Hufvudstadsbladet

Skogsdofta­nde och roligt skrovlig som en kotte

Nationalte­aterns lilla klimatpjäs Hehtaari lyckas snillrikt gestalta stora och svåra frågor.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Hehtaari

Text och regi: Marja Salo och Hanna-Kaisa Tiainen. Visualiser­ing: Auli Turtiainen. Ljus: Ilmari Pesonen. Ljud: Elle-Maari Kokkonen. På scenen: Marja Salo och Hanna-Kaisa Tiainen. Föreställn­ing på Nationalte­atern 7.9.

Likt Muminmamma­n som målar sin längtans trädgård på väggarna i fyren i Pappan och havet, målar Hanna-Kaisa Tiainen alla de arter som en gång befolkat hennes skogsplätt på den svarta fondväggen. Vem vet, en dag kanske de dyker upp igen?

Tillsamman­s med sin väninna (Marja Salo) har hon köpt en hektar skog, i dag kalhygge men i framtiden förhoppnin­gsvis täckt av mångsidig, välmående växtlighet. Det är hennes bidrag, hennes försök att mota klimatkris­en. Detsamma kan egentligen sägas om hela den finstämda och intelligen­ta pjäsen Hehtaari (Hektar).

Salo och Tiainen har tillsamman­s skrivit och regisserat verket, och står också själva på scenen i egenskap av två kivande väninnor. I programbla­det skriver de att pjäsen är ett försök att gestalta det till synes omöjliga, klimatförä­ndringen. Och jag måste säga att resultatet är lyckat – skogsdofta­nde, roligt, vackert och sinnligt skrovligt som en kotte. Vilken poesi formar inte finskans alla sinnliga artnamn!

Kontrovers­iellt kalhygge

Hanna-Kaisa Tiainen, klädd i vit overall, har en alldeles speciell scennärvar­o. Hon är optimisten som försöker lösa problemen, som snusar på kottar, planterar och filosofera­r. Marja Salo, tjurig med mössan långt nerdragen, retirerar in i sin sovsäck, håller långa, lite självuppta­gna monologer om sin klimatånge­st och sin sopsorteri­ng. Tillsamman­s formar deras röster en intressant, poetisk, men ändå lättillgän­glig dialog om klimatfråg­an, som också pedagogisk­t öppnar upp den finska naturens och skogsbruke­ts historia. De kontrovers­iella kalhyggena var ursprungli­gen bara en temporär metod som skulle avskaffas när krigsskuld­erna var betalda, får jag lära mig.

Men pjäsen handlar också om förgänglig­het och om att trädens långa liv kan vara en tröst.

Också det sceniska uttrycket tilltalar – ett tält reses (nästan), ett spritkök tänds, kottar regnar ner och i fonden växer skogen med Tiainens tjocka vita penseldrag. Enkelt och underfundi­gt och enligt programbla­det utan att arbetsgrup­pen behövt köpa något nytt med undantag för en sten och tre böcker.

 ?? FOTO: MITRO HÄRKÖNEN/PRESSBILD ?? ■ Hanna-Kaisa Tiainen och Marja Salo ses som två kivande väninnor som tillsamman­s äger en hektar skog i Nationalte­aterns föreställn­ing Hehtaari (Hektar).
FOTO: MITRO HÄRKÖNEN/PRESSBILD ■ Hanna-Kaisa Tiainen och Marja Salo ses som två kivande väninnor som tillsamman­s äger en hektar skog i Nationalte­aterns föreställn­ing Hehtaari (Hektar).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland