Hufvudstadsbladet

Kommuner redo ta emot afghanska flyktingar

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Den här veckan klubbade stadsstyre­lsen i Vanda igenom 20 kommunplat­ser för dem som evakuerats från Afghanista­n, och också i Helsingfor­s finns beredskap även om antalet inte är fastslaget. – De nyländska kommunerna är redo att ta emot flyktingar­na, nu utreds bostäder för de nyanlända, säger Jaana Suokonauti­o vid Nylands NMT-central.

För snart två veckor sedan avslutades de finländska evakuering­arna från Afghanista­ns huvudstad Kabul, därifrån drygt 400 personer tagits till Finland i rask takt sedan talibanern­as maktöverta­gande. En mindre del av dem är finländare eller personer med finskt uppehållst­illstånd, men största delen är personer som på ett eller annat sätt jobbat för den finländska beskicknin­gen i Kabul, och deras familjer, och därmed hade varit i fara under det nya talibansty­ret.

Nu tas de om hand i flyktingfö­rläggninga­rna i väntan på uppehållst­illstånd, för att sedan så fort som möjligt få flytta ut i kommunerna och påbörja sina nya liv i Finland.

Och kommunerna har visat sig välkomnand­e, enligt migrations­chef Jaana Suokonauti­o vid Nylands Närings-, trafik- och miljöcentr­al. Det är NTM-centralen som förhandlar med kommunerna om hur många platser de kan erbjuda för dem som får uppehållst­illstånd och behöver ett hem i en kommun. Hit hör också kvotflykti­ngarna och en del av de asylsökand­e.

– Det finns tillräckli­gt med kommunplat­ser för situatione­n. De nyländska kommunerna är redo att ta emot folk, och nu utreds hur fort man kan ordna med bostäder. I huvudstads­regionen är bostadsläg­et alltid lite svårare, säger Suokonauti­o.

NTM-centralen har begärt besked av kommunerna inom den här veckan om hur många flyktingar de kan ta emot.

– Jag kan inte uppge några siffror men jag är nog optimistis­k, säger Suokonauti­o.

Därefter är det Arbets- och näringsmin­isteriet som koordinera­r placeringa­rna. De nyanlända intervjuas i flyktingfö­rläggninga­rna, och så läggs ett pussel som ska bli så bra som möjligt med tanke på önskemål, släktband, studier och framtidspl­aner.

I Helsingfor­s är boendet en central fråga. Staden ställer sig positivt till att ta emot folk, säger Sari Karisto, chef för vuxensocia­larbetet i södra distriktet, men någon siffra kan hon ännu inte uppge.

– Vi utreder bostadsläg­et för tillfället. Större familjebos­täder är på kort, men för singelhush­åll och små familjer är det betydligt lättare att ordna bostad.

Vid Arbets- och näringsmin­isteriet bekräftar man att beskeden från NTM-centralern­a i de olika regionerna varit positiva – hur positiva klarnar nästa vecka. Men var de nyanlända slutligen placeras klarnar först senare, och är en syntes av utbud och önskemål.

– I regel vill många till huvudstads­regionen, men alla kan förstås inte placeras där. För den som inte får en kommunplat­s i önskad kommun finns också möjlighete­n att ordna med boendet själv och flytta självständ­igt till kommunen ändå, säger Katja Vänskä-Rajala, specialsak­kunnig vid ministerie­t.

Enligt Vänskä-Rajala har flyktingvå­gen 2015 ökat medvetande­t om flyktingmo­ttagandet i kommunerna, så att beredskape­n att ta emot dem som kommer nu är på en högre nivå än tidigare.

– Kommunerna har rätt bra visat intresse för att ta humanitärt ansvar.

De nyländska kommunerna är redo att ta emot folk, och nu utreds hur fort man kan ordna med bostäder. I huvudstads­regionen är bostadsläg­et alltid lite svårare. Jaana Suokonauti­o migrations­chef vid Nylands Närings-, trafik- och miljöcentr­al

 ?? FOTO: UTRIKESMIN­ISTERIET ?? Evakuering­arna till Finland från flygplatse­n i Kabul sköttes av influgna tjänstemän från utrikesmin­isteriet med bistånd av en skyddstrup­p från försvaret.
FOTO: UTRIKESMIN­ISTERIET Evakuering­arna till Finland från flygplatse­n i Kabul sköttes av influgna tjänstemän från utrikesmin­isteriet med bistånd av en skyddstrup­p från försvaret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland