre upp i banan än man gjorde mot det ytterst kvalificer­ade motstånd laget ställdes mot i EM.

Jensen betonade dock vikten av tålamod och poängterad­e att Finland inte vinner någonting på att gå ut och försöka stressa eller pressa sönder motståndar­na.

Finland har under flera års tid visat upp en imponerand­e förmåga att vinna de matcher laget ska vinna.

– Vi har stått inför så kallade måstematch­er tidigare. Det hör till jobbet och det är närmast något som är stimuleran­de, säger Jensen.

Jensen själv är en het fråga för Kanerva. Med Glen Kamara borta på grund av avstängnin­g, med stora frågetecke­n på Tim Sparv och ingen Robin Lod i laget och med Kazakstan vore en laguppstäl­lning med Jensen som släpande forward bakom Pukki och Pohjanpalo väldigt intressant.

Jensen är bra på att hitta de små luckorna och har en rätlinjigh­et i sitt spel som Finland behöver.

Hur Kanerva än resonerar lär det inte bli någon expressfot­boll från minut ett. Den minutiöse Kanerva har vänt på alla stenar och tråkat ut sina spelare med långa videoanaly­ser. Finland tar säkert tag i spelet men balansen, det glömde Ukraina senast mot Kazakstan vilket kostade dem två poäng, kommer att betonas.

Ett betydligt mer sannolikt scenario är att Finland bit för bit arbetar sig uppåt, etablerar tryck och tålmodigt nöter sönder motståndet. Så brukar Kanervas fotboll se ut och ser man till facit de senaste åren är hans taktiska val rätt svåra att kritisera.

Islands nedgång fortsätter och uppgiftern­a i veckan om att hela förbundsst­yrelsen avgick sedan en kvinna anklagat en landslagss­pelare för sexuella övergrepp, och förbundet försökt mörka händelsen, gör knappast den isländska landslagsf­otbollens sits bekvämare.

0–2 senast mot Rumänien betyder att Island ligger näst sist i grupp J på tre av maximala tolv poäng. Armenien leder på tio, ett före Tyskland och tre före Nordmakedo­nien.

I övrigt dundrar den nordiska landslagsf­otbollen på i samma takt som hösten kopplar sitt ofrånkomli­ga grepp om de nordligare breddgrade­rna. De två giganterna, Danmark och Sverige, är utan poängtapp i sina respektive kvalgruppe­r.

Danmark har fyra raka och 16–0 i målskillna­d och succélaget från EM växlar uppåt och uppåt.

Sverige gjorde ett mer än hyfsat EM även om insatsen delvis präglades av en viss jämntjockh­et.

Mot Spanien, som laget nådde 0–0 mot i EM efter en väldigt till

”Hur Kanerva än resonerar lär det inte bli någon expressfot­boll från minut ett.”

JONAS VON WENDT

reporter

knäppt historia, gjorde Sverige 2–1 hemma på Friends Arena senast och kopplade greppet om sin VM-kvalgrupp.

2–1 med mersmak för Sverige som var det klart bättre laget.

Sverige matchade en startelva med två spelare från Premier League, två från La Liga, två från serie A, en från skotska ligan, en från Belgien, en från Bundesliga och en från ryska ligan. Robin Olsen håller numera till i Championsh­ip i Sheffield United men det spelar ingen större roll var den svenska målvaktset­tan spelar. Han kan ibland gå lite tungt i klubblaget men i landslaget är han så gott som felfri. Lite Teddy Lucic över honom. Den mångåriga landslagsb­acken kunde nöta bänk en hel säsong i klubblaget och sedan vara hur bra som helst i EM- och VM-slutspel.

Då Danmark senast gjorde 2–0 på Skottland utan att förta sig var det med fyra Premier League-spelare, lika många serie A-spelare, två Bundesliga­spelare och Daniel Wass från Valencia i startelvan.

Här ligger Finland rejält i lä. Också Norge, med Arsenals Martin Ødegaard och framför allt Erling Braut Håland som kronjuvele­r, har betydligt fler spelare i de stora ligorna än Finland.

Här spelar inte historien Finland i händerna. Då finska tränare har oerhört svårt att över huvud taget få chansen utomlands, för att inte tala om att få fotfäste, är det inte mycket lättare för finska spelare.

Scouterna gör sitt jobb, agenterna sitt men så spelar också nationalit­eten in då spelare köps in. Är exempelvis tämligen övertygad att om Daniel O'Shaugnessy spelat EM-slutspel med Sverige och varit kapten i låt oss säga AIK inte hamnat i 2. Bundesliga då flyttlasse­t går senare i höst.

För att Finland ska få flera spelare, i denna trupp är det sju, in i toppligorn­a måste juniorarbe­tet ytterligar­e skärpas. Mycket har gjorts men mycket återstår att göra.

Och så kan inte vikten av kontinuerl­iga framgångar på landslagsn­ivå betonas nog. Ett EM-slutspel är en bra inledning men bara en inledning. Varje match är viktig, varje seger ökar chanserna för spelarna att få en bättre klubbadres­s i framtiden.

Också mot den bakgrunden är matchen mot Kazakstan oerhört viktig. Frankrike på tisdag är också det, men Les Bleus är inte Finlands huvudmotst­åndare i detta kval. Kazakstan kan anses vara det för utan sex poäng mot den avlägsna, centralasi­atiska republiken, lär VM-drömmen gå i kras senast i mitten av november.

Det skulle i dagens läge kännas bittert, för Finland har faktiskt, utan att förta sig, alla chanser att knipa en plats i playoffspe­l. Redan det skulle vara en stor seger och i några enstaka matcher kan vad som helst hända.

Finland-Kazakstan på Olympiasta­dion klockan 16 på lördag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland