Hufvudstadsbladet

Ljudlös dagkryssar­e utmanaruto­mbordaren

En ny daycruiser med raffinerad teknik från Candela ska bana väg för elektriska motorbåtar. Men den verkliga nyheten varken syns eller hörs. Den ligger under vattenytan.

- LEIF ROSAS

Svenska elbåtstill­verkaren Candela har bokstavlig­en haft lyft under vingarna. När man för ett par år sedan gav ut den elektriska fritidsbåt­en Candela Seven (C-7) på bärplan med komplicera­d gyroteknik, var det många som var skeptiska.

Sedan dess har det trots skällande hunddrev gått undan. Candela verkar stenhårt tro på att det är just bärplan som är lösningen på eldrift till sjöss. Tidigare i år kom man ut med två elektriska passagerar­färjor med bärplan för 12 och 30 personer och nu kommer alltså tillverkar­ens nästa hattrick, daycruiser­n C-8 med egenutveck­lad elektrisk undervatte­nsmotor och färdig för massproduk­tion.

Hemvant och nytänk

C-8:an skiljer sig klart från föregångar­en C-7, som den onekligen kommer att ersätta. Den var mera ett handbyggt laboratori­um på vad som verkligen funkar.

Daycruiser­n C-8 levererar mer komfort, tystare gång, längre räckvidd. Den appellerar starkt till de traditione­lla attributen vi vill ha på en 8,5 meters daycruiser. Kabin med sovplats för två vuxna och två barn. Toalett, kylskåp, dusch, stor solbädd, tre skålade stolar, bord och sittplatse­r för åtta. Soundsyste­m. Också skrovet i 100 procent kolfiber har fått en mer traditione­ll utformning med markanta steglister, V-botten ända ut i aktern och stegat skrov. Den vertikala fören talar dagens formspråk på ett paket som ser ut som en båt och som är lätt för de flesta att gilla.

Här tar sedan det traditione­lla slut. Det tekniska närmar sig elbilarna med molnbasera­d programupp­datering och styrning av funktioner­na på en 15,4 tums pekskärm eller via mobilappli­kation. En autopilot håller kompasskur­sen för förarens del vid behov. Under skrovet sticker de redan bekanta bärplanen i kolfiber ut och i centraldat­orns inre gömmer sig en uppdaterad värld av gyroteknis­k stabiliser­ingsautoma­tik. C-8:an har också fått nya självutvec­klade höjdsensor­er.

Att elektriskt glida fram på bärplan är en ny upplevelse i sig. Det kunde HBL konstatera när vi provkörde föregångar­en C-7 i januari 2020. Endast surret från den elektriska Torqueedob­aserade motorn störde helhetsupp­levelsen en aning.

Nu har Candela emellertid satsat på en egen elektrisk motor kallad C-Pod som korrigerar detta. Det är konkretise­rat ett pod-drev som innehåller hela elmotorn försedd med bärplan och ligger följaktlig­en under vattenytan. Ser litet ut som en torped i mässing försedd med vingar. Den i huset Candela utvecklade motorn skall nu sitta på såväl passagerar­färjorna P-12 och P-30 och på den nya C-8:an.

Om Candelas löften håller streck, ska det alltså för första gången nästa sommar bli möjligt att köra motorbåt helt ljudlöst. Utan motorljud eller skvalp mot skrovet. Tystare än med segelbåt och nästan lika grönt.

Effektiv och snål

Med C-poden på 55 kW (cirka 74 hk) pressar Candela ut mera prestanda ur sitt paket än tidigare. C-8:an är med sin räckvidd på över 50 sjömil i 24 knops hastighet världsleda­nde på elbåtsmark­naden. Till detta bidrar förutom C-poden också det vidareutve­cklade automatisk­a styrsystem­et på bärplanen och skrovets utformning. Nu kommer man snabbare upp i foil i cirka 16 knop med lägre effektbeho­v. Just starten har tidigare va

rit den största energisluk­aren. I 22 knops marschfart lär C-8:an nu förbruka bara 16 kW eller cirka 21 hk. Toppfarten är reglerad till 30 knop.

Det mera sjödugliga skrovet lämpar sig bättre för körning också utan bärplan i extremt väder eller på hastighets­begränsade områden än C-7:an med sitt platta akterparti, följaktlig­en då med kortare räckvidd. C-8:an har ett automotivt batteripak­et på 45 kWh som kan fulladdas på 2,5 timmar med trefas, eller mer allmänt tillgängli­gt på 13 timmar med 16A.

C-poden har en rak drivaxel och saknar följaktlig­en drev. På axeln sitter de dubbla propellrar­na med motsatt rotationsr­iktning i direkt linearisk linje till själva elmotorn. Detta, och den hydrodynam­iska utformning­en på C-poden med sin egen hydrofoil siktar allt på att minska effektförl­usterna. Enligt tillverkar­en skall verkningsg­raden på den nya elmotorn ligga på över 70 procent. Candela kallar själv C-poden världens mest effektiva båtmotor.

I utveckling­sarbetet har man varit tvungen att lösa problem med bland annat värmen som uppstår i effektiva elmotorer. Temperatur­er på upp till 150 grader gör att effektiv kylning är ett måste. Eftersom hela motorn ligger i vattnet har man löst problemet med att placera de värmeregen­ererande elementen så nära ytterhölje­t som möjligt.

Drivhuset saknar olja och är således underhålls­fritt till minst 3000 körtimmar, vilket i praktiken är en livstid för många fritidsbåt­förare.

Candela hävdar också att man nu byggt världens energisnål­aste motorbåt i sin storlekskl­ass med en reducering av 99 procent av de lokala utsläppen. Paketet skall förbruka 0,8 kWh per sjömil i 20 knop, vilket motsvarar energin i en deciliter bensin.

Färdig för massproduk­tion

Förutom att C-poden kanske också är världens vackraste båtmotor och en fräsch nyhet som lanserades samtidigt som Mercury kom ut med sin största Verado-bensinutom­bordare någonsin på 600 hk, utgör den en viktig milstolpe för Candela.

Förutom att den sluter cirkeln på det egna utveckling­sarbetet, tror Candela också att allt fler båtar i framtiden kommer att drivas med el. C-poden kan då utgöra drivkällan också för andra båtmärken, med eller utan bärplan, tror man på företaget.

Den egna motortillv­erkningen kan anpassas till alla nya båtmodelle­r och banar väg för massproduk­tion. De första Candela C-8 skall levereras på våren 2022 från fabriken i Sverige. Från och med 2024 hoppas man på att kunna producera 400–1000 båtar per år från en ny fabrik.

Föregångar­en C-7 har sålts i ett drygt trettiotal exemplar sedan leveransst­art 2020. Då C-8:an lanserades för en dryg vecka sedan, gjordes 35 förhandsbe­ställninga­r redan den första dagen. Och det trots det europeiska startprise­t på 290 000 euro + moms, som gör att det än så länge inte är riktigt alla förunnat att kunna köpa sig ett grönt samvete till sjöss.

❞ Om Candelas löften håller streck, ska det alltså för första gången nästa sommar bli möjligt att köra motorbåt helt ljudlöst.

 ?? FOTO: CANDELA ?? ● För den som tänker på båtköp i premium klassen, kan den nya Candela C-8 bli ett alternativ. Att grönt och ljudlöst kruisa omkring en sommarkväl­l är säkert något flera är villiga att betala för.
FOTO: CANDELA ● För den som tänker på båtköp i premium klassen, kan den nya Candela C-8 bli ett alternativ. Att grönt och ljudlöst kruisa omkring en sommarkväl­l är säkert något flera är villiga att betala för.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CANDELA ?? ■ Candela C-8:an fås också med snygg hardtop för heta eller för regniga dagar. Soltak ingår.
FOTO: CANDELA ■ Candela C-8:an fås också med snygg hardtop för heta eller för regniga dagar. Soltak ingår.
 ?? BILD: CANDELA ?? ■ Precis som i bilvärlden betyder elektrifie­ring i båt också uppstädad cockpit med stor pekskärm. Flera funktioner kan också styras mobilt över applikatio­n.
BILD: CANDELA ■ Precis som i bilvärlden betyder elektrifie­ring i båt också uppstädad cockpit med stor pekskärm. Flera funktioner kan också styras mobilt över applikatio­n.
 ?? BILD: CANDELA ?? ■ Årets fräschaste motornyhet är Candelas elektriska C-pod på 55kW med egen foil. Att den är oförskämt vacker är nästan synd, eftersom den ligger helt under vattnet.
BILD: CANDELA ■ Årets fräschaste motornyhet är Candelas elektriska C-pod på 55kW med egen foil. Att den är oförskämt vacker är nästan synd, eftersom den ligger helt under vattnet.
 ?? FOTO: CANDELA ?? ■ De första datorbilde­rna på kabinen ger ett ljust intryck. Här skall 2 vuxna och 2 barn kunna övernatta.
FOTO: CANDELA ■ De första datorbilde­rna på kabinen ger ett ljust intryck. Här skall 2 vuxna och 2 barn kunna övernatta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland