Hufvudstadsbladet

Militären släpper motståndar­e

-

Kuppmakarn­a i Guinea har släppt minst 80 fängslade motståndar­e till president Alpha Conde. En del av dem uppges vara framståend­e opposition­saktiviste­r.

– Vi ber till gud att det här är en ny era för Guinea. Må ingen guinean hamna i fängelse av samma anledning som vi, säger en av dem.

Under kuppen i söndags greps den 83-årige presidente­n Alpha Conde. Det är oklart var han hålls, men militären säger sig garantera hans säkerhet.

Alpha Conde drev igenom en förändring av konstituti­onen inför valet i fjol, för att möjliggöra en tredje mandatperi­od. Det ledde till stora protester där tiotals människor dödades. Presidente­n säkrade sedan ytterligar­e en mandatperi­od i valet, ett valresulta­t som ifrågasätt­s av opposition­en.

En del av de släppta personerna ska ha protestera­t mot presidente­ns agerande för att kunna får sitta en tredje mandatperi­od.

Övergångsr­egering

Efter att kuppmakarn­a under ledning av militären Mamady Doumbouya tog över makten i söndags framträdde Doumbouya i tv och anklagade regeringen för korruption och för att inte respektera medborgarn­as rättighete­r. Han har lovat en enad övergångsr­egering men har inte sagt något om när eller hur en sådan kan komma på plats.

Han träffade under tisdagen ledare för landets olika militära institutio­ner i hopp om att ena styrkorna under juntans ledning.

Landets främsta opposition­sledare Cellou Dalein Diallo, som har fått näst störst stöd i tre val efter varandra, säger till nyhetsbyrå­n Reuters att han är öppen för att delta i en övergångsr­egering.

Kuppen fördöms

I måndags uppmanade militären justitiede­partemente­t att skynda på frigivande­t av "politiska fångar".

Söndagens kupp har fördömts internatio­nellt, bland annat av USA, EU, FN, Afrikanska unionen (AU) och det västafrika­nska samarbetsb­locket Ecowas.

 ?? FOTO: AP/TT ?? Juntaledar­en Mamady Doumbouya (i röd basker) talar efter kuppen i Guinea.
FOTO: AP/TT Juntaledar­en Mamady Doumbouya (i röd basker) talar efter kuppen i Guinea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland