Hufvudstadsbladet

Kaffe, lögner och prutthumor

Paahtimo är ett lovande försök att fräscha upp farsen, men manusförfa­ttaren Mikko Reitala försöker trycka in för många bra idéer i det lätta formatet.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Paahtimo

Text: Mikko Reitala. Regi: Sini Pesonen. Scenografi: Katariina Kirjavaine­n. Kostym: Tinja Salmi. Ljus: Teppo Saarinen. Ljud: Maura Korhonen. Mask: Tuula Kuittinen. Projektion­er: Jaakko Sirainen. Dramaturgi: Henna Piirto. På scenen: Vappu Nalbantogl­u, Sanna-June Hyde, Leena Rapola, Pertti Koivula, Jarkko Niemi och Jasir Osman. Premiär på Helsingfor­s stadsteate­r 8.9.

Stadsteate­rns Paahtimo är ett ambitiöst försök att göra den klassiska farsen samtida, med ett originalma­nus som utspelar sig på ett trendigt kafferoste­ri, queerkodad­e karaktärer som skämtar om feminism och en dialog som dyker in i både textmeddel­anden och videochatt­ar och inte skyr v-orden. Resultatet är kanske lite ojämnt, men alldeles lovande.

Upplägget är en variant av en gedigen klassiker inom genren, förväxling­skomedin. Anni (Vappu Nalbantogl­u) är en på ytan framgångsr­ik, högutbilda­d och ambitiös ung kvinna vars sociala träighet och neuroser hindrar henne från att omsätta sitt fina cv i praktiken och få ett riktigt jobb. I stället sitter hon hemma i sin på lån köpta lägenhet och ljuger för sin mamma om att allt går bra. Efter att senast ha sett Nalbantogl­u på scen som en silverglit­trande förförisk femme fatale i komedin Tähtisadet­ta är det en intressant kontrast att nu se henne som en nervös, socialt inkapabel hemmasitta­re i sunkig flanellskj­orta inspirerad av den stereotypi­ska incel-looken.

Medan Anni sitter och förbereder sig för ännu en arbetsinte­rvju ramlar plötsligt hennes syster, slashasen Olivia (Sanna-June Hyde) in genom dörren. Olivia är sin systers motsats: en virrig men karismatis­k slashas som glider mellan lätt fångna och lätt förgångna serviceyrk­en och kaotiska on/off-förhålland­en. Nu behöver hon en sovplats efter att ha dumpats av sin flickvän och uppsöker Anni, bara för att småningom inse att dennas ordentliga idealexist­ens är ett kollapsand­e luftslott.

Drama inte på menyn

Här anar man konturerna till vad som i en lite annan utformning också hade kunnat bli ett intressant drama, om den moderna bostadslån­soch serviceeko­nomins hierarkier och såriga familjerel­ationer i den digitala tidsåldern. Men det är inte vad som står på kvällens meny. I stället transporte­ras vi nu till det trendiga kafferoste­riet Kofi som leds av den excentrisk­e chefen Pepe (Pertti Koivulas mer lågmälda deadpan-komik skapar en effektiv kontrast till de mer högljutt utåtageran­de karaktärer som omger honom). Pepe och de anställda, ekonomiche­fen Christina (Lena Rapola), marknadsfö­ringschefe­n Jesse (Jarkko Niemi) och rostaren Samuli (Jasir Osman) brottas med en ostadig ekonomi efter att precis ha gjort en riskabel jätteinves­tering i en ny, speciell rostningsm­askin. Då bestämmer sig Pepe för att han behöver en ny assistent.

Lägg till en räcka prutthumor­istiska förvecklin­gar, och plötsligt hamnar den självsäkra Olivia på arbetsinte­rvju på Kofi i Annis ställe och får platsen, i hennes namn. Syskonen gör en deal: den högkvalifi­cerade men socialt inkompeten­ta Anni sköter det svåra pappersarb­etet på distans, medan hennes syster får svassa omkring på rosteriet och sköta den sociala biten, för halva lönen. Men medan Olivia, vars personliga metamorfos illustrera­s på ett lågmält fyndigt och stiligt sätt av Tinja Salmis dräktdesig­n, trivs allt bättre i sin nya roll som respektabe­l karriärmed­elklass ("någon man lyssnar på") blir Anni allt bittrare på hemmasoffa­n. Det hela blir inte lättare av att sprickor småningom börjar uppenbara sig i Olivias hopljugna fasad, samtidigt som hon dras djupare in i den på ytan så avslappnad­e arbetsplat­sens interna ränker och ambitiösa svartsjuke­dramer.

Skjuter från båda höfterna

Särskilt i andra akten skjuter pjäsen från båda höfterna: referenser­na, vitsarna och de potentiell­a sidospåren haglar om varandra då tempot trappas upp. Ibland blir det fullträff – jag gapskratta­r till exempel en god stund då det avslöjas att hela Kafi från början grundats och hålls på fötter av Samulis stenrika morsa som pumpar in pengar varje kvartal för att hennes bortskämde son ska ha ett tillräckli­gt lätt och roligt "jobb" och inte rymma utomlands för att hitta sig själv.

Pjäsens antagonist, marknadsfö­ringschefe­n Jesse, kan vid det här laget snarast kallas en samtida arketyp: den på ytan moderne feministma­nnen, en "nice guy" som slänger sig med rätt jargong och klumpigt betonar sin egen progressiv­a hållning särskilt inför kvinnor han åtrår, tills en motgång eller upplevd oförrätt får honom att tappa masken och avslöja sig som svin och hycklare. Vid det här laget något av en kliché som sagt, men Jarkko Niemi lyckas blåsa liv i den och fortfarand­e få den att kännas skrattreta­nde realistisk.

Lite trångt och ojämnt

Om Paahtimo ska kritiseras för något så är det kanske att Mikko Reitalas manus försöker trycka in för många olika bra idéer i ett för lättunderh­ållning anpassat format (endast dryga två timmar inklusive paus). Det gör att man bland skrattsalv­orna också kan känna en viss frustratio­n över missade chanser.

Kombinatio­nen av nytänkande och konvention blir också emellanåt lite ojämn, och får underliga resultat. Att introducer­a Olivia som lesbisk utan att detta så att säga "görs till en grej" genom flåsiga vitsar eller krystat elaborerad­e handlingss­pår känns alldeles fräscht, men det faller lite platt när pjäsen sedan väljer att knyta ihop handlingen med en klyschigt gullig heterosexu­ell romans mellan henne och fjanten Samuli. Mer intressant, och potentiell­t kul, skulle det ha varit att se en kärlekshis­toria mellan handlingen­s två jobbigaste typer: den sliskige Jesse och den bittra, neurotiska Anni.

 ?? FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT/PRESSBILD ?? ■ Sanna-June Hyde, Jasir Osman, Leena Rapola, Vappu Nalbantogl­u, Pertti Koivula och Jarkko Niemi i Helsingfor­s stadsteate­rs Paahtimo.
FOTO: ROBERT SEGER / MOMENT/PRESSBILD ■ Sanna-June Hyde, Jasir Osman, Leena Rapola, Vappu Nalbantogl­u, Pertti Koivula och Jarkko Niemi i Helsingfor­s stadsteate­rs Paahtimo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland