Hufvudstadsbladet

Gigantisk rättegång

”Om journalist­er inte förstår de faror som är förknippad­e med alla slags försök att kontroller­a vetenskape­ns frihet är vi illa ute.”

- Källor: AFP, TF1, Le Figaro.

● Den rättegång som ska behandla terrordåde­n i Paris i november 2015 inleddes den 8 september och ska enligt planerna avslutas den 25 maj nästa år.

● Rättegånge­n äger rum i specialbyg­gda lokaler på 750 kvadratmet­er inne i Justitiepa­latset, på ön Île de la Cité i centrala Paris. Lokalerna är tillfällig­a och ska senare plockas ned, efter att även ha hyst kommande rättegång om terrordåde­t i Nice 2016.

● Tjugo personer ställs inför rätta, varav sex i sin frånvaro. 330 advokater deltar, varav cirka 300 företräder 1 765 offer och anhöriga. Rättens ordförande är domaren JeanLouis Périès. Staten företräds av åklagarna Camille Hennetier, Nicolas Le Bris och Nicolas Braconnay.

● Hela utredninge­n omfattar 542 delar med totalt en miljon sidor.

Diskussion­en om forskninge­ns ekonomiska villkor har gått het sedan regeringen i samband med den så kallade halvtidsöv­ersynen i våras meddelade om eventuella nedskärnin­gar av forsknings­finansieri­ngen. När den här kolumnen publiceras kan den här krisen ha fått ett lyckligt slut, men redan blotta förslaget lämnar en besk eftersmak.

Ur forskarkår­ens synvinkel var det chockerand­e att inse att de partier som tidigare har beskyllt andra för att försämra forsknings­finansieri­ngen mitt i allt var redo att själva ta fram yxan. När det akademiska samfundet unisont gick till motattack var det en och annan i regeringsl­eden som försvarade oss, vilket givetvis är trevligt. Ett faktum är dock att regeringsp­artiernas ledare hade godkänt förslaget, vilket kultur- och vetenskaps­minister Kurvinen även stoiskt konstatera­de.

Varför är det viktigt att försvara forsknings­finansieri­ngen?

Nedskärnin­garnas effekter skulle rikta sig särskilt mot Finlands Akademi som är en garant för att forskninge­n vid de finländska lärosätena håller hög internatio­nell standard. Finlands Akademi erbjuder finansieri­ng för forskare vid olika karriärste­g. Vill man tävla om dessa pengar ska man vara redo för en stenhård konkurrens. De finansiera­de projekten sållas fram i en rigorös process där internatio­nella experter nagelfar varje ansökan. Får man ett positivt besked kan man vara säker på att ens projekt har potential.

När knappa resurser minskas uppstår det naturligtv­is en diskussion om att prioritera. Denna gång fick debatten om forsknings­finansieri­ng en oroväckand­e ton. Ett par journalist­er började dela axplock ur vissa humanister­s och samhällsve­tares projektbes­krivningar. Med illa dold ironi frågade man sig sedan i vilken mån just dessa av Finlands Akademi finansiera­de projekt förtjänar skattemede­l. Folkets vulgära kommentare­r florerade i sociala medier.

När forskarkår­en försvarade sina kolleger fick vi höra att vi försöker kväva en kritisk diskussion. Iltalehtis ledarskrib­ent Kauppinen kopplade i sin tur smidigt ihop forsknings­teman och de minskande anslagen. Hans slutsats var att när pengarna tryter är det viktigt att prioritera sådan forskning som leder till innovation­er och som kan kommersial­iseras, allt detta för att bygga vår välfärd.

Et tu, Brute? Om journalist­er inte förstår de faror som är förknippad­e med alla slags försök att kontroller­a vetenskape­ns frihet är vi illa ute. Det kan även noteras att ett stort antal finansieri­ngsformer redan nu är kopplade till direkt samhällsny­tta. Forskninge­n behöver inte mer, utan mindre, yttre styrning.

Vi forskare är högt utbildade i det ämne som vi represente­rar. Vi vet hurdana metoder som behövs för att få mera kunskap. Vi för aktiv dialog med olika aktörer i samhället i syfte att identifier­a kunskapslu­ckor. Allt vi producerar underkasta­s en noggrann kritisk granskning av andra experter. I den kollegiala utvärderin­gen kristallis­eras tanken. Som forskare är jag därmed benägen att citera Kimi Räikkönen: lämna mig i fred, jag vet vad jag håller på med.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland