Hufvudstadsbladet

Förlust i VM-kvalets svåraste match

Finland förlorade som väntat den svåra bortamatch­en mot Frankrike i fotbollens VM-kval.

- FILIP SAXÉN

Tisdagens VM-kvalmatch i Lyon var inte matchen de finländska fotbollshe­rrarna måste vinna. De avgörande matcherna för det finländska landslaget­s del står i turen då Ukraina, Kazakstan och Bosnien-Hercegovin­a står för motståndet. Det är mot dem det krävs poäng och segrar om Finland ska ta sig vidare till fortsatt kval från kvalgruppe­n.

Ett Frankrike anfört av Antoine Griezmann var helt enkelt numret för stort för Markku Kanervas mannar.

Den franska storstjärn­an satte ett mål före och ett mål efter paus då fransmänne­n tog ett stort kliv mot gruppseger­n. Hemmalaget förde spelet hela matchen och Finland var egentligen aldrig nära att kunna utmana.

För Finlands del kan man se tisdagens match som en budgeterad förlust och absolut ingen katastrof. Att rå på ett lag av Frankrikes kaliber i en tävlingsma­tch på fransmänne­ns hemmaplan är inte enkelt. Betydligt bättre lag är Finland har tvinats resa hem från Frankrike tomhänta.

– Alla som såg matchen så att det var en svår kamp för oss. Frankrike visade vilken nivå de håller. Vi visste att det här skulle bli VM-kvalets svåraste match och det var den verkligen, sade tränaren Markku Kanerva i Bollförbun­dets intervju efter matchen.

Men Kanerva var inte heller helt nöjd med det egna lagets insats. Att det blev en så pass klar förlust berodde inte enbart på att fransmänne­n var bra.

– Det individuel­la kunnandet, fysiken, speltempot och enskilda spelares snabbhet syntes bra i dag i det franska laget. Vi var steget efter. Det kan man kompensera genom att försvara tajt och kompakt och där lyckades vi inte riktigt i dag, säger han.

Nu gäller det för det finländska laget att ladda om inför fortsättni­ngen.

Då Bosnien-Hercegovin­a samtidigt spelade oavgjort mot Kazakstan

(2–2) efter ett sent kvittering­smål av Kazakstan ligger Finland på delad andra plats i tabellen.

Frankrike toppar tabellen med tolv poäng medan Finland och Ukraina har fem poäng medan Bosnien-Hercegovin­a och Kazakstan, som Finland besegrade på hemmaplan i helgen, har tre.

 ?? FOTO: FRANCK FIFE/AFP-LEHTIKUVA ?? Antoine Griezmann satte Frankrikes båda mål i matchen mot Finland.
FOTO: FRANCK FIFE/AFP-LEHTIKUVA Antoine Griezmann satte Frankrikes båda mål i matchen mot Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland