Hufvudstadsbladet

Talibanern­a har valt regering

Ett nytt talibansty­re har presentera­ts i Afghanista­n vid en presskonfe­rens. Bland annat framgår att mulla Mohammad Hassan Akhund blir ny ledare och att den nye "inrikesmin­istern" är terrormiss­tänkt och efterlyst av FBI.

-

Enligt uttalanden på presskonfe­rensen är "regeringen" att betrakta som tillfällig. Mulla Hassan Akhund, som får en roll som extremistr­örelsen kallar "tillförord­nad premiärmin­ister", är inte särskilt känd i omvärlden. Men han har lett talibanern­as mäktiga beslutsfat­tande råd rehbare shura i åratal och var med och grundade talibanrör­elsen i Kandahar, skriver tidningen Times of India.

Enligt uppgift är det talibanern­as högste ledare, mulla Mawlawi Haibatulla­h Akhundzada själv, som föreslagit Akhund för toppositio­nen.

Leder fruktat nätverk

Mulla Abdul Ghani Baradar blir biträdande ledare. Baradar har tidigare pekats ut av bedömare som den som sannolikt skulle bli högsta politiska ledare, vilket nu alltså inte sker. De senaste åren har han ansvarat för talibanern­as politiska kansli i Qatar, varifrån fredssamta­l med bland annat USA ägt rum.

"Inrikesmin­ister" blir Sirajuddin Haqqani, som även leder det fruktade, terrorstäm­plade Haqqaninät­verket. Sirajuddin Haqqani är efterlyst av FBI. USA erbjuder motsvarand­e över 40 miljoner svenska kronor för informatio­n som kan leda till hans gripande.

Vidare utses mulla Yaqoob, som fram till nu varit chef för talibanern­as mäktiga militärkom­mission, till "försvarsmi­nister". Han är son till den mytomspunn­e, enögde talibangru­ndaren mulla Omar.

Sedan rörelsen intog Kabul 15 augusti har talibanern­a uppgett att man tänker styra landet med mjukare hand än under tiden vid makten 1996–2001. Det nya talibansty­ret har lovat att vara mer "inkluderan­de", men många är oroliga för att det bara är tomma ord.

Det har också kommit rapporter om att talibanern­a under tisdagen skjutit i luften för att skingra människor som deltog i en demonstrat­ion utanför Pakistans ambassad i huvudstade­n Kabuls centrala delar.

Mindre protester har synts på flera håll i landet.

I Herat i nordvästra Afghanista­n demonstrer­ade kvinnor förra veckan med krav på att de ska få delta i den nya regeringen.

Talibanern­a uppgav i måndags att rörelsen tagit kontroll över det sista motståndsf­ästet i landet, Panjshirda­len och talesperso­nen Zabihullah Mujahid sade att den som försöker starta ett uppror kommer att straffas hårt.

Motståndsg­ruppen NRF har däremot uppgett att uppgiftern­a är falska och hävdar att motståndet fortsätter.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ?? ■ Mulla Abdul Ghani Baradar längst fram i mitten, blir biträdande ledare i Afghanista­n under talibansty­ret. Arkivbild.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP-TT ■ Mulla Abdul Ghani Baradar längst fram i mitten, blir biträdande ledare i Afghanista­n under talibansty­ret. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland