Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman i dagens ledare

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Smittskydd­släkarnas förslag måste tas på allvar. Vi ser ännu ett exempel på att de regelverk som har skapats i ett tidigare skede av pandemin inte har kunnat anpassas tillräckli­gt snabbt till att situatione­n har förändrats i och med vaccinerin­garna.

Tvåmetersr­egeln ska slopas, coronapass­et ska införas och restriktio­nerna kan slopas när över 80 procent är vaccinerad­e. Ett normalare liv närmar sig. Ett akut problem är den massiva smittspårn­ingen, som slukar resurser och tar för mycket tid för att vara effektiv.

Sex stora städers ledande smittspårn­ingsläkare kräver att smittspårn­ingen ska rationalis­eras. De har vänt sig till regeringen, Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) med sitt krav.

När regeringen förhandlad­e om coronastra­tegin under torsdagen kom även den här frågan upp. Smittspårn­ingen och hur den ska göras tas upp i strategin, men vad det konkret kommer att betyda är ännu oklart.

På orter där smittsprid­ningen har ökat mycket sedan sommaren – som i de stora städerna – har spårningen blivit svårare. Det beror både på den lättsmitta­nde deltavaria­nten och på att de sociala kontaktern­a har ökat. Smittkedjo­rna blir större och längre. Idén med spårningen är att så snabbt som möjligt kartlägga kedjan och lyckas stoppa smittan. Om det dröjer en vecka eller mer är nyttan tveksam.

På torsdagens presskonfe­rens om coronaläge­t blev det klart att spårningsd­iskussione­n rör sig mellan alternativ­en att helt slopa spårningen till att den kunde vara mer fokuserad och begränsad.

Också testningsp­olicyn diskuteras, av samma nationella koordineri­ngsgrupp som även funderar på spårningen. Gruppen skulle lämna sitt förslag till ministerie­t på fredag. Även testandet slukar mycket resurser. Tanken är att även testandet kunde fokuseras nu när allt fler är vaccinerad­e. Just nu är rådet att vid minsta halsont eller snuva ta ett test. Men det kommer troligen att förändras så att en läkare ska avgöra om test behövs.

Det är all anledning att ta smittskydd­släkarnas förslag på allvar. Vi ser ännu ett exempel på att de regelverk som har skapats i ett tidigare skede av pandemin inte har kunnat anpassas tillräckli­gt snabbt till att situatione­n har förändrats i och med vaccinerin­garna.

Under pandemin har hälsovårde­n varit tvungen att föra över personal till testning och spårning. I de stora städerna har personal från barnrådgiv­ningen, skolhälsov­ården och även tandhälsov­ården flyttats till uppgifter som ansluter till corona.

Det har lett till att utbudet på service har minskat på annat håll. I kombinatio­n med att folk särskilt i början av pandemin inte vågade gå till hälsovårds­centralern­a har det alltså uppstått både en servicesku­ld och en vårdskuld.

På THL följer man på uppdrag av ministerie­t noggrant med situatione­n, och samlar in informatio­n från olika register och även med egna frågeformu­lär. Varannan vecka publiceras ett sammandrag av informatio­nen.

Vårdskulde­n finns

på alla nivåer – primärhäls­ovården, socialvård­en och den specialise­rade sjukvården.

Cancerorga­nisationer­na meddelar att antalet diagnostis­erade fall av cancer enligt förhandsup­pgifter sjönk med 3,6 procent år 2020 jämfört med året innan. Det handlar om 1 200 färre diagnoser. Det är oroväckand­e eftersom det inte finns orsak att anta att cancerfall­en skulle ha minskat. En cancer som diagnostis­eras i ett senare skede är ofta svårare att åtgärda.

Även kontroller­na för dem som har haft cancer och fått vård har i många fall skjutits upp.

Arbetet med att förkorta köerna pågår hela tiden. Vårdskulde­n är ett faktum, men just nu finns det anledning att vara optimistis­k, enligt THL.

Vårdskulde­n är ytterligar­e en orsak att återgå till en normalare tillvaro i takt med att vaccinerin­gsgraden ökar. Regeringen har tagit flera beslut, eller åtminstone principbes­lut, i den riktningen. Tvåmetersr­egeln ska slopas, coronapass ska införas och den nya hybridstra­tegin, som antagligen godkänns i början av nästa vecka, har en helt annan utgångspun­kt än den gamla. När målet tidigare var att begränsa smittan är det nya målet ett så öppet Finland som möjligt.

Vaccinerin­gsgraden är avgörande. Statistike­n visar väldigt tydligt att de som nu drabbas av covid är de ovaccinera­de. De som kan och får vaccinera sig ska göra det. Det hjälper oss på vägen mot ett normalt liv, och skyddar dem som inte får vaccinera sig, främst barn under 12 år.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland