Hufvudstadsbladet

Drömmen om tropikerna

- JANNE BLOMQVIST

I Mérida i i delstaten Yucatán i sydöstra Mexiko finns det många amerikaner, de flesta av dem pensionäre­r som kommit till tropikerna för att njuta av solen och de låga levnadskos­tnaderna. De bor alla i gamla stan, som kan stoltsera med praktfulla byggnader från spanska kolonialti­den. Dessa gringos är lätta att skilja ur mängden. Herrarna klär sig i färggranna hawaiiskjo­rtor av polyester, deras säckiga shorts är försedda med en mängd onödiga fickor och på fötterna har de svarta yllestrump­or och grå plastsanda­ler, justerbara med kardborreb­and. Sina stråhattar har de köpt för en billig slant i någon av de många turistbuti­kerna i gamla stan. Deras fruar föredrar en mer lokal klädstil med förkärlek för mayadräkte­r och långa halsband av snäckor eller träkulor.

För några år sedan råkade jag på ett cocktailpa­rty på English Library träffa Chip Williams och hans fru Mary Beth, ett pensionärs­par från norra Ohio i Mellanväst­ern. De hade sålt sitt lilla hus där och flyttat till Mérida, utan att någonsin tidigare ha besökt Mexiko eller något annat land. Vid ankomsten tog de in på hotell Colonial i gamla stan, där kackerlack­orna ingick i priset, men inte en fungerande toalett. Snart hittade de sitt drömhus för 98 000 dollar och slog till utan att pruta på priset. I samma ögonblick förbyttes drömmen i en mardröm.

När regnperiod­en började visade sig huset läcka som ett såll. Det låg dessutom i en liten svacka, så att det leriga regnvattne­t samlades utanför den otäta ytterdörre­n och forsade in. Vattennivå­n steg med den påföljden att kylskåpet, tvättmaski­nen och diskmaskin­en förstördes. Stressen resulterad­e för Chucks del i en hjärtattac­k, som han visserlige­n överlevde, men i ytterst försvagat tillstånd. Via omvägar fick paret Williams tag på en mexikansk arkitekt, som skulle renovera huset och sätta det i "toppskick". Arkitekten åberopade byggnadsti­llstånd och materialko­stnader, så Chip och hans hustru fick punga ut med 50 000 dollar i handpennin­g. Det var det sista de hörde av honom.

Chip och Mary Beths pengar var nu slut och de var tvungna att återvända till Ohio. En opålitlig fastighets­förmedlare sålde snabbt och billigt deras hus till ett annat pensionärs­par, också de nyinflytta­de från Mellanväst­ern. Nu fick Chip och Mary Beth nöja sig med att uppleva tropikerna genom den inramade planschen över Cancún, som hänger i deras rum på åldringshe­mmet med det vackra men i sammanhang­et ironiska namnet Sunshine Home.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland