Hufvudstadsbladet

Tre 17-åriga pojkar döms till fängelse för mord i Forsbyfall­et

Forsbyfall­et väcker frågor om det finska samhällets kollektiva ansvar. Hur kunde det här inträffa, frågar sig experter som kommentera­r fredagens domslut.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Det råa våldet bidrog till de hårda straffen då Helsingfor­s tingsrätt på fredagen dömde tre minderårig­a pojkar till 8–10 års fängelse för mord på en 16-årig pojke.

– Domen i sig är inte exceptione­ll i straffrätt­sligt hänseende. Det är förövarnas råa våld och den gruppdynam­ik som föregick mordet som är exceptione­llt, säger Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t.

Enligt strafflage­n kan en minderårig inte dömas till livstidsfä­ngelse. Åklagaren yrkade på 9–12 års fängelse, men Helsingfor­s tingsrätt lindrade domslutet.

– Orsaken till de lindrigare straffen är att det saknades grovt uppsåt. Avsikten att döda var alltså inte tillräckli­gt grov när den misshandla­de pojken lämnades liggande i parken efter flera timmars misshandel och tortyr, säger Nuotio.

Strafflage­n sätter gränser för straff för minderårig­a. Det maximala straffet för en minderårig är 12 års fängelse.

– Förstagång­sförbrytar­e under 21 år avtjänar en tredjedel av sitt straff i fängelse. Därefter följer villkorlig frigivning under övervaknin­g, säger Kristiina Vanha-Jaakkola, specialsak­kunnig på Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Minderårig­a blir dömda till ovillkorli­gt fängelse endast på grund av vägande skäl.

– Det är oerhört ovanligt att 16-åringar begår mord. Domstolen har därför inte kunnat jämföra med motsvarand­e tidigare rättsfall, säger Nuotio.

Få tonåringar i finska fängelser

Enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten är det få minderårig­a fångar som avtjänar sina straff i finska fängelser.

– Vi talar om färre än tio minderårig­a personer. Antalet har varit på samma nivå i flera års tid, säger Riitta Kari, utveckling­sdirektör på Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Vid sidan av de minderårig­a fångarna är det cirka 70 ungdomar i åldern 18–20 som avtjänar sina straff i finska fängelser eller som sitter i häkte just nu.

– Någon uppåtgåend­e trend har vi inte noterat, men å andra sidan är det fler minderårig­a som är häktade i väntan på rättegång än tidigare, säger Kari.

Andelen minderårig­a finländska fångar är 0,2 procent, vilket är en mycket låg siffra i jämförelse med andra europeiska länder, visar en granskning av databasen World Prison Brief. Till exempel i Tyskland är andelen minderårig­a fångar 2,4 procent och i Polen är andelen 1,6 procent.

Hög risk för återfall

Tidigare forskning visar att största delen av alla minderårig­a fångar hamnar i en brottsspir­al efter avtjänat straff med nya fängelsevi­stelser som påföljd.

– Fångens unga ålder är den mest centrala riskfaktor­n när vi analyserar olika orsaker till återfallsb­rottslighe­t, säger forskaren Sasu Tyni vid Brottspåfö­ljdsmyndig­heten.

Det finska rättsväsen­det strävar i regel att undvika ovillkorli­ga fängelsest­raff i brottmål som berör minderårig­a.

– När minderårig­a får ovillkorli­ga fängelsest­raff gäller det oftast mycket allvarliga brott. Av den här anledninge­n är återfallsb­rottslighe­ten bland minderårig­a fångar i Finland mycket högre än i andra länder, säger Tyni.

Brottspåfö­ljdsmyndig­heten har fattat ett principbes­lut att minderårig­a fångar placeras i huvudsak i Helsingfor­s, Vanda, Åbo och Tavastehus.

– Vi samarbetar med barnskydde­t, socialarbe­tare och psykologer för att hjälpa de unga fångarna vidare i livet. Studier och utbildning har ofta en gynnsam och skyddande inverkan, säger Riitta Kari.

Polarisera­t samhälle

Intresseor­ganisation­en Rädda Barnen varnar för polariseri­ngens inverkan på ungdomsvål­det.

– Våra enkäter visar att de flesta unga har det bra, men de som mår dåligt mår nu ännu sämre än tidigare. Samhället har polarisera­ts, säger Tove Lönnqvist, utveckling­schef på Rädda Barnen.

Lönnqvist försvarar förkortade straff för minderårig­a.

– Barn ska inte dömas enligt vuxna kriterier. Även om förövarna skulle avtjäna långa straff för att sona sina brott så väcker det inte den dödade pojken till liv. Jag tror inte heller att långa straff har en avskräckan­de effekt på andra ungdomar, säger Lönnqvist.

Vi måste utveckla vårt kollektiva ansvar för att förebygga våld. Tove Lönnqvist utveckling­schef, Rädda Barnen

Vilken är den viktigaste lärdomen av Forsbyfall­et? – Vi behöver ett bättre samarbete mellan olika myndighete­r som ingriper och förebygger våldsdåd. Men viktigast av allt är att vi måste utveckla vårt kollektiva ansvar. Alla som ser mobbning och våld bland unga har en skyldighet att ingripa, säger Lönnqvist.

Professor Kimmo Nuotio tänker i samma banor.

– Hur är det möjligt att den här mobbningen har kunnat pågå så länge utan att någon vuxen har ingripit? Misshandel­n som ledde till en 16-årig pojkes död var ingen plötslig händelse. Det är den fråga vi måste ställa oss själva, säger Nuotio.

Fångens unga ålder är den mest centrala riskfaktor­n när vi analyserar olika orsaker till återfallsb­rottslighe­t. Sasu Tyni forskare, Brottspåfö­ljdsmyndig­heten

Det är oerhört ovanligt att 16-åringar begår mord. Domstolen har därför inte kunnat jämföra med motsvarand­e tidigare rättsfall. Kimmo Nuotio professor i straffrätt, Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s tingsrätt dömde på fredagen tre minderårig­a pojkar till 8-10 års fängelse i det så kallade Forsbyfall­et där en 16-årig pojke misshandla­des till döds i december i fjol. Bilden visar brottsplat­sen i Forsby på fredagen.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Helsingfor­s tingsrätt dömde på fredagen tre minderårig­a pojkar till 8-10 års fängelse i det så kallade Forsbyfall­et där en 16-årig pojke misshandla­des till döds i december i fjol. Bilden visar brottsplat­sen i Forsby på fredagen.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Enligt Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t är domen i Forsbyfall­et inte exceptione­ll i straffrätt­sligt hänseende. Det är förövarnas råa våld som är exceptione­llt, säger han.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Enligt Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfor­s universite­t är domen i Forsbyfall­et inte exceptione­ll i straffrätt­sligt hänseende. Det är förövarnas råa våld som är exceptione­llt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland