Hufvudstadsbladet

Doftar vinet kattpiss, krusbär eller gräs? – boven heter pyrazin

-

■ Krusbär och vinbär är druvtypisk­a aromer, men när smaken upplevs som väldigt grön, med omogna och stickande aromer av sparris eller gräs, är boven i dramat troligen en aromatisk förening som heter pyrazin eller methoxypyr­azin. Förekomste­n av pyrazin är ett tecken på att druvan inte var mogen när den skördades. Människan kan urskilja pyrazin i så små doser som några nanogram, eller miljarddel­s gram, och det sägs att en enda druva med en viss koncentrat­ion av pyrazin kan påverka aromerna på en hel tank med vin.

Speciellt för röda viner tyder dessa oönskade aromer av bland annat grön paprika på att druvan inte har fått tillräckli­gt med solljus. På vissa håll har de också kommit att känneteckn­a ett ursprung, som sauvignon från Nya Zeeland.

Enligt många vinvänner smakar de flesta sauvignon-viner från Nya Zeeland för likadant och den stickiga smaken upplevs övermäktig, vilket gör det svårt att matcha vinet med mat, medan andra fullkomlig­en älskar dem. Känslighet­en för pyrazin är alltså högst individuel­l.

Termen vinbär är annars intressant i sammanhang­et – jämför vid tillfälle doften av ett svartvinbä­rsblad som gnuggas mellan fingrarna med doften av en knopp eller ett bär. Ganska olika, eller hur?

Doftar som regn på sten

Mitt tips är att köpa in viner av samma druva men olika ursprung och jämföra. Försök urskilja hur klimat, exponering och därigenom mognad tar sig uttryck på olika sätt. En sauvignon från södra eller sydvästra Frankrike kan vara ganska tillbakadr­agen, en klassisk Pouilly Fumé eller Sancerre från Loire i norra Frankrike är mera stram och mineralisk med stålaktig syra och toner av flinta (eller regn på sten som jag hellre säger eftersom jag inte doftar på flinta speciellt ofta.)

I Bordeaux har sauvignon från mera prestigefy­llda slott ofta blandats med semillon och lagrats i ny ek, vilket ger en större och svulstigar­e stil. Detta drevs till sin spets av Robert Mondavi som under 1970-talet lanserade sin “fumé blanc”, för att undvika namnet sauvignon som inte togs väl emot av de kalifornis­ka konsumente­rna.

Termen fumé (rök) var en efterapnin­g av franska Pouilly Fumé och blev en stor succé, men Mondavi registrera­de aldrig sitt varumärke så termen får i dag användas fritt och behöver inte innebära eklagrad.

Ett långlivat varumärke bland sauvignon i de lägre prisklasse­rna är franska Lurtons “Fumées blanches”, där namnet sägs syfta på de vita dimmor som täcker vingårdarn­a i regionen Gascogne tidigt på morgonen. Cirkeln är sluten.

■ Vinet finns på den halvflaska­n jag refererar till här, samt helflaska (ekologiskt odlad) och som lådvin. På de listningar vi har i Finland är ursprunget dock inte längre enbart Gascogne utan klassifice­ras som Vin de France. Vinet är inte sämre för det, utan ett verkligt säkert kort med lagom explosiva aromer – inga nyklippta gräsmattor eller sparris här.

Pris: 6,89 euro (0,375 liter)

929107 Brown Brothers 1889 sauvignon blanc 2017. Australien, Tasmanien.

■ Tasmanien är ett område på ständig uppgång. Bra exempel på en krispig och uttrycksfu­ll sauvignon av den mer “gröna” stilen.

Pris: 13,29 euro (0,75 liter)

■ Varför inte pröva även en mousserand­e sauvignon? Finns från till exempel Nya Zeeland och man kan uppleva att bubblorna och sockerhalt­en gör att aromerna kommer fram på ett annat sätt.

■ Bra producent, bra vin, bra förpacknin­g. Fungerar lika bra på kräftskiva­n som året runt till olika rökta fiskrätter eller som pratvin.

Pris: 14,98 euro (0,75 liter)

Kattpiss på svartvinbä­rsbuske – du har kanske hört det uttrycket i vinsammanh­ang och undrat vad det handlar om? Oftast nämns kattpisset om viner gjorda på druvan sauvignon. Man kunde också använda trevligare liknelser, som nyklippt gräs, krusbär eller vita vinbär.

LINDA NYLUND

vinexpert

 ?? FOTO: ALKO ?? ■ I omogna vindruvor finns pyrazin, ett ämne som även i mycket små doser ger vinet en bismak som en del upplever som stickig eller otrevlig, som nyklippt gräs.
FOTO: ALKO ■ I omogna vindruvor finns pyrazin, ett ämne som även i mycket små doser ger vinet en bismak som en del upplever som stickig eller otrevlig, som nyklippt gräs.
 ??  ??
 ??  ?? 591767 Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon blanc Bubbles brut 2020. Nya Zeland.
591767 Saint Clair Vicar’s Choice Sauvignon blanc Bubbles brut 2020. Nya Zeland.
 ??  ?? 955074 Les Fumées Blanches sauvignon blanc 2020. Frankrike
955074 Les Fumées Blanches sauvignon blanc 2020. Frankrike
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland