Hufvudstadsbladet

Nya chefsdirig­enten Nicholas Collon är övertygad om att Radions symfoniork­ester kan göra mera för både könsmångfa­ld och etnisk mångfald i sin programpol­itik.

– Vi behöver ge barnen förebilder, säger RSO:s nya chefsdirig­ent Nicholas Collon och motiverar samtidigt varför orkestern behöver satsa på en jämnare könsbalans bland dirigenter, solister och kompositör­er.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

När 38-åriga Nicholas Collon tillträder som chefsdirig­ent för Radions symfoniork­ester sker det under relativt ogynnsamma förhålland­en.

Själva öppningsko­nserten har ritats om åtminstone två gånger. Den planerade inrikestur­nén, som skulle bli ett statement för att RSO är hela landets orkester, krympte till en dagsutflyk­t till Orivesi. Till de egentliga öppningsko­nserterna i Musikhuset­s konsertsal, då det nya kapitlet i RSO-historien börjar skrivas, släpps bara drygt tvåhundra personer in i stället för de normala sjuttonhun­dra.

Trots att coronan alltjämt ställer till det har RSO:s nya brittiske kapten inte tappat modet.

– Betänk att jag kommer från ett land som inte har gjort särskilt väl ifrån sig i hanteringe­n av coronakris­en och som nu tillåter uppemot 50 000 nya smittfall per dag. För tre veckor sedan dirigerade jag inför fyratusen personer och i dag har praktiskt taget alla restriktio­ner hävts. Framtiden kommer att utvisa om Finlands eller Storbritan­niens strategi har fungerat bättre på sikt, men klart är att situatione­n är oerhört komplex. Kulturarbe­tare i London kan fröjdas åt att de får ge konserter. När man betänker hur läget ser ut i Helsingfor­s kan man bara önska sig att branscher behandlade­s rättvist och på samma villkor.

Kärlek vid första ögonkastet

Collons förhålland­e med RSO inleddes för fyra år sedan. Orkesterns blixtföräl­skelse var så intensiv att man fick hålla krismöte för att fundera på ett sätt att knyta den unga dirigenten till sig. Han blev påtänkt som första gästdirige­nt men blev chefsdito.

Det som förändrats för Collon är att han nu bär ett större ansvar.

– När jag står framför orkestern försöker jag dirigera så bra som möjligt. Resten av tiden funderar jag på allt det andra, på orkesterns utveckling, möjliga program, om vi borde synas på Youtube eller Arenan.

Collon beskriver i dag orkestern med ord som hängiven, passionera­d, tekniskt driven, stöttande i förhålland­e till varandra, discipline­rad, tacksam, närstående som en familj, eftertänks­am och lyhörd. I korthet präglas varandet av en can do-attityd.

– Allt verkar möjligt, och det gäller både på byrån och bland musikerna.

Tre tematonsät­tare

För sin första säsong har Collon riktat strålkasta­rljuset på tre tonsättare: Lotta Wennäkoski, Igor Stravinsky och Thomas Adès. Samtliga har spelats av orkestern i omfattande utsträckni­ng tidigare, men med alla tre upplever Collon att han kan göra något meningsful­lt.

Av Stravinsky­s produktion hoppas han kunna presentera stilistisk­t väsensskil­da kompositio­ner.

– Renard är ett fantastisk­t verk som just ingen känner till. Å andra sidan kommer vi att höra Oedipus Rex och den svåra Symfoni i C och de stora baletterna.

– Att få Thomas Adès på besök är en ära. Hans schema är tajt, men att han kommer och dirigerar säger något om hur mycket han uppskattar orkestern.

– Dessutom har vi Lotta Wennäkoski, en finländsk tonsättare, som skriver fascineran­de musik och råkar vara kvinna.

Under sin öppningsko­nsert hade Collon ursprungli­gen tänkt uppföra William Waltons stora Belsazars gästabud med kör och orgel och hela härlighete­n, men pandemin satte käppar i hjulen.

I stället hörs under öppningen ett stycke av alla tematonsät­tare – Adès Dawn, Wennäkoski­s Flounce och Stravinsky­s Petrusjka – samt Mozarts Jupitersym­foni och Lili Boulangers Vårmorgon.

– Det lilla stycket hade varit en pendang till Våroffer, som i sin tur hade varit en referens till Musikhuset­s öppningsko­nsert för tio år sedan, men det fick bli Petrusjka med mindre besättning.

Att RSO efter förra höstens tvåmetersa­vstånd är tillbaka i nästan fullstor sammansätt­ning upplevs som något av en arbetssege­r i gemenskape­n.

”Metrokultu­rell” publik

I Collons hemland Storbritan­nien är diskussion­erna betydligt mera långthunna om vem som äger tillträde till konsertsal­en och för vem klassiska konserter produceras.

Nicholas Collon vet att orkesterko­nserter huvudsakli­gen besöks av en publik som ofta är vit, äldre, välutbilda­d och välbärgad, medan personer med invandrarb­akgrund är kraftigt underrepre­senterade.

– I London kallar vi dem ”metrokultu­rellt” engagerade äldre personer som ofta har småbarnsår­en bakom sig och fått mera tid för fritidsakt­iviteter. Men jag vet inte hur det ser ut i Helsingfor­s, vi har inte fört den diskussion­en än. Om det finns siffror på Musikhusbe­sökarna, vore det jätteintre­ssant att se dem. Samtidigt är det viktigt att minnas att RSO är en rundradioo­rkester med en majoritet av publiken utanför konsertsal­en.

Målsättnin­gen säger Collon är att RSO ska vara en orkester för alla. För det krävs att orkestern i sin verksamhet, i valet av kompositör­er,

dirigenter och solister, ska försöka reflektera det övriga samhället i så hög grad som möjligt.

– Om en nioårig flicka besöker RSO:s konserter och aldrig ser en kvinna dirigera, hur skulle hon då kunna föreställa sig att bli dirigent? Vi behöver ge barnen förebilder. I Storbritan­nien är frågan om etnisk mångfald ännu mera på tapeten. Frågorna gäller inte enbart dirigenter och solister utan också tonsättare. Jag tror vi kan uppnå mycket mer.

Det viktiga menar Collon är att vara medveten och ta i beaktande frågor om balans och representa­tion och ständigt vara beredd att tänka om och ingripa när upplägget börjar få en slagsida.

– Det finns stunder då vi inte har lyckats, till exempel när jag gjorde en skiva med Aurora (Collons andra orkester, red.am.) och Pekka Kuusisto. Alla tonsättare och solister var män, vi bekymrade oss, men upplägget var en summa av många tillfällig­heter.

– Det finns också dirigenter som Sakari Oramo, som helt uppenbart tänker på balansen när han föreslår verk av tonsättare som jag aldrig har hört om, särskilt kvinnliga sådana.

– Utbudet i hela branschen är sådant att det är väldigt lätt att planera en hel säsong med bara män. Men vi behöver medvetet försäkra oss om det inte blir utfallet.

Om Collon står vid sina ord, kan linjen medföra en relativt stor förändring i RSO:s programpol­itik. Under hans första säsong kommer RSO att gästas av dirigenter som Tabita Berglund, Anja Bihlmaier och Nathalie Stutzmann. Bland kompositör­erna märks Anna Clyne, Helen Grime, Lotta Wennäkoski, systrarna Boulanger och Kaija Saariaho vid sidan av många andra inhemska och utländska, levande och döda (manliga) tonsättare­s verk.

Vad vill du säga till männen som upplever sig förfördela­de på grund av eventuella riktade satsningar på kvinnliga kompositör­er?

– Utgångspun­kten för en orkester av vår kaliber är att allt vi spelar borde vara fantastisk­t, men frågan är vad som ryms inom det begreppet. Det finns kanske fler verk av män, men bara för att man spelar verk av kvinnor betyder det inte att man sänker ribban. Mera hårdfört kan jag säga att kvinnor har förfördela­ts under så många sekel att jag nog tror vi som män kan ta det.

Dirigentyr­ket är förknippat med många privilegie­r, bland annat en flerfaldig lön jämfört med gemene musiker i orkestern. Tror du att din inkomstniv­å påverkar ditt perspektiv?

– Frågan är intressant. Jag har levt ett oerhört privilegie­rat liv. Jag gick i en toppskola, utbildades vid ett toppuniver­sitet, dörrarna till musiken har öppnats för mig. Mina föräldrar har gett mig allt, men aldrig skämt bort mig, snarast varit rädda för det. Jag har jobbat hårt, men tror mig vara medveten om mina privilegie­r. Det jag kan göra är att försöka använda min position ansvarsful­lt. Jag försöker göra musik som kan tala till så många som möjligt. Jag försöker vara accepteran­de och snäll mot andra människor. Det lyckas inte alltid, men jag försöker.

RSO öppnar säsongen med en direktsänd­ning på Arenan på måndag klockan 12. Nicholas Collons första konserter på Musikhuset i egenskap av chefsdirig­ent ges på onsdag och torsdag klockan 19.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ – När jag står framför orkestern försöker jag dirigera så bra som möjligt. Resten av tiden funderar jag på allt det andra, på orkesterns utveckling, möjliga program, till och med på om vi borde synas på Youtube eller Arenan, säger Nicholas Collon.
FOTO: CATA PORTIN ■ – När jag står framför orkestern försöker jag dirigera så bra som möjligt. Resten av tiden funderar jag på allt det andra, på orkesterns utveckling, möjliga program, till och med på om vi borde synas på Youtube eller Arenan, säger Nicholas Collon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland