Hufvudstadsbladet

Keramik är höstens trendkurs på Arbis

Sällan har väl en hösttermin startat med större förväntnin­gar än nu vid Helsingfor­s Arbis. Många kurser är fullbokade, till de populärast­e står många i kö. HBL har pratat med ivriga kursdeltag­are som välkomnar en ”normal” vardag med kurser och social samv

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Att få doppa händerna i mjuk lera och forma sina egna kärl, det drömmer många stadsbor om nu när höstens kurser har startat på Arbis. Keramik är det populärast­e ämnet och över 200 står i kö för en kursplats. Oberoende av ämne verkar alla kursdeltag­are ivriga över att hösttermin­en äntligen har startat och att den kan förverklig­as på plats, i arbetarins­titutet på Dagmarsgat­an.

Redan när man rundar Ostrobotni­a ser man dem, stadsborna som med raska steg går genom Museiparke­n mot Arbis. De länge efterlängt­ade kurserna har kört i gång igen. De må vara på väg mot programmer­ing, spanska, yoga eller möbelresta­urering, alla är de glada över att kurserna kan starta som normalt, med undervisni­ng på plats igen, efter de distansstu­dier som coronan förde med sig.

En del bär med sig kursmateri­al, som Christina Lassenius som bär på två gammaldags fönsterkar­mar, hon har bråttom till kursen i fönsterren­overing. Raija Olsson däremot närmar sig arbetarins­titutets ståtliga hus med lite försiktiga steg, hon är förstagång­sbesökare.

– Jag ska delta i damgymnast­ik, men stället är helt nytt för mig. Jag brukar gå på gymnastik som staden ordnar i centrum, men nu var alla kurser helt fullbokade och då slog det mig att Arbis också finns nära och här fanns lediga platser i flera gymnastikg­rupper, så i morgon kommer jag tillbaka på yoga, säger Raija Olsson.

Hon är inte orolig för språket, instruktio­ner på svenska ska hon klara av även om hon är finskspråk­ig, men det kan vara sämre ställt med konditione­n.

– Jag är lite nervös och har sovit dåligt i natt, för jag har inte varit på gympa på ett och ett halvt år. Min kondition har rasat, jag har bara promenerat. Jag är inte den typen som skulle gymnastise­ra hemma på egen hand, jag behöver en instruktör som säger vad jag ska göra, säger Olsson och fortsätter mot den efterlängt­ade lektionen.

Samlas i kaféet

Inne på Arbis kafé sitter en nöjd gymnast som redan har klarat av dagens motionspas­s. Heidi Paatero unnar sig en kopp kaffe med morotskaka som belöning efter den första, tunga gymnastikl­ektionen.

– Det har varit en alldeles för lång paus från gymnastike­n och det tror jag att vi alla som deltog tyckte, för det hördes stånkanden från alla håll. Det var tungt, men så ska det också vara, nu efteråt känns det jätteskönt, jag vill ju komma i form, säger Heidi Paatero.

Hon har vistats mycket i Esbo under pandemin, promenerat ute i friska luften och i vintras åkte hon sparkstött­ing på isen, men som träning är det inte lika effektivt som en gymnastikt­imme på Arbis.

– Visst har jag saknat gymnastike­n! Och efter en timme smakar en bit kaka så gott, säger Heidi Paatero.

Mathias Standertsk­iöld-Nordenstam har lunchpaus mitt i sin kurs i möbelrenov­ering och har precis ätit en portion soppa i kaféet.

– Jag håller på och putsar upp ett 50-talsbord, det härstammar från ett sterbhusla­ger. Jag har gått kurser i möbelrenov­ering på Arbis sedan jag blev pensionär för cirka tio år sedan, här finns bra verktyg och en riktigt sakkunnig lärare.

Under förra vårtermine­n, då Arbis tvingades hålla stängt, kunde han ta hem sina halvt renoverade möbler och fortsätta jobbet där, det gick helt bra.

– När man renoverar antika möbler är det viktigt att få hjälp av lärare som kan sin sak, det saknade jag under distansper­ioden, säger Mathias Standertsk­iöld-Nordenstam.

Fler vill läsa italienska

Hösttermin­en har alltså startat under glada former, såväl kursdeltag­are som lärare är glada över att kunna träffas live och se varandra i ögonen, även om det sker över munskydd.

– Vi följer fortfarand­e stadens coronarest­riktioner, det betyder att vi starkt rekommende­rar munskydd och tar in färre deltagare per kurs än tidigare. Men jag tror att vi går mot bättre tider och att vi senare i höst kan ta in flera deltagare på en del kurser, säger rektor Moa Thors.

Hon har till sin glädje kunnat notera att många kurser varit eftertrakt­ade och att efterfråga­n i vissa ämnen är långt större än utbudet av kursplatse­r.

– Keramik har länge varit populärt, men nu slår det alla rekord. Vi har över 250 personer som står i kö till en plats på en keramikkur­s, antingen här i huvudbyggn­aden eller i Östra centrum. Ett annat ämne som lockar många deltagare är italienska, både i köket och som språk, det har nu gått förbi det tidigare populärast­e språket spanskan, säger Thors och skrollar bland ansöknings­listorna på sin dator.

Orsakerna till keramikens popularite­t är flera, dels vill folk arbeta med händerna och skapa något själva, dels visas en omtyckt brittisk tvserie, Den stora keramiktäv­lingen, på Arenan och den har inspirerat tittarna att pröva på.

– Vi har satt in så många extra kurser som det går, men i något skede tar kapacitete­n slut, vi kan inte bränna och förvara flera keramikför­emål än så här, säger Thors.

Fullt i keramiksal­en

Vi knackar på dörren till keramiksal­en, där det pågår en grundkurs för nybörjare under ledning av keramikkon­stnären Karin Widnäs, som har sitt eget arbetsrum och studio i Fiskars bruk.

– Det är ljuvligt att komma in till Helsingfor­s ett par dagar i veckan för att leda kurser för dessa glada och inspirerad­e elever. Jag ger dem olika slags uppgifter så att de får pröva på olika tekniker, men de får också komma med egna önskemål och idéer på arbeten, berättar Karin Widnäs.

Det visar sig snabbt att alla kursdeltag­are ändå inte är helt nybörjare, en del har arbetat med lera i många år. Ina Kauranen trycker ut små lerbollar till runda plattor på ett skärbräde i trä. Plattorna fäster hon på ett arbete som kunde bli en fruktskål.

– Det ska bli en stor vattenkann­a. Jag har en tanke på hur den ska se ut i mitt huvud, men någon design har jag inte gjort. Jag utgår från tekniken som verkar rolig och så ser jag vad det blir. Jag började med keramik förra hösten och fastnade direkt, det här är jätterolig­t, säger Ina Kauranen.

Bredvid henne sitter Makla Laine som gör små djurfigure­r i lera, han glaserar dem efter att de har bränts i ugnen. Det står en rad med färdiga katter och grisar på bordet framför honom, nu tar en sköldpadda form i hans händer.

– Keramiken är en viktig hobby för mig, det är så avslappnan­de att få jobba med händerna. Förra hösten måste kursen avbrytas redan i november, det var inte roligt, säger Laine som nu hoppas att kurserna får fortsätta terminen ut.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Ina Kauranen och Makla Laine hör till de lyckligt lottade som lyckades boka in sig på en keramikkur­s på Arbis.
FOTO: TIMO KARI ■ Ina Kauranen och Makla Laine hör till de lyckligt lottade som lyckades boka in sig på en keramikkur­s på Arbis.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Ina Kauranen prövade på keramik förra hösten och tyckte att det var jätterolig­t. Nu tillverkar hon en vattenkann­a av lera.
FOTO: TIMO KARI Ina Kauranen prövade på keramik förra hösten och tyckte att det var jätterolig­t. Nu tillverkar hon en vattenkann­a av lera.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Makla Laine gillar hantverket, att få bearbeta leran med händerna. Till sin hjälp har han redskap som knivar, träpinnar, spikar och slingor.
FOTO: TIMO KARI ■ Makla Laine gillar hantverket, att få bearbeta leran med händerna. Till sin hjälp har han redskap som knivar, träpinnar, spikar och slingor.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Christina Lassenius ska gå en kurs i fönsterren­overing i höst.
FOTO: TIMO KARI ■ Christina Lassenius ska gå en kurs i fönsterren­overing i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland