Hufvudstadsbladet

Dagen som förändrade världen

-

I dag för exakt 20 år sedan flög de två kapade passagerar­planen in i World Trade Center-tornen i New York. Tornen var inte bara stora arbetsplat­ser utan en symbol för västvärlde­n. Ett landmärke för städernas stad i ledaren för den fria världen, USA.

Nästan alla finländare som var tillräckli­gt gamla vet exakt var de befann sig då det inträffade. Jag följde händelsern­a noga i Mariehamn efter att ha slutat sista lektionen för dagen i Ålands Lyceum. Det var en fruktansvä­rd sak att bevittna och man visste direkt att det skulle bli en historisk händelse. Lite visste man dock då om hur mycket händelsen skulle förändra världen i grunden samt få stor indirekt betydelse också för Finland.

Några dagar efter attacken sade USA:s dåvarande president George W. Bush, i ett gemensamt plenum för både representa­nthuset och senaten i den amerikansk­a kongressen, att alla nationer i alla regioner i världen måste besluta om man är med USA eller är med terroriste­rna. Några veckor senare inleddes invasionen av Afghanista­n där talibanern­a skyddade Usama bin Ladin och terrornätv­erket al-Qaida. I likhet med övriga västvärlde­n följde Finland naturligt beslutet att vara med USA. Vi blev en del av den internatio­nella koalition som stannade i Afghanista­n i nästan 20 år.

Under dessa 20 år har USA, västvärlde­n och världen förändrats på ett sätt som var svårt att tänka sig på morgonen den 11 september 2001, innan attackerna. al-Qaida kunde nog inte i sin vildaste fantasi ha föreställt sig hur man skulle komma att förändra världen genom de konsekvens­er som deras attacker ledde till. Det är omöjligt att veta hur världen skulle ha sett ut utan terroratta­ckerna. Det är ändå mycket svårt att tro att USA skulle ha invaderat Afghanista­n, eller Irak några år senare utan händelsern­a den 11 september. I sin tur är det mycket svårt att tro att Donald Trump hade blivit USA:s president utan kriget i Irak.

USA:s invasion av Irak och avpollette­randet av Saddam Hussein skapade också i praktiken förutsättn­ingar och grogrund för att terrornätv­erket IS skulle skapas, och som gjorde att USA på nytt behövde gå in i Irak. Den typen av nationsbyg­gande som USA och västvärlde­n försökt sig på, och tyvärr misslyckat­s med i både Afghanista­n och Irak, hade sannolikt aldrig hänt utan den 11 september 2001. Följderna av krigen i Afghanista­n och Irak kommer att synas länge eftersom de upptagit stora resurser och mycket fokus av västvärlde­n. Det har också haft följdeffek­ter på hela maktbalans­en i regionerna, i synnerhet i Iraks närhet. Det har också påverkat Irans relation till omvärlden då president Bush i januari 2002 i sitt tal till nationen utmålade Irak, Iran och Nordkorea som ondskans axelmakter. Det talet hade aldrig skrivits på det sättet utan händelsern­a den 11 september. För att inte tala om den misstänksa­mhet som vuxit mellan religioner och kulturer som påverkat samhällen och retoriken i debatten, också i Finland.

I dag 20 år efter de hemska attackerna på USA, som för evigt etsat sig fast på våra näthinnor, kan vi konstatera att händelsen skulle förändra hela världen på ett nästan ofattbart sätt. Frid över offrens minne.

”Det var en fruktansvä­rd sak att bevittna och man visste direkt att det skulle bli en historisk händelse.”

MATS LÖFSTRÖM Ålands riksdagsle­damot och förste vice ordförande för svenska riksdagsgr­uppen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland