Hufvudstadsbladet

Protestled­are gripna i Hongkong

Polisen i Hongkong har gripit fyra ledare för den grupp som organisera­t årliga manifestat­ioner i Hongkong till minne av massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989.

- TT-AFP-REUTERS

Gripandena kommer en dag efter att gruppen meddelat polisen om att de inte tänkte ge myndighete­rna informatio­n om gruppens medlemmar eller på annat sätt samarbeta i en utredning om säkerhetsh­ot mot Kina.

– Jag vill säga till alla Hongkongbo­r att vi måste fortsätta stå emot och inte ge upp för denna oresonliga makt fort och utan motstånd, sade en av de fyra, advokaten Chow Hang-Tung, i tisdags när hon hade meddelat polisen sitt beslut.

Enligt AFP fördes hon på onsdagen från sitt kontor, iförd handbojor. Bara timmar senare var det tänkt att hon i domstol skulle försvara en klient som är åtalad enligt de nya säkerhetsl­agarna i Hongkong. Tre andra ledare greps även de under morgontimm­arna.

Chow Hang-Tung greps även den 4 juni, årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg, då misstänks för att ha spridit informatio­n om en olaglig sammankoms­t.

I Hongkong har manifestat­ioner till minne av massakern varit tillåtna fram till förra året, men trots förbudet hölls ändå minnescere­monier då, liksom i år. Senast dock i betydligt mindre skala än normalt efter att runt 7 000 poliser uppges ha kommendera­ts ut för att förhindra att folk samlas till manifestat­ioner.

Kinas nationella folkkongre­ss klubbade förra sommaren igenom en nationell säkerhetsl­ag för Hongkong. Lagen riktar in sig på det som Peking definierar som separatism, omstörtnin­g, terrorism och samröre med fientlig främmande makt. Den har fördömts av en lång rad länder och bedömare menar att den har satt punkt för Hongkongs frihet.

 ?? FOTO: KIN CHEUNG/AP/TT ?? Advokaten Chow Hang-Tung, en av de gripna, under en presskonfe­rens i tisdags.
FOTO: KIN CHEUNG/AP/TT Advokaten Chow Hang-Tung, en av de gripna, under en presskonfe­rens i tisdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland