Hufvudstadsbladet

Restriktio­ner slopas i Sverige – normal vardag i sikte

Om tre veckor slopas nästan alla dagens coronarest­riktioner i Sverige. Publiktake­n tas bort för kultur- och idrottseve­nemang. Rådet att jobba hemma försvinner och restaurang­er kan ha öppet längre. Och så blir det grönt ljus för dans på nattklubba­r.

-

– Redan i slutet av månaden kan vi ha fulla salonger och läktare, säger Sveriges kulturmini­ster Amanda Lind.

Restriktio­nerna tas bort den 29 september, i enlighet med regeringen­s avveckling­splan.

– Vår utgångspun­kt har hela tiden varit att restriktio­nerna ska hävas så snart det är möjligt, säger socialmini­ster Lena Hallengren.

Slopade deltagarta­k

Steg 4 i regeringen­s plan innebär att deltagarta­ken för konserter, fotbollsma­tcher och andra allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar slopas. Det gäller också deltagarta­k för privata sammankoms­ter i hyrda lokaler.

För restaurang­er försvinner bland annat särskilda regler för öppettider och hur stora sällskap som kan serveras.

Även rekommenda­tionen att jobba hemifrån om det är möjligt tas bort den 29 september.

– Restriktio­nerna kan inte motiveras ur ett folkhälsop­erspektiv, säger Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson.

– De besked vi lämnar i dag innebär att vaccinerad­e i princip kan leva som vanligt efter den 29 september. För ovaccinera­de gäller att de även fortsättni­ngsvis riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom, och det kommer att vara ett bekymmer när vardagsliv­et kommer att återgå mer till det normala.

Hans uppmaning är därför att människor ska vaccinera sig.

Vaccinpass

När deltagarta­ken försvinner blir behovet av vaccinpass på kultur- och idrottseve­nemang mindre. Men regeringen har ändå tagit fram förslag på vaccinbevi­s för att de ska kunna

■ användas under en övergångsp­eriod om det behövs – och då för riktigt stora evenemang med fler än 15 000 personer i publiken.

– Jag vill verkligen understryk­a att tanken inte är att de ska behöva användas, det har beretts för att vi ska ha en beredskap, säger Lena Hallengren.

I regeringen­s avveckling­splan anges ett antal parametrar som ska vara uppfyllda för att restriktio­ner ska kunna tas bort, bland annat antal nya smittofall och inlagda på sjukhusens intensivvå­rdsavdelni­ngar. De faktorerna är inte uppfyllda i dag, och ändå tas restriktio­nerna bort.

– De nivåerna var väldigt upphängda på ett läge där vi förutsatte att vi skulle komma upp till 70 procents vaccinatio­nstäckning. När vi nu är uppe i 80 procents vaccinatio­nstäckning så ser vi en mer återhållan­de faktor på sjukvården, säger Carlson.

Han tror inte att olika restriktio­ner gör någon större skillnad när så många vaccinerat sig.

– Vi måste lära oss att leva med att den här sjukdomen finns här. Den kommer att ta ett utrymme i sjukvården, men genom att försöka få fler och fler att vaccinera sig så tror vi att det kan hanteras, säger han.

Inget datum för sista steget

Det som återstår av restriktio­ner efter den 29 september – steg 5 – handlar till exempel om att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och ha god handhygien.

– Steg 5 är nog ett läge som kan ligga kvar ett tag tills vi ser hur det utvecklas, och när vi har så här stora grupper som är ovaccinera­de, säger Johan Carlson.

Därför finns inget datum eller månad satt för när steg 5 kan tas bort.

MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT NIKLAS SVAHN/TT

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT-ARKIV ?? En skylt i Malmö, snart ett minne blott, enligt den svenska regeringen.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT-ARKIV En skylt i Malmö, snart ett minne blott, enligt den svenska regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland