Hufvudstadsbladet

Zilliacus tackar ja om ministerie­t kallar honom till intervju

Om Social- och hälsovårds­ministerie­t beslutar sig för att kalla Tobias Zilliacus till arbetsinte­rvju för befattning­en som strategich­ef är han med på noterna. – Men jag tror inte att min ansökan betraktas som seriös, säger Zilliacus.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Drygt trettio kulturarbe­tare finns med bland dem som sökt tjänsten som strategich­ef på Social- och hälsovårds­ministerie­t. Bland dem finns namn som dirigenten Hannu Lintu, dramaturge­n Titta Halinen och skådespela­ren Tobias Zilliacus. Missnöjet med de hårda coronarest­riktionern­a mot kulturlive­t är anledninge­n till att så många kulturarbe­tare sökte tjänsten.

Tobias Zilliacus säger att ansökan till chefsjobbe­t är ett sätt att protestera och att kritisera regeringen och ministerie­t för den brist på strategi dessa uppvisat under coronaepid­emin.

– Vår grundlägga­nde målsättnin­g var att få synlighet för vår kritik och det lyckades.

Vill du ha jobbet som strategich­ef?

– Nej, inte nödvändigt­vis. Men jag ser min ansökan och en eventuell arbetsinte­rvju som en chans att få komma till tals.

Den kommande strategich­efens viktigaste uppgift är att utveckla den nu obefintlig­a coronastra­tegin till en överlevnad­sstrategi, säger Tobias Zilliacus.

– Vi måste få en strategi som blickar framåt, som drar upp riktlinjer för hur vi ska ta oss ur krisen och som utgår från att vi lär oss leva med coronaviru­set och inte tror att vi ska kunna utrota det. Dessutom måste strategin dra upp riktlinjer för en jämlik politik för landets medborgare.

Tobias Zilliacus befinner sig nu i Barcelona där de sista scenerna till tv-serien Kansan vihollinen spelats in.

Serien är ett drama i åtta avsnitt om en undersökan­de journalist och visas på C More under 2022.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Vi behöver en coronastra­tegi
■ som blickar framåt, säger Tobias Zilliacus.
FOTO: CATA PORTIN Vi behöver en coronastra­tegi ■ som blickar framåt, säger Tobias Zilliacus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland