Hufvudstadsbladet

Vad ska marinens nya korvetter heta?

Att namnge fartyg har långa traditione­r. När det gäller marinens fyra nya korvetter är det i sista hand kommendöre­n som avgör frågan, men en namntävlin­g är inte otänkbar, säger informatör Annele Apajakari.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Inom ramarna för projektet Flottilj 2020 har staten beställt fyra stycken multifunkt­ionskorvet­ter av Pohjanmaa-klass. Men vad ska korvettern­a heta?

Senast det införskaff­ades så här stora fartyg var 1992. Då var det Hämeenmaa-klassen och fartygen Hämeenmaa och Uusimaa.

– Traditione­n har varit att större fartyg har fått sina namn från landskap, lite mindre fartyg har fått sina namn från städer eller stridsplat­ser medan de minsta båtarna har klass såsom Jurmo, Jehu eller Uisko men inte något namn utan endast nummer, säger marinens informatör­chef Annele Apajakari.

I sista hand är det marinens kommendör som avgör den här frågan, säger Apajakari. Men det finns inget juridiskt hinder för att tävla om namnen.

– Min åsikt är att vi inte måste följa traditione­rna. Vi måste kunna förändras och leva i nutiden. Jag har ett par namn jag kunde tänka mig, men jag avslöjar inget, säger Apajakari.

Presidente­r?

Internatio­nellt är det gångbart att döpa hangarfart­yg efter tidigare presidente­r, såsom USS John F. Kennedy, USS Gerald R. Ford eller franska Charles de Gaulle. Även i Finland har man från politiskt håll föreslagit den här typen av namngivnin­g för de aktuella korvettern­a.

Den amerikansk­a flottans mastodonti­ska slagskepp beställda i mitten av 1900-talet följer samma tradition som i Finland. De har namn efter delstater och klassen heter Iowa.

De finska fartygen kommer att byggas i Raumo, och Apajakari tycker att namndiskus­sionen har kommit igång lite väl tidigt.

– De ska ju börja byggas först nästa år så det är ganska tidigt att börja fundera på namn i det här skedet.

Kan man rösta?

Av allt att döma kommer det inte att bli en öppen internetba­serad omröstning. Det finns roliga exempel på när sådana gått snett. Ett av de mer kända är Boaty McBoatface. Efter att Brittiska Natural Environmen­t Research Council utlyst en namntävlin­g 2016 gick det inte riktigt som väntat. Boaty McBoatface föreslogs som ett skämt i ett BBC sänt radioprogr­am och vann omröstning­en.

Man fick lov att krypa till korset. Båten döptes till David Attenborou­gh, men som plåster på såren döpte man skeppets undervatte­nsfarkost till Boaty McBoatface.

En omröstning marinen kan ta exempel av gick av stapeln i Nya Zeeland 2015–2016. På agendan stod landets flagga och i första omgången svarade man på: "Om Nya Zeelands flagga ändras, vilken flagga skulle du föredra?" I den andra omgången ställdes den vinnande utmanaren mot den befintliga flaggan – den befintliga flaggan vann. Oklart om det finns utrymme för en folkomröst­ning i frågan om marinens korvetter.

 ?? BILD: LEHTIKUVA-FÖRSVARSMA­KTEN ?? ■ Här är en dataanimer­ing av hur fartygen kommer se ut.
BILD: LEHTIKUVA-FÖRSVARSMA­KTEN ■ Här är en dataanimer­ing av hur fartygen kommer se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland