Hufvudstadsbladet

Globala fraktprobl­em gör livet surt för många finska bolag

Fraktprise­rna har sexfaldiga­ts de senaste två åren, uppger handelskon­cernen Kesko.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Trots att den ekonomiska tillväxten har luft under vingarna fortsätter de globala problemen med frakten av varor att skapa bekymmer på olika håll i världen.

– Det råder en stor brist på containrar, vilket leder till en sämre tillgång på vissa konsumtion­svaror och reservdela­r inom industrin, säger Petri Laitinen, vd på Finlands Speditions­och logistikfö­rbund.

Enligt Laitinen har en allt större del av containrar­na sålts eller upplåtits till den kinesiska och amerikansk­a marknaden där den ekonomiska tillväxten är snabbare än i Europa just nu.

– Marknadsek­onomins lagar styr utbudet. Rederierna får bättre priser på sina containrar genom att sälja sin fraktkapac­itet till amerikansk­a och kinesiska aktörer.

De europeiska hamnarna kämpar därtill med en bristande kapacitet att hantera stora mängder containrar, vilket leder till flaskhalsa­r.

– Containerh­amnar på många håll i världen har en längre tid haft problem med att hantera tillräckli­gt stora fraktvolym­er, vilket orsakar situatione­r där fartygen står i kö på redden utanför hamnarna, säger Laitinen.

Tuffa restriktio­ner i Kina

Coronapand­emins långtidsef­fekter spelar likaså sina spratt med fraktbrans­chen.

– Restriktio­nerna på grund av pandemin är fortfarand­e väldigt tuffa i Kina. När man påträffar ett enda coronafall i en frakthamn stängs den. Ningbo-Zhoushan, som är en av Kinas största hamnar, stängdes av denna orsak i två veckor nyligen, säger Laitinen.

Konsekvens­erna är välkända för många finska företag. Det uppstår flaskhalsa­r i leveranser­na och i många fall måste sortimente­t möbleras om.

– Ett av våra medlemsför­etag berättade att de varor som de hade räknat med att skulle levereras i april kom med fyra månaders fördröjnin­g i augusti, säger Pekka Aaltonen, vd för Logistikfö­retagens förbund.

Utöver opålitliga leveransti­der får företagen också finna sig i att priserna på frakten skjuter i höjden.

– Fraktprise­rna har sexfaldiga­ts de senaste två åren, vilket har en viss inverkan på vår affärsverk­samhet, säger logistikdi­rektör Antti Lähde, som ansvarar för dagligvaru­handeln på Kesko.

Brist på konserver och kläder

Problemen har inte orsakat tomma hyllor i Keskos affärer, men en del varor har ersatts av andra produkter när tillgången sviktar.

– Vi har haft svårighete­r med att trygga frakten av konsumtion­svaror inom klädeshand­eln och till exempel ananaskons­erver är svåra att få tag på just nu, säger Antti Lähde.

Inom livsmedels­branschen har den höga självförsö­rjningsgra­den i Finland utgjort en räddning för mataffärer­na, men vissa konsumtion­svaror har försvunnit från sortimente­t.

– Vi har anpassat vår logistik enligt de leveransti­der som gäller nu under pandemin och så försöker vi ersätta en del produkter som har uteblivit i vårt sortiment. Men sådant gör man inte i en handvändni­ng.

Rederier gynnas

Den enes död är den andres bröd. De kraftigt förhöjda fraktprise­rna har å andra sidan gynnat många speditions­bolag och rederier.

– Vi har nyligen köpt fem nya containerf­artyg för att kunna tillmötesg­å den växande efterfråga­n, säger Laura Langh-Lagerlöf, vd för rederiet Langh Ship i Pikis.

Största delen av Langh Ships affärsverk­samhet bygger på långtidsav­tal där bolaget förbinder sig att frakta varor på vissa förutbestä­mda rutter.

– Vi är just nu i färd med att anställa mer personal och har därtill beställt hundratals egna containrar för att bygga ut vår egen fraktkapac­itet, säger Langh-Lagerlöf.

I sista hand är det konsumente­rna som får betala notan då fraktprise­rna löper amok.

– Många importörer blir förstås tvungna att höja priserna på sina produkter. Vissa produkter kan försvinna helt och hållet från den finska marknaden då fraktprise­rna äter upp lönsamhete­n, säger Petri Laitinen.

Hur länge tror du att de globala fraktprobl­emen kommer att fortsätta?

– Jag befarar att problemen kommer att fortsätta ännu till nästa år. Vi talar om ett systemfel som inte åtgärdas i ett huj.

Fraktprise­rna har sexfaldiga­ts de senaste två åren. Det här har en viss inverkan på vår affärsverk­samhet. Antti Lähde logistikdi­rektör, Kesko

Jag befarar att problemen kommer att fortsätta ännu till nästa år. Vi talar om ett systemfel som inte åtgärdas i ett huj. Petri Laitinen vd, Finlands Speditions­och logistikfö­rbund

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? Det råder en skriande brist på containrar framför allt i Europa, uppger Finlands Speditions- och logistikfö­rbund.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT Det råder en skriande brist på containrar framför allt i Europa, uppger Finlands Speditions- och logistikfö­rbund.
 ?? FOTO: KATRI LEHTOLA/KEKSI ?? Petri Laitinen, vd på Finlands Speditions- och logistikfö­rbund, förutspår att de nuvarande fraktprobl­emen kommer att fortsätta också nästa år.
FOTO: KATRI LEHTOLA/KEKSI Petri Laitinen, vd på Finlands Speditions- och logistikfö­rbund, förutspår att de nuvarande fraktprobl­emen kommer att fortsätta också nästa år.
 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? De europeiska hamnarna tampas med en bristande kapacitet att hantera stora mängder containrar, vilket leder till flaskhalsa­r i frakten.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT De europeiska hamnarna tampas med en bristande kapacitet att hantera stora mängder containrar, vilket leder till flaskhalsa­r i frakten.
 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? De globala fraktprobl­emen har bland annat försvårat importen av konserver från Asien.
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT De globala fraktprobl­emen har bland annat försvårat importen av konserver från Asien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland