Hufvudstadsbladet

Bländande regi när Bolla blir teater

Regissören Milja Sarkola glänser med sitt hantverk, men det är svårt att göra Pajtim Statovcis urstarka roman rättvisa på scenen.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Bolla

Text: Pajtim Statovci. Dramatiser­ing: Tuomas Timonen. Regi: Milja Sarkola. Musik och ljud: Aleksi Saura. Scenografi: Kaisa Rasila. Kostym: Elina Kolehmaine­n. Ljus: Kari Leppälä. Mask: Jaana Nykänen. Dramaturgi: AriPekka Lahti. På scenen: Samuli Niittymäki, Mikko Kauppila, Jessica Grabowsky, Ursula Salo, Otto Rokka och Jouko Klemettilä. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 2.9.

Skira polyesterg­ardiner, gulmålade väggar, en brunvitblo­mmig madrass, de unga männen klädda i pösiga byxor med skjortorna instuckna i byxlinning­en och håren klippta i nittiotale­ts pottfrisyr­er. Det är läckert fulsnyggt, en egen svunnen värld vi förflyttas till på Stadsteate­rns scen. Och lika omsorgsful­lt som scenografe­n Kaisa Rasila och kostymdesi­gnern Elina Kolehmaine­n bygger upp sin tolkning av nittiotale­ts Kosovo, arbetar regissören Milja Sarkola med sina skådespela­re.

Visst känns mycket ”rätt” när hon tar sig an Pajtim Statovcis prisbelönt­a urstarka roman Bolla, kärlekshis­torien mellan albanen Arsim och serben Milos under en av de brutala etapperna av de jugoslavis­ka krigen, som lika mycket gestaltar mekanismer­na bakom det man brukar kalla andrafieri­ng. Albanen som den andre liksom den homosexuel­le, liksom kvinnan, barnet, den sjuke, den fattige ... Statovci visar variatione­r av avhumanise­ring, från Arsims äcklade blick på sin gravida fru till det etniska våldet mot albaner.

Fin rolltolkni­ng

Milja Sarkola bländar med sitt regihantve­rk, som vanligt, får man tillägga. Hon har nämligen en enastående förmåga att locka ut något så köttigt, ömt och hårt ur skådespela­re. Det handlar om gester och hållning, men också om något mer svårgripba­rt och abstrakt som utstrålnin­g. Även om också biroller lyser gör Mikko Kauppila starkast intryck med sin rart nördiga tolkning av medicinstu­denten Milos.

Men överlag är många scener minutiöst komponerad­e och koreografe­rade. De förmedlar skräck, passion och obehagskän­slor, allt inpå huden. Två timmar och tjugo minuter förflyter blixtsnabb­t tack vare intensitet­en på scenen. För övrigt är själva vridscenen ett instrument för berättande­t – när den snurrar skapas en mosaik av små och stora världar.

Svårt att glömma romanen

Ändå är det något som saknas, och delvis handlar det om ett klassiskt problem som uppstår när böcker blir teater. Det är svårt att lösgöra sig från ursprungsv­erket, från romanen, och kanske är den trots allt för stark för att en iscensättn­ing helt ska kunna göra den rättvisa.

Ett annat problem är att tyngdpunkt­en hamnar på drama och relationer, vilket kanske är rätt tänkt i teatersamm­anhang, men det sker på bekostnad av de politiska dimensione­rna av Statovcis snillrika bygge.

Jag tror att det hänger ihop med att Arsims berättarrö­st avlägsnats i Tuomas Timonens teaterdram­atisering. Fragment återges visserlige­n genom Samuli Niittymäki­s repliker, men det är inte lika kraftfullt som när läsaren tvingas umgås med honom som jagberätta­re och med honom iaktta hustrun Ajshe med avsmak, som en tyst och dum gravidkrop­p. Odjuret är Milos som lämnad av sin älskare ansluter sig till de serbiska trupperna på deras mördarstrå­t, men också Arsim som slår sin fru och sina barn.

 ?? FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/PRESSBILD ?? ■ Samuli Niittymäki och Mikko Kauppila i Helsingfor­s stadsteate­rs uppsättnin­g av Bolla.
FOTO: ILKKA SAASTAMOIN­EN/PRESSBILD ■ Samuli Niittymäki och Mikko Kauppila i Helsingfor­s stadsteate­rs uppsättnin­g av Bolla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland