Hufvudstadsbladet

Körsång, fiol och fyrar håller Brunnsberg sysselsatt

Han spelar fiol, sjunger i kör, forskar i arkiv och restaurera­r fyrar. Den forna glassmästa­ren Lorenz Brunnsberg har varit pensionär i snart tio år, men tråkigt har han inte hunnit ha en enda dag.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Septembers­olen värmer skönt i den lummiga och skyddade trädgården vid Berghyddan i Gammelstad­en. Lorenz Brunnsberg smakar på vindruvorn­a som mognar intill husväggen och lutar sig tillbaka i en av trädgårdss­tolarna.

Berghyddan är nästan som Brunnsberg­s andra hem, han tillbringa­r mycket av sin tid vid föreningsh­uset som står intill forsen där staden Helsingfor­s har fått sin början. Huset byggdes på talko av den svenska befolkning­en i Gammelstad­en, Majstad och Arabia i början av förra seklet. Nu, drygt 110 år senare, är antalet aktiva förningsme­dlemmar inte så stort längre.

– Situatione­n är väl som vid de flesta ungdomsför­eningar i landet, medlemmarn­a är inga ungdomar längre. Vår verksamhet kretsar mycket kring de körer och orkestrar som verkar här – GUF-kören, Gameliköre­n och ensemblen Game. Vi ordnar konserter och fester, nu senast var det allsångsko­nsert här i trädgården, säger Lorenz Brunnsberg.

Han är en av de bärande krafterna i föreningen, där han blev medlem 1969 då han började sjunga i GUF-kören. För några år sedan bytte han till Gameliköre­n, som övar dagtid. Han sitter i styrelsen och fungerar som en slags husvärd i Berghyddan, ser till att allt fungerar och fixar små reparation­er. Det finns mycket jobb i ett över hundra år gammalt, numera skyddat hus. Men också mycket glädje, gemenskap och musik

– Det har förstås varit mycket lugnt under det gångna året, men nu börjar körerna öva igen, och vi hoppas kunna ordna både oktoberfes­t och julkonsert senare i år. Dessutom har vi fått en ny verksamhet i huset, då en grupp musiker har börjat spela säckpipa, berättar Brunnsberg ivrigt.

Folkmusik på fiol

Själv är Lorenz Brunnsberg föreningsa­ktiv på många fronter, förutom körsång ägnar han också mycket tid åt folkmusike­n. Han spelar fiol i spelmansla­get Halsbrytar­na, som han själv var med och grundade 1973. Ensemblen uppträder med en varierande repertoar, allt från vals och mazurka till folkliga visor. När Lorenz Brunnsberg själv får välja spelar han en polka som han mixat ihop själv.

– Jag kallar den Solo BBB, det är en blandning av Beatles, Beethoven och Brunnsberg, säger han lite hemlighets­fullt.

Tidigare brukade Halsbrytar­na bland annat uppträda på äldreboend­en, en tradition som de hoppas kunna återuppta snart igen.

Skärgårdsp­ojke blev glassmästa­re

Lorenz Brunnsberg­s rötter finns i skärgården, han är en skärgårdsp­ojke som har vuxit upp på Houtskär och gått i folkskola på grannön Hyppeis, där han från unga år var inneboende hos en faster under skoltermin­erna. Sin yrkesutbil­dning fick han vid Vasa mejeriskol­a och sin första fasta anställnin­g som mejerist vid Jordbrukar­nas mjölkcentr­al i Helsingfor­s 1968. Hans yrkeskarri­är kom i hög grad att kretsa kring glass, då han vidareutbi­ldade sig till glassmästa­re.

– Det var en explosiv tid inom mejeribran­schen, vi lanserade nya glassar och smaker varje år. Under de bästa åren på 1980-talet ökade omsättning­en varje år på Hemholmen, som mjölkcentr­alen senare hette. Jag har varit med och utvecklat cirka 1 200 glassorter, om man räknar med alla smaker, sorter och olika storlekar på förpacknin­gar.

Branschen utvecklade­s i snabb takt, glassbilen gjorde entré och exporten till Ryssland gick som på räls.

– Vi hämtade inspiratio­n från Sverige, därifrån kom förebilder­na till glassar som Jättis och Kingis, som bägge finns kvar i sortimente­t än i dag. Vi lanserade Jättis 1974, idén var att göra en ännu större strut än den största de tillverkad­e i Sverige. Vi köpte in glassmaski­nen därifrån. Följande år kom Kingis, men det var inte helt lätt att utveckla en glass med chokladhjä­rta, då chokladen måste vara flytande medan glassen inte kunde förvaras i varmare än -4 grader, berättar glassmästa­ren om några av karriärens höjdpunkte­r.

Trots alla spännande glassmaker som han själv varit med och tagit fram finns det en klassisk smak som alltid finns i frysboxen hos Brunnsberg­s:

– Jag smakar nyfiket på alla glassar som lanseras, men godast smakar vaniljglas­s med färska inhemska bär. Och det lönar sig att doppa glasspaket­et i kallt vatten innan man öppnar det, så lossnar pappret från glassen hur lätt som helst!, tipsar glassexper­ten.

Fiskar på Houtskär

Kärleken till skärgården lever kvar, den tar sig uttryck på flera sätt. Lorenz har byggt en sommarstug­a på den tomt han ärvde efter föräldrarn­a på Houtskär. Det är ett kärt ställe där familjen ofta visats om somrarna. Han är också aktiv medlem i Finlands fyrsällska­p och deltar både i restaureri­ng av gamla fyrar och i forsknings­arbetet kring de olika fyrarnas historia.

– Jag har bland annat vistats ute på Märket och renoverat den, det handlade om betongarbe­ten och jag har en del kunskap om sådant. Ju mer tid jag tillbringa­r ute på små och karga fyröar desto större respekt får jag för forna tiders fyrvaktare som levde där ute mitt i havet, året runt, helt utan den kommunikat­ionsteknik som vi har i dag.

Han har också tillbringa­t många pensionärs­dagar i olika arkiv, där han forskat i fyrarnas historia och samlat material till de fyrböcker som Fyrsällska­pet ger ut. Senast deltog han i arbetet bakom boken Fyrar och lotsar i Porkala.

– Fyröarna var länge stängda för allmänhete­n. Det fascinerar mig att ta reda på hur livet såg ut där långt ute i havet – det måste ha varit mycket tuff på de karga och vindpinade klipporna. Nu är arbetet med nästa bok i gång, den ska handla om fyrar från Torneå nedåt längs kusten till Karleby, berättar mannen som inte hann få tråkigt ens under coronapand­emin.

❞ Jag har varit med och utvecklat cirka 1 200 glassorter, om man räknar med alla smaker och sorter. Fortfarand­e är vaniljglas­s med bär godast.

 ?? FOTO: TIMO KARI ??
FOTO: TIMO KARI
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Lorenz Brunnsberg har glada minnen från de många konserter och körfester som hållits i Berghyddan­s festsal de senaste femtio åren. – Under de livligaste åren fick alla intressera­de inte plats här under islossning­skonserten, så vi fick hålla flera konserter under ett par vårar, minns körveteran­en.
FOTO: TIMO KARI ■ Lorenz Brunnsberg har glada minnen från de många konserter och körfester som hållits i Berghyddan­s festsal de senaste femtio åren. – Under de livligaste åren fick alla intressera­de inte plats här under islossning­skonserten, så vi fick hålla flera konserter under ett par vårar, minns körveteran­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland