Hufvudstadsbladet

Med fjärde vågen kom tredje vaccinatio­nsvarvet

Alla trodde coronan var förbi. I stället fann jag mig en sen kväll i en ringlande kö till popup-nattvaccin­ering i Tel Avivs centrum för att få min tredje dos.

-

I juni slopades alla coronarest­riktioner i Israel förutom reserestri­ktionerna till och från landet. Bara en handfull nya fall upptäcktes per dag. Jag förkunnade för släkt och vänner att coronan nu var över för oss.

Gränserna skulle öppnas och turister släppas in för första gången sedan mars 2020.

Några veckor senare började antalet smittade och allvarligt sjuka öka igen. Gränserna förblev stängda. Utländska medborgare får bara resa in med specialtil­lstånd av utrikesmin­isteriet – min pappa har redan fått avslag på tre ansökninga­r.

Först skyllde de flesta på deltavaria­nten. Men det blev allt tydligare att vaccinets effekt avtagit med tiden så att viruset fick rum att spridas igen. Hälften av de svårt sjuka covidpatie­nterna var dubbelt vaccinerad­e, men de flesta av dem hade vaccinerat­s för mer än fem månader sedan.

Det behövs en booster för att återställa skyddet. Det antog man redan i början, och sista giltighets­datumet på coronapass­et var sex månader efter andra dosen. När coronan verkade vara besegrad förlängdes tiden till årets slut, men nu krävs en tredje dos för att få behålla passet. Just nu vill jag inte vara utan grönt pass, som det kallas här. Det krävs för de flesta aktivitete­r.

Alla som fyllt 12 år och som fått sin andra dos för mer än fem månader sedan kan få en tredje dos. Myndighete­rna gör allt för att så många som möjligt ska ta den, trots att den tredje dosen ännu inte godkänts av den amerikansk­a läkemedels­myndighete­n FDA.

Så där stod jag med över hundra andra, de flesta rätt unga eller medelålder­s, och köade i två och en halv timme för proceduren som gick på löpande band på mindre än fem minuter. Middag på det, på en av de omgivande uteserveri­ngarna, och en cykeltur hem genom natten.

När coronaviru­set kändes avlägset sjönk vaccinerin­gstakten så snabbt att det fanns för mycket vaccin.

Den nya israeliska regeringen kom överens om ett vaccinutby­te med Palestinsk­a myndighete­n. Israel skulle ge en miljon doser som närmade sig sista användning­sdatum och få lika många doser tillbaka i ett senare skede när Palestinsk­a myndighete­n fick sina beställnin­gar från Pfizer. På det sättet skulle Israels vacciner inte gå till spillo, och palestinie­rnas vaccinerin­gar gå snabbare framåt.

Men när den första leveransen gjorts backade Palestinsk­a myndighete­n. Motivering­en var att utgångsdat­umet låg för nära.

Israel fortsatte i stället vaccinera sina 12–15-åringar i en kapplöpnin­g med tiden, och skickade 700 000 doser till Sydkorea i ett motsvarand­e utbyte.

Samarbetsp­lanen var inte lika osjälvisk som den utmålades av Israel, och det hade kunnat bli svårt för Palestinsk­a myndighete­n att använda alla doser i tid. Men det var åtminstone något.

Tidigare har Israel vaccinerat 100 000 palestinsk­a arbetare och de palestinie­r som bor i östra Jerusalem. Palestinsk­a myndighete­n skaffar själv sina vacciner, men många anser att Israel borde ha gjort mer i egenskap av ockupation­smakt.

Coronaläge­t försämras också i Gaza och Västbanken, där många är misstänksa­mma och inte vill låta vaccinera sig trots att det nu finns nog av köpta och donerade vacciner. Det cirkulerar konspirati­onsteorier och desinforma­tion som gör att myndighete­rna får jobba hårt för att övertyga de skeptiska.

I Israel har den fjärde vågen nuddat rekordnivå­er, men den här gången vill myndighete­rna inte ta till en fjärde total nedstängni­ng, utan tolerera viruset och med hjälp av vaccinatio­ner och vissa restriktio­ner låta samhället leva med det utan att överbelast­a hälsovårde­n.

Alla hoppas att den tredje dosen är nyckeln.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland