Hufvudstadsbladet

Sämsta luften finns i städer i Europa

Några av världens mest förorenade huvudstäde­r finns i Europa. Men här finns också några av de allra renaste. – Utsläppen går åt rätt håll i Västeuropa men ofta åt fel håll i Östeuropa, säger forskaren Stefan Åström.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Redan före pandemin använde många boende i Sofia munskydd så fort de gick hemifrån – även om det bara var för att rasta hunden. Tät biltrafik i kombinatio­n med att många hushåll fortfarand­e eldar med ved eller kol har bidragit till att den bulgariska huvudstade­n på vintrarna brukar rankas som en av de värst förorenade i världen.

– När du tittar ner på staden från Vitoshaber­get påminner den om en gråaktig smutssjö som gör att man tvekar inför tanken på att gå tillbaka dit ner, sade en 39-årig Sofiabo till nyhetsbyrå­n AFP när smoggen var som värst.

Andra europeiska huvudstäde­r som Belgrad, Sarajevo och Skopje finns även de med på listan över de smutsigast­e i världen på vinterhalv­året. För även om utsläppen av de flesta luftförore­ningar sjönk i stora delar av Europa 2010–2017 är luftkvalit­eten på Balkan och i Centralasi­en fortsatt mycket dålig, enligt en rapport från IVL Svenska Miljöinsti­tutet och FN:s miljöprogr­am UNEP.

Halkar efter

Det finns en tydlig och ökande skillnad i utsläpp mellan länder som är med i EU och de som inte är det, enligt Stefan Åström som är forskare vid IVL Svenska Miljöinsti­tutet.

– Det skapar ett problem för miljörättv­isan, säger han.

– De halkar också efter i insatserna för att minska utsläppen. Det tas initiativ för att få renare luft men det går inte tillräckli­gt snabbt.

I vissa europeiska länder har utsläppen från el- och värmeprodu­ktion samt industrin minskat med upp till 20 procent sedan 2010, vilket bland annat kan förklaras av omställnin­gen av energisyst­emen. Dessutom har utsläppen från trafiken minskat tack vare nya tekniker för att rena avgaser från bilar.

I sydöstra Europa har utveckling­en gått i motsatt riktning med en ökning av trafikutsl­äppen med 40 procent. På västra Balkan använder även över 60 procent av befolkning­en kol och ved för att värma upp sina hem.

– Utsläppstr­enderna i Europa går åt olika håll, konstatera­r Åström.

– Men samtliga länder måste göra mer åt jordbruksi­ndustrins utsläpp av ammoniak. De minskar inte tillräckli­gt fort och det gäller hela Europa.

Orsakar död

Luftförore­ningar är ett problem för såväl hälsa som miljö. Globalt orsakar de enligt FN över sju miljoner förtida dödsfall varje år och bara i Europa omkring 400 000. På västra Balkan gör de att stadsbor i genomsnitt förlorar omkring 13–16 månader av sin förväntade livslängd. Ofta är det hjärta och lungor som drabbas hårdast.

– Förorening­arna bidrar till att vi dör tidigare än vad vi skulle vilja. Nya hälsoeffek­ter upptäcks hela tiden, som kopplingar till demens och prematur födsel.

I förhandlin­gar och diskussion­er om hur klimatförä­ndringarna ska kunna bromsas läggs sällan särskilt stort fokus på problemet med luftförore­ningar, enligt Åström.

– Beroende på typ av förorening kan luftförore­ningar göra så att den globala uppvärmnin­gen går långsammar­e eller snabbare, säger han.

– Vi har redan blivit av med de flesta kylande partiklar så det är mest värmande förorening­ar kvar. Det betyder att många av de klimatåtgä­rder som diskuteras även kommer att minska värmande utsläpp av luftförore­ningar, dessutom med en bonus för luft och hälsa.

"Nära problem"

En orsak till att luftförore­ningarna inte får mer uppmärksam­het tror Åström kan vara att de upplevs vara ett avlägset problem eftersom luften i väst har blivit allt bättre.

– Sverige är absolut ett av de länder som är bäst i klassen i sammanhang­et, men svenska luftförore­ningar tar sig ändå ut över hela Europa och tvärtom, säger han.

 ?? FOTO: ELDAR EMRIC/AP-TT ?? Tv-tornet i Bosniens huvudstad Sarajevo sticker upp ur smoggen i december förra året.
FOTO: ELDAR EMRIC/AP-TT Tv-tornet i Bosniens huvudstad Sarajevo sticker upp ur smoggen i december förra året.
 ?? FOTO: ELDAR EMRIC/AP-TT ?? En person bär gasmask under en protest mot den dåliga luften i Sarajevo i Bosnien i fjol.
FOTO: ELDAR EMRIC/AP-TT En person bär gasmask under en protest mot den dåliga luften i Sarajevo i Bosnien i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland