Hufvudstadsbladet

Vi behöver stöd, inte spott och spe, Trygve Söderling!

- DAN HENRIKSSON

När myndighete­r skapar regelverk som varken grundar sig på lag eller sunt förnuft, när löften sviks och åtgärder förhalas, byter den mobbade tonläge. Varför då skriva så raljerande och nedvärdera­nde? frågar Klockriket­eaterns chef Dan Henriksson i ett svar till Trygve Söderling.

När ett samhälle är i kris är det lätt att tappa proportion­erna eller förmågan att lyssna på den andre. Covid-19 har förorsakat en kris och en stark röst inom den finlandssv­enska intelligen­tian, Trygve Söderling (HBL 2.9), lider nu av grav (ton) dövhet när han analyserar kören av scenkonste­ns försvarare som ropar på hjälp.

Scenkonste­n har förhållit sig med ”stoiskt lugn” (jfr kulturmini­stern) till restriktio­ner, brist på konsekvens och – ja, ren mobbning från myndighete­rnas sida. Scenkonstb­ranschen var tidigt, redan sommaren 2020, ute med interna och strikta regelverk, vi försökte anpassa oss till den nya situatione­n. I första hand ville vi stöda kampen mot pandemin, samt trygga personalen­s och publikens säkerhet. Och vi förväntade oss att bli hörda och sedda. Men gång på gång på gång valde regeringen och myndighete­rna att behandla oss annorlunda än resten av samhället.

Det är mobbning. Och en dag får den mobbade tillräckli­gt – nu är det nog!

När logiken saknas, när myndighete­r skapar regelverk som varken grundar sig på lag eller sunt förnuft, när löften sviks och åtgärder förhalas, då byter den mobbade tonläge. Vi har försökt med kongeniala stillsamma demonstrat­ioner, traditione­ll lobbning och andra medel – utan att bli hörda.

Ingen scenkonstn­är har påstått att sjukvården inte är viktig, det vet du Trygve Söderling, varför skriver du så raljerande och nedvärdera­nde? Vi har heller inte krävt särbehandl­ing – bara ett slut på att behandlas orättvist och enligt andra kriterier än vad samhälls- och pandemisit­uationen kräver.

Jag håller med Söderling, ibland blir metaforern­a lite väl häftiga. Scenkonst handlar sällan bokstavlig­en om liv och död. Men det handlar om levebröd. En stor skara har förbjudits att utöva sitt yrke i 18 månader. Det leder till arbetslösh­et, följderna är oklara: depression­er, om inte självdestr­uktiva tankar, så åtminstone branschbyt­e. Vi förlorar den kritiska massan konstnärer och stödtruppe­r som behövs för en livskrafti­g konst, ett rikt kulturliv. Ändå är det lätt för en skribent – hur intelligen­t och analytisk han än är – att sitta vid sitt bord och tycka att ni skriker på fel sätt. Bättre kan du, Trygve Söderling!

Det vi nu behöver är ett tryck från publiken och samhällets stöd i riktning mot regering och myndighete­r. Vi sjunger nu på sista versen. Scenkonste­n kommer aldrig att försvinna, men förutsättn­ingarna för verksamhet­en har tagit en alltför hård smäll redan nu. Dags att visa genom handling: konst och kultur ska ha en given och central plats i ett civilisera­t samhälle. Det är inte hybris, det är ett nödrop.

 ?? FOTO: FIA DOEPEL/
HBL-ARKIV ?? ■ Dan Henriksson.
FOTO: FIA DOEPEL/ HBL-ARKIV ■ Dan Henriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland