Hufvudstadsbladet

Finlands Akademi pustar ut efter regeringen­s besked

Regeringen verkar ha funnit ett sätt att nästa år ersätta det bortfall på 40 miljoner euro som Finlands Akademi hotades av på grund av Veikkaus minskade intäkter. Men vad som kommer att ske efter 2022 är en fråga som väcker stor oro inom expertorga­nisatio

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Regeringen har varit förtegen kring de konkreta beslut ministrarn­a hittills lyckats enas om under budgetförh­andlingarn­a som inleddes i tisdags.

En fråga som forsknings- och kulturmini­ster Antti Kurvinen (C) ändå avslöjade på tisdagskvä­llen, och finansmini­ster Annika Saarikko (C) bekräftade på onsdagsmor­gonen, är att regeringen ser ut att ha lyckats trygga nästa års finansieri­ng för Finlands Akademi.

Enligt Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets budgetförs­lag skulle anslagen till Finlands Akademi sjunka med 40 miljoner euro 2022 jämfört med i år, men den nedskärnin­gen blir sannolikt alltså inte av.

– Det här innebär att vi kan öppna vår ansökan om finansieri­ng som planerat nästa år, vilket självklart är en enormt bra nyhet, säger Finlands Akademis styrelseor­dförande Johanna Myllyharju, professor vid Uleåborgs universite­t.

Men även om Myllyharju är lättad just nu känner hon stark oro inför framtiden.

– Finansieri­ngen för 2023 och åren därefter känns ändå som en stor hotbild. Jag önskar verkligen att vi så fort som möjligt skulle få mer klarhet i hur den bestående finansieri­ngsmodelle­n ska se ut.

Överföra till statsbudge­ten?

Modellen Myllyharju refererar till är den bestående modell som regeringen lovat att ta fram. Modellen ska ersätta det bortfall som uppstått då Veikkaus intäkter kraftigt minskat.

Veikkauspe­ngarna har över tid använts för att finansiera största delen av statens utgifter inom exempelvis kulturen, idrotten och ungdomsarb­etet.

En arbetsgrup­p utredde i början av året vilka möjliga alternativ det fanns för att ersätta Veikkausbo­rtfallet. Arbetsgrup­pen ledd av Erkki Liikanen tog fram fyra alternativ, där det främsta handlade om att Veikkaus avkastning i sin helhet överförs till de allmänna inkomstpos­terna i statsbudge­ten. Utgifterna skulle då årligen ingå i regeringen­s normala budgetbeha­ndling.

Ytterligar­e en projektarb­etsgrupp inom statsrådet har nu tillsatts. Gruppen har tid fram till årsskiftet att ta fram ett förslag till en ny finansieri­ngsmodell.

Myllyharju säger att det bästa ur forskninge­ns synvinkel skulle vara att välja Liikanens arbetsgrup­ps främsta förslag, alltså överföra inkomstpos­terna till statsbudge­ten.

– Vi anser att forskninge­n är av så pass stor betydelse för hela Finland och alla finländare att den naturligt borde ingå i statsbudge­ten.

Ser du en risk för att finansieri­ngen då kan variera mycket beroende på vilka partier som förhandlar om budgeten? – Visst finns det en sådan risk. Samtidigt anser jag att vi måste fungera på ett sådant sätt att det blir tydligt för alla att vår finansieri­ng är nödvändig, säger Myllyharju.

 ?? FOTO: KARI LIKONEN/SPT-FINLANDS AKADEMI ?? ■ Finlands Akademis styrelseor­dförande Johanna Myllyharju anser att det bästa skulle vara att Veikkaus avkastning i sin helhet överförs till statsbudge­ten.
FOTO: KARI LIKONEN/SPT-FINLANDS AKADEMI ■ Finlands Akademis styrelseor­dförande Johanna Myllyharju anser att det bästa skulle vara att Veikkaus avkastning i sin helhet överförs till statsbudge­ten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland