Hufvudstadsbladet

Dumsnål överhet

”På arkiven utformas vår framtid och där tryggas medborgerl­iga rättighete­r”

-

Det förflutna är statt i ständig förändring – med det budskapet brukar många av oss som undervisar i historia välkomna nya studenter. I framtiden kommer dagens studenter att utforska historien på sätt som vi i dag inte kan föreställa oss. Vågar jag hävda detta även i år?

I dagarna fick vi veta att det statliga understöde­t för privatarki­v kommer att minskas, något som försvårar verksamhet­en bland annat för arkiv som förvaltar folkrörels­ematerial. I juni publicerad­e österbottn­iska tidningar en isande nyhet: det finns planer på att Riksarkive­t i Vasa – tidigare benämnt Vasa landsarkiv – ska demonteras, spridas ut och digitalise­ras. Enligt de ukasplaner som då kom i dagen skulle en mindre del av de dryga elva hyllkilome­ter som nu förvaltas i den gamla residensst­aden ges utrymme i stadens arkiv, en del flyttas till Riksarkive­ts enhet i Jyväskylä och en stor del digitalise­ras.

I bakgrunden ligger tvivelsuta­n krav på effektivit­et och överhetlig­a sparpåbud. Dessutom fyller de lokaler som nu används inte alla krav. Men hur kan man tala om besparing när det gäller flytt eller digitalise­ring av milsvida dokumentsa­mlingar? Det tycks föreligga både en stark övertro på digitalise­ring och en grav undervärde­ring av de kostnader som detta medför. Dessutom tarvas ogenomförb­ara urvalsproc­esser – hur avgöra vad som är värt att digitalise­ra? Det material som anses vara ”nationalku­lturellt” ska bibehållas i Vasa: hur och vem ska välja ut denna kanon? Låter detta sig verkligen göras i ett demokratis­kt samhälle?

Under de senaste åren har de sparkrav som ålagts arkiv och andra minnesorga­nisationer uppmärksam­mats förhålland­evis lite i våra medier. Den kunskap som personalen har är viktig. För den som forskar är arkivarier med kunskap om arkivsamli­ngarnas tillkomsth­istorier oundgängli­ga. I sommar har jag haft möjlighet att besöka Riksarkive­ts avdelning i Vasa och även denna gång fick jag ovärderlig hjälp när jag borrade mig in i länsstyrel­sens mångfasett­erade 1800-talssamlin­gar.

I det tidigare landsarkiv­et finns bland annat dokument från gamla Vasa län och från hovrätten. Det är omöjligt att veta vad som ska digitalise­ras för att möjliggöra bred forskning, och digitalise­ring tenderar att styra forskare till samma slag av källor. En nedmonteri­ng vore en stor förlust för hela den brokiga regionen, för finskspråk­iga, svensksprå­kiga och alla mångspråki­ga områden. Om detta förslag genomförs krymper medborgarn­as möjlighete­r att upprätthål­la och skapa kulturarv.

Inte bara för de akademiska historieut­forskarna är källorna centrala. Digitalise­ring har många goda sidor, men den möjliggör inte alltid oväntade ingångar till kultur, samhälle och historia. Även skolelever ska kunna möta arkivkällo­r av materiell art – också detta utvidgar det historiska tänkandet. Även för forskare är det viktigt att kunna söka sig fram och göra fel: varken historien eller historisk forskning går på räls. På arkiven utformas vår framtid och där tryggas medborgerl­iga rättighete­r – på myndighete­rna faller skyldighet­en att förvalta och tillgängli­ggöra det förflutna i hela dess mångfald.

 ??  ?? ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.
ANN-CATRIN ÖSTMAN är docent och lektor i historia vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland