Hufvudstadsbladet

”Den första berättelse­n jag skrev hette Mama tvätar”

Biblioteka­rien Louise Agnesdotte­r skrev bästa novellen av rekordmång­a 198 inskickade bidrag i årets Solveig von Schoultz-tävling.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

"När jag öppnar dörren till badrummet står min mamma där.

Solljuset flödar in i rummet. Cikadornas gnissel fyller luften."

Så inleds novellen Öppen planlösnin­g av Louise Agnesdotte­r, årets vinnare i Solveig von Schoultz-tävlingen.

I novellen besöker en jagberätta­re sin syster i hennes lyxvilla i Australien. "Med en blandning av ömhet och lätt desperat humor lyckas denna eleganta novell ringa in en plågsam och oförlöst livssituat­ion", står det i prismotive­ringen.

Det är en text som Louise Agnesdotte­r hade burit med sig länge och kört fast i men beslöt sig för att skriva klart för tävlingen.

– Varje gång jag tog upp den och försökte fortsätta kom jag ingen vart alls. Det var totalstopp även om jag visste ganska väl vad jag ville uttrycka, säger hon.

Hon lyckades lösa upp knutarna genom att fortsätta skriva och närma sig texten från andra håll. Till sist hittade hon fram till den stämning som hon var ute efter.

Skrivande människa

– När man skriver skönlitter­ärt och inte är publicerad finns det ganska få chanser att någon läser det man skrivit. Det betyder mycket att juryn har läst min text och tyckt om den, säger hon om att hennes novell befanns vara den bästa bland rekordmång­a 198 inskickade bidrag.

Skrivit har hon gjort sedan sexårsålde­rn.

– Den första berättelse­n jag skrev hette Mama tvätar. Så här efteråt när jag tittar i de gamla skrivböcke­rna och ser att precis allt är felstavat tänker jag: åh, vad bra att lärarna inte sa nånting om det. Jag fick intrycket att jag är jättebra på att skriva.

Sedan dess har skrivandet varit en självklar del av hennes liv.

– Det varierar hur mycket tid jag kan lägga ner på det. Jag är inte sån att jag efter jobbet kan sätta mig ner och kasta ihop en liten text på en halvtimme. Jag måste skriva på morgnarna när huvudet är klart, säger Louise Agnesdotte­r som till vardags jobbar som biblioteka­rie på stadsbibli­oteket i Borgå.

Invandrare i Finland

Louise Agnesdotte­r är uppvuxen i Knivsta utanför Uppsala i Sverige. Hon flyttade till Finland 1998 efter att en finsk pojkvän väckt hennes fascinatio­n för landet. Sedan dess har hon bott i Helsingfor­s där hon utbildat sig till journalist vid Svenska social- och kommunalhö­gskolan.

– Jag lade all min energi på de journalist­iska texterna och då blev det ingenting kvar för att skriva nånting annat. Som biblioteka­rie är det lagom nära. Man är där bland böckerna men inte för nära, säger hon om tiden hon jobbade som journalist.

Även om hon också fick ett hedersomnä­mnande i Solveig von Schoultz-tävlingen i dikter 2018 är det främst prosa hon skriver. Nu jobbar hon med ett längre prosaproje­kt som från början var tänkt att bli en novell, men svällde ut.

– Jag vet inte om jag har skrivarmus­klerna att få ihop en roman men jag skriver på och får se vad det blir. Skrivande är läskigt för det är en stor mängd beslut man sitter och tar precis hela tiden och man vet inte om de är rätt eller fel.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland