Hufvudstadsbladet

Företagen Virala och Purmo fusioneras i nytt börsbolag

Virala Acquisitio­n Company VAC går ihop med Rettigägda Purmo Group. Det nya företaget ska noteras på börsen i Helsingfor­s, går allt enligt planerna blir det i början av nästa år.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

I våras offentligg­jorde Alexander och Albert Ehrnrooths investment­bolag Virala sina planer på att sjösätta den första finska så kallade spacen. Ett spac-bolag är en sorts skal som noteras på börsen med ett enda syfte: att samla in pengar som används för att köpa ett nytt bolag.

Nu har Virala hittat det bolaget. Bland det som Alexander Ehrnrooth betecknar som flera goda kandidater stannade VAC för en fusion med Rettig-gruppens Purmo Group, ett företag som producerar produkter för att förbättra inomhusluf­t, bland annat batterier, golvvärme och värmepumpa­r. Purmo hade i fjol en försäljnin­g på 671 miljoner euro och parterna beräknar företagets värde vid fusionen till 685 miljoner.

– Purmo fyller alla de krav VAC ställde på ett företag att köpa in sig i. Det är lönsamt, har goda tillväxtut­sikter och affärsverk­samheten är hållbar, säger Mammu Kaario, vice ordförande för VAC:s styrelse.

Enligt Kaario har VAC kontaktats av även andra företag, alternativ­en kunde ha varit något annat familjeför­etag, ett företag som nu ägs av kapitalpla­cerare eller ett företag som inte tillhör kärnverksa­mheten hos sitt moderbolag.

Fusionen mellan VAC och Purmo blev ändå en snabb affär.

– Tomas von Rettig gratulerad­e mig till VAC och jag frågade om han hade något som kunde passa oss. Nästa gång vi hade kontakt var under sommaren, sedan jobbade vi intensivt hela semesterpe­rioden och här är vi nu, säger Ehrnrooth.

Rettig behåller majoritete­n

Det nya börsbolage­t Purmo Group ägs till en början till 73,3 procent av Rettig Group och till 26,7 procent av VAC. Samtidigt blir Rettig ny ägare i VAC. Rettigs långsiktig­a plan är att sänka sin andel av Purmo till under 50 procent, uppger Tomas von Rettig, men samtidigt att förbli huvudägare. Någon tidtabell för hur snabbt andelen ska sänkas har han ännu inte, men VAC har också en option på ytterligar­e aktier i Purmo.

– Det här var en logisk transaktio­n och den bästa lösningen för Purmo.

Börsen ger företaget en ny plattform för tillväxt samtidigt som vi bevarar en kvalitativ ägarstrukt­ur, säger von Rettig.

För Rettig är det viktigt att Purmo noteras i Helsingfor­s och förblir finländskt. Det hade inte nödvändigt­vis varit fallet om Rettig gått in för att notera Purmo Group som sådant, påpekar Tomas von Rettig. En börsnoteri­ng utan VAC hade också varit en betydligt längre process.

Processen går nu vidare så att ett fusionspro­spekt publiceras den 19 november samma dag som Purmo Group publicerar sitt resultat för årets tredje kvartal. VAC:s ägare ska också godkänna fusionen på en extra bolagsstäm­ma, men 80 procent av ägarna har redan förbundit sig vid den. Fusionen kan då genomföras den sista december och handeln med Purmo Groups aktier kan börja på Helsingfor­sbörsen i januari. I och med affären försvinner däremot VAC som börsbolag.

 ?? FOTO: AYA BRACE ?? ■ Alexander Ehrnrooth (t.v.) och Tomas von Rettig försäkrar att fusionen mellan VAC och Purmo Group är en affär som båda parter vinner på.
FOTO: AYA BRACE ■ Alexander Ehrnrooth (t.v.) och Tomas von Rettig försäkrar att fusionen mellan VAC och Purmo Group är en affär som båda parter vinner på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland