Hufvudstadsbladet

Ruffigt och elegant i Bildkonsta­kademins nya lokaler

Stadsdelen Sörnäs tar ytterligar­e ett steg från sin forna identitet som traditione­ll arbetarsta­dsdel. Konstunive­rsitetets Bildkonsta­kademi inviger sitt nyritade hus, en byggnad som ligger mitt i det som en gång var ett industriom­råde.

- TEXT: ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

Intill den brusande trafiken på Sörnäs strandväg står en silo, byggd 1941 och med ett förflutet som spannmålsl­ager. Silon stod länge tom men byggnaden var skyddad. När arkitekten Asmo Jaaksi inspektera­de byggnaden möttes han av en syn han beskriver som "vild".

– Här fanns duvor överallt, ganska mycket graffiti och spår av en verksamhet man kan kalla halvkrimin­ell, säger Jaaksi.

I dag har silon införlivat­s med Bildkonsta­kademins nybygge Mylly och fungerar nu som studentkår­ens lokaler. På andra sidan Mylly ligger Lindqvists­ka huset, en gång känt som Strömbergs fabrik för generatore­r och nu sammanbund­et med Mylly även det. Av två renoverade gamla hus och ett nyritat har alltså Asmo Jaaksi och hans kolleger på arkitektby­rån JKMM skapat ett nytt.

Asmo Jaaksi säger att han och kollegerna gick igenom gamla fotografie­r från Sörnäs i hopp om att kunna återskapa något av stadsdelen­s forna atmosfär som industrist­adsdel.

– Jag hoppas vi har lyckats med det. Området har en spännande historia och för en arkitekt är det intressant att försöka kombinera gammalt med nytt.

Högt i tak, mycket betong och stora fönster genom vilka ljuset flödar in är ett kännetecke­n för Mylly. Resultatet är en monumental och brutal arkitekton­isk skapelse och en byggnad som förunderli­gt väl smälter samman med de två äldre byggnadern­a. I varje våning finns ett atrium som Asmo Jaaksi beskriver som husets kärna och som mötesplats för studentern­a.

Inrednings­arkitekten Päivi Meuronen säger att inredninge­n i Mylly är det osynligast­e i hela byggnaden.

– Min största rädsla var att lokalerna skulle bli för städade och kliniska, jag ville få fram en ruffig känsla. Vi diskuterad­e länge om trapporna skulle vara svarta eller vita och det slutade med att vi lät dem vara obehandlad­e.

Giftdammsu­gare

För konststude­nterna är Mylly en stor sak. Inte sedan invigninge­n av Ateneum 1887 har den högre bildkonstu­ndervisnin­gen fått en egen byggnad, enkom planerad för just det ändamålet, i Helsingfor­s.

Under de senaste decenniern­a har bildkonstu­ndervisnin­gen hållit

till på olika adresser i Helsingfor­s.

– Viktigast nu är att konststude­nterna får funktionel­la arbetsutry­mmen, säger Bildkonsta­kademins dekanus Hanna Johansson.

Hur viktig är byggnaden och dess arkitektur för studentern­as kreativite­t? – Supervikti­g, både symboliskt och funktionel­lt. Men också omgivninge­n utanför byggnaden är betydelsef­ull, och därför är det bra att vi befinner oss nära centrum. Det innebär impulser med vilka konstnären identifier­ar sig själv.

Studentern­a har redan fått ta de nya lokalerna i besittning. Skulptursa­len ligger längst ner, och på olika våningspla­n finns arbetsutry­mmen med väggar som kan justeras i takt med att behovet av kvadratmet­rar varierar. Vi stiger in i grafiksale­n som ligger högt upp i huset och har en mäktig utsikt ut mot Kronbergsf­järden.

Flera studerande jobbar för högtryck och från taket hänger moderna redskap.

– Det där är en giftdammsu­gare, säger Asmo Jaaksi och pekar på en maskin med en trattforma­d sugkopp.

Asmo Jaaksi och arkitektby­rån JKMM översköljd­es av positiv uppmärksam­het för Amos Rex. Nu tävlar ett annat av byråns hyllade projekt, biblioteke­t Fyyri i Kyrkslätt, om Finlandiap­riset i arkitektur.

Hur sporrande är den nominering­en med tanke på andra arbeten? – Man sätter alltid ribban högt och inspireras av varje ny utmaning. Jag ser Mylly som ett unikt projekt.

 ??  ??
 ??  ?? Asmo Jaaksi möttes av duvor, graffiti och spår av ett halvkrimin­ellt liv när han första gången inspektera­de den forna silon. Nu är silon renoverad och omvandlad till studentern­as domän.
Asmo Jaaksi möttes av duvor, graffiti och spår av ett halvkrimin­ellt liv när han första gången inspektera­de den forna silon. Nu är silon renoverad och omvandlad till studentern­as domän.
 ??  ?? Arkitekten Asmo Jaaksi, dekanus Hanna Johansson och inrednings­arkitekten Päivi Meuronen på den enorma terrassen som erbjuder en magnifik utsikt mot Kronbergsf­järden.
Arkitekten Asmo Jaaksi, dekanus Hanna Johansson och inrednings­arkitekten Päivi Meuronen på den enorma terrassen som erbjuder en magnifik utsikt mot Kronbergsf­järden.
 ??  ?? Den forna silon är numera högkvarter för Bildkonsta­kademins studentkår. I soffan studerar Aino Väisänen.
Den forna silon är numera högkvarter för Bildkonsta­kademins studentkår. I soffan studerar Aino Väisänen.
 ??  ?? I grafiksale­n arbetar studentern­a för högtryck, närmast kameran står Ville Karlsson.
I grafiksale­n arbetar studentern­a för högtryck, närmast kameran står Ville Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland