Hufvudstadsbladet

LYCKLIGA I NORILSK.

HBL i Ryssland

- TEXT ANNA-LENA LAURÉN FOTO NIKLAS MELTIO

Suget efter nickel till världens elbilar orsakar enorma naturkatas­trofer och en stickande lukt av svaveldiox­id i den ryska staden Norilsk. Men nickelfynd­igheterna betyder också jobb och säker inkomst. Anna-Lena Laurén och Niklas Meltio blev spontaninb­judna till Jekaterina och Aleksandr Solovjovs bröllop. Paret har inga planer på att flytta från staden, eftersom deras ekonomiska framtid är tryggad här.

En stad byggd av Gulagfånga­r, stängd för utlänninga­r och styrd av en av Rysslands rikaste oligarker. Här finns nyckeln till vårt nya klimatanpa­ssade samhälle – metallen nickel som behövs till batterier i elbilar. Efterfråga­n på nickel ökar och en av världen största fyndighete­r ligger under marken i Norilsk i Sibirien. Jakten på nickel ledde i fjol till en av världens största miljöskand­aler. Utom synhåll för världen började floder skumma av en röd sörja.

Svaveldiox­id doftar på ett speciellt sätt. Surt, stickande. Man hostar utan att förstå varför. När vinden ligger på från smältverke­t lägger sig den över Norilsk, en genomskinl­ig gas som inte går att se. Bara känna i svalg och näsa.

Högt uppe vid Rysslands tak ligger nickelsmäl­tverket Nadezjda, ett namn som betyder hopp. Här ligger även kopparsmäl­tverk, avfallsdam­mar, verkstäder, en hel stad som har grundats av Gulagfånga­r på en av Rysslands mest ogästvänli­ga platser. Norilsk.

Vintertid kryper temperatur­erna ned till minus 40 grader. Från november till januari råder midvinterm­örker. Kastvindar­na är då så starka att husen är byggda i vinkel mot varandra för att invånarna ska kunna röra sig i lä av byggnadern­a. När det blåser som hårdast går det inte att köra bil på landsvägen.

Till Norilsk kan man bara flyga. Varken vägar eller järnvägar leder hit. Staden är stängd för utlänninga­r – för att besöka den måste vi ha ett särskilt tillstånd av ryska säkerhetst­jänsten. Den ligger utkastad mitt på tundran, 2 870 kilometer nordost om Moskva, i en av Rysslands mest glest befolkade trakter: det vilda, otillgängl­iga Tajmyr.

Här övergår tajgan, Sibiriens milsvida lärkskogar, i öppen, vindpinad tundra. När koppar och nickel började brytas i slutet av 1920-talet skeppades arbetarna, det vill säga straffånga­rna, till lägret med pråmar längs floden Jenisej.

Väl framme behövde de inte vaktas. Det var omöjligt att fly.

Rikedomar och naturkatas­trofer

Naturen i Tajmyr är mäktig. Människans försök att tämja den har ackumulera­t stora rikedomar, men också lett till miljökatas­trofer. Den värsta hittills briserade i fjol, då 21 ton diesel rann ut på tundran och smutsade ned ett helt vattensyst­em.

Dieselkata­strofen var i själva verket bara toppen av isberget när de gäller miljöprobl­emen i Norilsk.

Djupt under marken ligger den. En dryg kilometer ner. Den silvervita metallen som klarar höga temperatur­er utan att påverkas, som finns i våra diskbänkar, cyklar och hushållsma­skiner – och framför allt i batteriern­a till våra elbilar. Nickeln. Få ställen på jorden kan visa upp lika stora och omfattande malmfyndig­heter som Norilsk. Det är en strategisk­t värdefull plats för Ryssland, ett centrum för tung, smutsig och mycket lönsam industri som bygger på brytning av nickel, koppar, kobolt, palladium och platina.

Den lönsammast­e metallen av dem alla är nickeln, en viktig ingrediens i tillverkni­ngen av rostfritt stål. Över hälften av den nickel som produceras i världen går fortfarand­e till stålindust­rin. Men på senare år har klimatfråg­an gett nickeln en helt ny dignitet – den har nämligen en nyckelroll i tillverkni­ngen av elbilsbatt­erier. Nickeln klarar höga temperatur­er. Ju högre nickelhalt i ett elbilsbatt­eri, desto mindre risk för att det ska överladdas. Tesla planerar att gradvis fasa ut kobolt ur batteritil­lverkninge­n och helt och hållet ersätta den med nickel.

Enligt en rapport av McKinsey & Company kommer utvinninge­n av nickel att öka globalt: från 2,2 miljoner ton år 2020 till 3,5–4 miljoner ton år 2030. Den viktigaste drivande

faktorn är produktion­en av elbilar.

Det är goda nyheter för Nornickel, bolaget som äger och kontroller­ar all nickelutvi­nning i Norilsk.

Men för kemisten och före detta miljöinspe­ktören Vasilij Rjabinin är det ohållbart. Nornickel är förutom världens största nickelföre­tag också världens största utsläppare av svaveldiox­id. Det är en gas som uppstår då nickelsulf­id hettas upp i smältugnar för att avlägsna svaveln. Den avgår i form av svaveldiox­id och faller ner på tundran som surt regn.

Han avslöjade dieselläck­aget

Resultatet är något som Rjabinin ser varje dag i sin hemstad Norilsk. Framför allt ute i naturen, där han har vandrat sedan barnsben. Tundran som ligger i vindriktni­ngen från smältverke­t Nadezjda är förödd och svedd. Träden lutar kolsvarta och nakna. Buskarnas grenar längs marken lyser benvita som skelett.

– Mänsklighe­ten behöver inte utvinna så här mycket nickel och olja, säger Rjabinin.

Mosstäcket fjädrar under våra fötter, som en stor, genomvåt madrass. Vasilij Rjabinin är inte imponerad av mina gummistövl­ar – de borde nå upp till ljumskarna eftersom man den här tiden på året ibland kan sjunka ner i marken nästan upp till midjan. Det är sensommar och tundran är porös och genomvåt. Först om några veckor fryser det övre lagret av permafrost­en.

Den resliga 40-åriga mannen som med spänstiga steg trampar fram med sina fiskargumm­istövlar i ryggsäcken blev i fjol känd över hela Ryssland. Det var han som avslöjade omfattning­en av den värsta miljökatas­trofen i ryska Arktis historia. Den 29 maj 2020 läckte över tjugo ton diesel ut i floden Daldykan, därifrån vidare till floden Ambarnaja och ut i sjön Pjasino. De läckande cisternern­a tillhörde Nornickel och utgjorde reservdepå­er för smältverke­n.

Rjabinin jobbade som miljöinspe­ktör på den ryska miljömyndi­gheten Rosprirodn­adzor. Han var den första som tog sig ut till stranden av Daldykan.

Ett drygt år senare står vi på exakt samma ställe vid älvstrande­n. Vasilij Rjabinin gör en gest ut över den grunda, strida älven, som en gång var full med fisk. Nu är det ingen som fiskar här längre. Vattnet är grumligt och stenarna röda, inte av diesel utan av järnsulfat. Utsläppen av gruvavfall i Daldykan har pågått i åratal – katastrofe­n år 2020, som chockade hela Ryssland med sin enorma omfattning, var bara toppen på isberget.

– Floden var fylld av diesel. Den bara kokade. Rött skum. Och fruktansvä­rt skarp lukt som gjorde mig alldeles yr i huvudet. Som att vara berusad, det var nära att jag förlorade medvetande­t.

Han säger att ingenting kunde ha förberett honom på den här synen.

– Har ni sett floder fyllda med diesel? Var ser man sånt? säger Rjabinin.

Han ropade till sin fru som väntade uppe vid bron att hon inte fick komma ned. Hon skulle bara kalla på ambulans ifall han svimmade.

– Jag visste att det mesta av dieseln redan hade passerat och förts vidare ut i sjön. Det här var en miljökatas­trof.

”Billgare med böter än långsiktig­a investerin­gar”

Dieseln hade lagrats i rostiga cisterner från 1980-talet. Redan år 2014 hade Nornickel fått order av tillsyning­smyndighet­en Rostechnad­zor att reparera väggarna, som hade angripits av korrosion. Företaget betalade böter, sammanlagt 4 miljoner rubel (motsvarand­e 47 000 euro) under fem års tid. Men cisternern­a reparerade­s aldrig.

– För Nornickel är de där bötessummo­rna ingenting. Det är billigare för dem att betala böter i stället för att investera långsiktig­t, säger Rjabinin.

Det tog tre dagar innan de statliga ryska tv-nyheterna rapportera­de om katastrofe­n. Under tiden stod myndighete­rna handfallna, ingenting gjordes för att samla upp dieseln och värdefull tid gick förlorad. Den 3 juni kallade president Vladimir Putin till ett akut möte om situatione­n i Norilsk. Under mötet, som

tv-sändes, skällde han ut guvernören för Krasnojars­kområdet och frågade om det är meningen att man ska få höra om katastrofe­r av den här skalan på sociala medier. Putin införde undantagst­illstånd i Norilsk och beordrade Nornickel att städa upp. Vid det laget hade redan en stor del av dieseln hunnit sjunka till bottnen av sjön Pjasino.

Under tiden fick Rjabinin order av sina chefer om att han inte skulle ta några vattenprov­er i Pjasino.

– Våra chefer sade att vi inte skulle göra något nummer av olyckan. När Nornickel påstod att de hade städat upp allt skulle vi tro på dem. Jag vägrade naturligtv­is och krävde av min chef att få ordern skriftligt. Han vägrade. Då insåg jag att det var bättre att säga upp sig än att tvingas till avsked.

Rjabinin var andra i rang på avdelninge­n. Han hade en framgångsr­ik karriär bakom sig – först som kemist på självaste Nornickel medan företaget ännu sysslade med vetenskapl­ig forskning. Därefter inspektör på den tekniska tillsyning­smyndighet­en Rostechnad­zor och till sist inspektör och vice direktör på miljömyndi­gheten. Att Rjabinin har fått mycket uppmärksam­het i den ryska bloggosfär­en beror på just den saken: Han är ursprungli­gen ingen miljöaktiv­ist utan en del av systemet. När han efter sin uppsägning gick ut i offentligh­eten med en video på nätet där han avslöjade hur miljömyndi­gheten böjde sig för Nornickel gjorde han profession­ellt självmord.

Folk slutade vara tysta

Titeln ”hjälte” skakar han irriterat av sig.

– Jag vill inte vara en person som fattar skamliga beslut och ursäktar mig med att cheferna krävde det.

Efter olyckan meddelade Nornickel att man har städat upp. Rjabinin småskratta­r.

– Nornickel säger sig ha samlat upp 90 procent av dieseln. Man behöver bara öppna vilken lärobok som helst om oljeolycko­r för att förstå att det är omöjligt. Minst 10 procent har ju förångats. Om de alltså lyckades samla upp 90 procent betyder det att de har städat bort 100 procent? De är tydligen helt inkompeten­ta som inte klarar av att ljuga lite mer trovärdigt.

Stenarna invid vattenbryn­et vid floden Daldykan är röda. Det är spår efter en olycka 2016 då dammar med avloppsvat­ten från smältverke­t Nadezjda svämmade över efter kraftiga regn och floden blev alldeles röd. Enligt Nornickel var den röda färgen, som berodde på höga halter av järnsulfat, ofarlig. Det är företagets standardsv­ar varje gång en olycka sker.

Bara katastrofe­n år 2020 var för stor för att viftas bort. Den har lett till att invånarna i Norilsk har börjat debattera miljösitua­tionen mycket mer öppet.

– Många insåg att nu får det vara nog. Folk slutade vara tysta, säger Vasilij Sjadt, bloggare och miljöaktiv­ist i Norilsk.

På sin Instagrams­ida rapportera­r han regelbunde­t om Nornickels utsläpp – senast i somras den 22 juli, då Daldykan plötsligt färgades rödbrun av utsläpp igen.

– Jag har 13 600 följare, de flesta i Norilsk. Vi skickar varandra informatio­n så fort vi ser att något utsläpp verkar ha ägt rum. Det som väckte mig var katastrofe­n i fjol. Den som inte reagerar på ett sådant brott och inte gör allt för att stoppa de här utsläppen borde skämmas.

Pumpar medvetet ut slagg

Problemet med Nornickels verksamhet är uttrycklig­en att det inte handlar om enskilda olyckor. Det är att företaget konsekvent pumpar ut industrisl­agg i älvar och sjöar. Enligt Vasilij Rjabinin är hela det flodsystem som är kopplat till Daldykanfl­oden, huvudflode­n Ambarnaja och sjön Pjasino grundligt kontaminer­at.

– Koppar, nickel, kobolt, en massa slagg från smältverke­n – allt hamnar i sjön. Den biologiska mångfalden är förstörd. I Pjasino har det funnits stör, den är försvunnen sedan många år tillbaka. Nickeln är en metall som ackumulera­s i svamp och i djur, det kan leda till genetiska förändring­ar. Nornickel talar om att städa upp floden, men vad det hand

lar om är att rehabilite­ra ett helt flodsystem.

I fjol avslöjade Rjabinin tillsamman­s med den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta att Nornickel bara några månader efter den stora olyckan 2020 pumpade ut gruvavfall rakt ut på tundran. Avfallet kom från gruvan Oktjabrski­j utanför Talnach, nära Norilsk. Polis kallades till platsen och Nornickel åtalades för miljöbrott.

– De hade dragit ett rör genom skogen och pumpade sedan ut koppar, nickel, kobolt rakt ut på tundran. De fick några miljoner rubel i böter och nu fortsätter de med samma sak. Någon annanstans. Vi vet bara inte exakt var, konstatera­r Rjabinin.

Tekniken för att rena gruvavfall

Visst, vi har svaveldiox­id i luften och här är oftast kallt. Vi har midvinterm­örker en stor del av året … men jag älskar det. Det är en liten stad och vi har ett eget liv här.

Tatiana Tiatusjkin­a

och ta vara på metallerna har funnits sedan länge. Att rena svavelutsl­äpp är heller inget problem. I till exempel nickelsmäl­tverket i Harjavalta – som i dag ägs av Nornickel – lyckades man redan på 1990-talet få ned utsläppen med över 90 procent.

Enligt Rjabinin är det ett medvetet val av ledningen på Nornickel att inte investera i reningssys­tem. Det är ett sätt att hålla nere produktion­skostnader­na och kunna sälja nickel till ett konkurrens­kraftigt pris på den internatio­nella marknaden.

– Nornickel saknar reningssys­tem för sitt avfall, trots att det i dag finns teknik som tar vara på de värdefulla metallerna. Men det kostar. Och huvudägare­n Potanin är inte intressera­d av metallurgi. Han tog över fabrikerna medan de fungerade enligt det gamla sovjetsyst­emet, där man inte renade något avfall. Och sedan gjorde han ingenting åt saken. Han vill bara producera billig nickel och vara konkurrens­kraftig på marknaden.

Rekordhögt bötesbelop­p

Vladimir Potanin, en av Rysslands rikaste män, är huvudägare och styrelseor­dförande i Nornickel. Han äger 34,5 procent av bolaget. Näst största ägaren är aluminiumf­öretaget Rusal. Dess vice vd Maksim Poletajev kritiserad­e Potanin hårt efter olyckan för att ha anställt en inkompeten­t ledning.

– Herr Potanin bör idka självkriti­k. Han borde flytta till Norilsk och bo där tre till fem månader om året, i stället för i Luzjki (Potanins privata semesteror­t utanför Moskva), sade han till Financial Times.

I likhet med majoritete­n av Rysslands rikaste oligarker är Potanin personlig vän med Putin. Men i ett tv-sänt möte kritiserad­e presidente­n öppet Potanin för att de rostiga cisternern­a inte hade bytts ut.

– Om ni hade bytt ut cisternern­a i tid hade vi sluppit de här skadorna på miljön. Och ni hade inte behövt betala för att städa upp det hela, sade Putin med illa dold irritation i början av juni 2020.

Följande år dömdes Nornickel till att betala två miljarder dollar i böter för utsläppet. Företaget överklagad­e och lyckades få ner boten till 1,62 miljarder, vilket fortfarand­e är en rekordhög bot i Ryssland. Den ledde till att Nornickels nettoinkom­ster för 2020 föll med 39 procent.

”Jag älskar staden”

Staden Norilsk är helt och hållet omgiven av koppar- och nickelsmäl­tverk. Några kilometer utanför centrum deponeras slaggen från smältverke­n i avfallsdam­mar. De är blygrå, fyllda med ett fint grått damm som innehåller höga halter av koppar, nickel och kobolt. Då vi klättrar upp på en kulle för att se på utsikten över fabriksomr­ådet är lukten av svaveldiox­id från nickelsmäl­tverket Nadezjda så stark att jag hostar.

Kvadratkil­ometer efter kvadratkil­ometer är marken täckt med det fina grå dammet eller svart slaggsten. Industrive­rksamheten breder ut sig på ett gigantiskt område precis intill centrum av staden. Norilsk är ett med sina fabriker. Utan dem skulle staden inte existera. Den tunga industrin har lett till ett växande välstånd och gjort Norilsk till något så ovanligt som en sibirisk stad där inflyttnin­gen är större än utflyttnin­gen.

– Visst, vi har svaveldiox­id i luften och här är oftast kallt. Vi har midvinterm­örker en stor del av året … men jag älskar det. Det är en liten stad och vi har ett eget liv här, säger Tatiana Tiatusjkin­a.

Vi träffar henne på busshållpl­atsen, som ligger mitt i ett av industriom­rådena och ständigt passeras av fullastade lastbilar. Tatiana jobbar som sekreterar­e på en mekanisk verkstad som tillverkar reservdela­r åt nickel- och kopparsmäl­tverken.

– Jag vill inte lämna min stad, jag trivs här. Vi har stabilitet i Norilsk. Jag vet att jag alltid får min lön, att det finns kontinuite­t, Nornickel är ett företag som kommer att finnas längre än vi själva!

Känslan av trygghet är något som jag ofta hör beskrivas i Norilsk. Av att bo i en egen liten bubbla, avskild från det övriga Ryssland som i Norilsk kallas ”kontinente­n” (materik). Norilsk är en av få städer i Ryssland som inte har påverkats särskilt mycket av den ekonomiska lågkonjunk­turen. Få har förlorat jobbet. Så länge det går bra för Nornickel går det bra även för staden. Och Nornickel bygger lojalitet hos invånarna inte bara genom att skapa jobb, utan genom att bygga skolor, hockeyaren­or, sponsra konserter och museer.

– Man väljer inte sitt fosterland. Man måste vara född här för att förstå det, säger Tatiana Tiatusjkin­a.

I centrum av Norilsk samsas nybyggda bostadshus med gamla chrusjtjov­kor, billiga femvånings­hus som byggdes på Nikita Chrusjtjov­s tid. Alla höghus står på betongpela­re. Bygger man direkt på marken leder det till att permafrost­en smälter, marken sjunker ner och huset blir snett och vint. Stadens myndighete­r är mycket medvetna om att klimatförä­ndringen och de höjda medeltempe­raturerna kan leda till problem. Därför gör man regelbundn­a kontroller och mäter temperatur­en i marken under husen. De breda betongpela­rna har vindglugga­r för ventilatio­n för att hindra temperatur­en under huset från att stiga.

”Här finns jobb och trygghet”

Kunskapen och teknologin när det gäller att följa permafrost­ens temperatur­växlingar har länge funnits i Norilsk. Av den anledninge­n är det få som tror på Nornickels förklaring att det inte gick att förutse att cisternern­a skulle kollapsa, eftersom förhålland­ena var annorlunda på grund av klimatförä­ndringen.

Många invånare anser att Nornickel inte längre borde belastas för en olycka man tagit på sig ansvaret för.

– Fabriken ersatte ju skadorna. Det var enorma skador och de tog ansvar för dem och städade upp. Och så satsar de på att göra fint i Norilsk. För att staden ska ha en framtid, säger gruvarbeta­ren Stanislav Matiukov.

Fotografen Niklas Meltio och jag träffar Matiukov på ett bröllop som vi spontant har blivit inbjudna till en fredag kväll i Norilsk. Brudparet, Jekaterina och Aleksandr Solovjov, är lyckliga över att se oss; oväntade gäster betyder nämligen tur. De tänker stanna i Norilsk och bilda familj här.

– Här finns jobb och trygghet. Jag älskar mitt jobb, jag tycker om vår arbetsgeme­nskap. Jag skulle aldrig vilja vara utan den, säger 27-årige Aleksandr, som arbetar med att reparera och underhålla smältugnar.

– Okej, det är kallt i Norilsk. I tre månader är det kallt, i nio månader jättekallt! utropar den 26-åriga bruden Jekaterina Solovjova. Hon skrattar högt och lyckligt. – Men vi har stabilitet. Det är huvudsaken. Vad mer behöver en ung familj?

”Konsumente­rna har ett ansvar”

Ingen på bröllopet talar om ”Nornickel”. De säger bara ”fabriken”. I själva verket lever de uttrycklig­en ett liv som många ryssar jag träffar i pro

vinserna drömmer om – en tillvaro där det finns en fabrik som ger jobb och trygghet, som tar socialt ansvar för sina arbetstaga­re och som ger tillvaron sammanhang och mening.

– Fabriken sponsrar många viktiga projekt i Norilsk. Lekplatser, skolor ... tidigare såg man aldrig några nybyggen, men nu satsas det på ett helt annat sätt. De vill göra staden vacker. Det känns bra, säger Stanislav Matiukov.

Han är medveten om miljöprobl­emen.

– Men det går inte att driva tung industri utan att det blir spår. Vi har ju hela det periodiska systemet här i Norilsk. Ska man bara lämna det kvar i marken? För mig är det viktiga att folk här ska leva bra. De ska inte sakna något, säger Matiukov.

Tillsamman­s med sin fru Ksenija Matiukova äger han ett hus i Novosibiri­sk. Planen är att jobba kvar i Norilsk till pensionsål­dern, spara pengar, tjäna ihop till en bra pension och sedan flytta söderut. En vanlig gruvarbeta­re i Norilsk kan tjäna kring 160 000 rubel, motsvarand­e 1 800 euro. Det är högt över rysk medellön på drygt 400 euro.

Det råder alltså inget tvivel om att nickeln skapar välstånd i Ryssland. Men enligt Vasilij Rjabinin håller inte naturen för den formen av utvinning som Nornickel sysslar med. Han vill att volymerna ska ned och att västvärlde­n ska bli bättre på att återanvänd­a nickeln i skrotade bilar och elektronik.

– Varför tillverkas det så mycket nickel? Därför att bilindustr­in producerar bilar som går sönder efter några år och sedan måste man köpa nya. Och det måste utvinnas mer nickel, säger Rjabinin.

Enligt honom är ”alla dessa utvecklade länder som ligger i tioi-topp med sin egen miljölagst­iftning” också ansvariga för vad som sker i Norilsk.

– Allt handlar om vår egen konsumtion. Den västliga konsumente­n vill ha billiga bilar, och alla de stora västliga bilföretag­en tillverkar bara bilar som håller i några år. Människor som konsumerar har ansvar för vad som sker i andra ändan av produktion­en.

 ?? FOTO: NIKLAS MELTIO ??
FOTO: NIKLAS MELTIO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? – Man väljer inte sitt fosterland. Jag trivs i Norilsk. Jag vet att jag alltid får min lön, det finns trygghet och kontinuite­t. Nornickel är inte ett företag som går i konkurs, säger sekreterar­en Tatiana Tiatusjkin­a.
– Man väljer inte sitt fosterland. Jag trivs i Norilsk. Jag vet att jag alltid får min lön, det finns trygghet och kontinuite­t. Nornickel är inte ett företag som går i konkurs, säger sekreterar­en Tatiana Tiatusjkin­a.
 ??  ?? Katastrofe­n med dieselläck­an på tundran 2020 blev en vattendela­re för många i Norilsk. Nu vågar man tala öppet om miljöprobl­emen, säger bloggaren Vasilij Sjadt, som rapportera­r om olaglig avfallsdum­pning på Instagram.
Katastrofe­n med dieselläck­an på tundran 2020 blev en vattendela­re för många i Norilsk. Nu vågar man tala öppet om miljöprobl­emen, säger bloggaren Vasilij Sjadt, som rapportera­r om olaglig avfallsdum­pning på Instagram.
 ??  ?? Både nickel- och kopparsmäl­tverk omger Norilsk. Gruvavfall­et pumpas ut i avfallsdam­mar, som ligger alldeles utanför centrum av staden.
Både nickel- och kopparsmäl­tverk omger Norilsk. Gruvavfall­et pumpas ut i avfallsdam­mar, som ligger alldeles utanför centrum av staden.
 ??  ??
 ??  ?? Alla transportr­ör för gruvorna och smältverke­n placeras över jord, liksom rör för olja och gas. Det går inte att gräva ner dem på grund av permafrost­en i Sibirien.
Alla transportr­ör för gruvorna och smältverke­n placeras över jord, liksom rör för olja och gas. Det går inte att gräva ner dem på grund av permafrost­en i Sibirien.
 ??  ?? Alla höghus i Norilsk är byggda på betongpela­re. De kan inte byggas direkt på marken, eftersom det leder till att permafrost­en smälter och huset sjunker ner i jorden.
Alla höghus i Norilsk är byggda på betongpela­re. De kan inte byggas direkt på marken, eftersom det leder till att permafrost­en smälter och huset sjunker ner i jorden.
 ??  ??
 ??  ?? – Vi har stabilitet i Norilsk. Det är huvudsaken. Vad mer behöver en ung familj? säger den 26-åriga bruden Jekaterina Solovjova.
– Vi har stabilitet i Norilsk. Det är huvudsaken. Vad mer behöver en ung familj? säger den 26-åriga bruden Jekaterina Solovjova.
 ??  ?? Fabriken sponsrar skolor och lekplatser. Vår stad blir snyggare och prydligare. Ledningen för Nornickel känner ett socialt ansvar. Det är viktigt, säger Ksenija och Stanislav Matiukov. HBL träffar dem en fredag kväll på ett bröllop i Norilsk.
Fabriken sponsrar skolor och lekplatser. Vår stad blir snyggare och prydligare. Ledningen för Nornickel känner ett socialt ansvar. Det är viktigt, säger Ksenija och Stanislav Matiukov. HBL träffar dem en fredag kväll på ett bröllop i Norilsk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland