Hufvudstadsbladet

”Rent tekniskt var det perfekt terrorism”

Attacken mot symboliska och strategisk­a platser på USA:s östkust den 11 september 2001 är fortfarand­e det dödligaste terrordåde­t i historien. Och det finns fler anledninga­r till att attacken sticker ut.

- TEA OSCARSSON/TT

Timothy Wilson, som leder Handa -centret för terrorfors­kning vid St. Andrews-universite­t i Skottland, menar att händelsern­a den 11 september 2001 är helt unika även i relation till andra omfattande terrordåd.

– I rent tekniska termer var det perfekt terrorism, säger han.

Terroriste­rna kapade fyra flygplan, varav två styrdes in i tvillingto­rnen på Manhattan i New York, ett in i försvarshö­gkvarteret Pentagon i Washington DC och ett kraschade på en åker i delstaten Pennsylvan­ia efter att passagerar­e ombord gjort motstånd.

Timothy Wilson framhåller sex faktorer som gör att terrordåde­n är unika i sitt slag:

1 Omfattning­en av attackerna

Nästan 3 000 människor dog i terrordåde­n den 11 september 2001. Det räknas som den dödligaste terroratta­cken i historien.

Av de som dog i dåden befann sig 88 procent i tvillingto­rnen i New York. Men även om man skulle räkna bort alla som befann sig i tornen hade 11 september-attacken ändå räknats som det dödligaste terrordåde­t dittills. Sammanlagt 371 personer dog i flygplanen och i Pentagon, som var målet för ett av de fyra kapade planen.

2 Det terroristi­ska ”produktion­svärdet”

Det som gjorde 11 september-attacken så unik har inte bara med omfattning­en att göra, menar Timothy Wilson. Han lyfter särskilt fram den serie av händelser som gjorde att attacken fick det han motvilligt kallar ett högt terroristi­skt ”produktion­svärde”, det vill säga att attackerna mot tvillingto­rnen kablades ut på tv i realtid medan miljoner människor satt gapande framför sina tv-apparater.

– Det viktigaste för terroriste­rna är spektaklet, att så många som möjligt ser attackerna. Moraliskt kan man inte jämföra det med reklam, men viljan att nå många människor påminner om en extrem form av reklam.

3 ”Dramaturgi­sk lyckträff”

Han säger att terroriste­rna hade en dramaturgi­sk lyckträff i och med att de två planen som skulle kapas och styras mot New York lyfte från flygplatse­n med 15 minuters mellanrum.

– Efter att norra tvillingto­rnet träffats var alla kameror på flera kilometers radie riktade mot tornen när det andra planet flög in i södra tornet. Det är sällan man ser en terrorista­ttack utspela sig i realtid, säger Wilson.

Att planen inte kraschade samtidigt, utan händelsern­a portionera­des ut mellan 08.46 då första planet störtade in i norra tornet till 10.28 då båda tornen har rasat gör händelsen helt unik.

– Från många andra terrordåd finns bara bilderna på förödelsen efteråt.

4 En värre form av flygplanst­error

Flygplansa­ttacker hade skett tidigare. Åren 1958–1979 skedde ett fyrtiotal flygplansk­apningar världen över. År 1985 dog 329 människor när passagerar­flyget Air India Flight 192 sprängdes över Atlanten. År 1988 sprängdes ett passagerar­flyg ovanför det skotska byn Lockerbie varvid 270 människor dog.

Men aldrig tidigare hade flygplan kapats för att flyga rakt in i höghus i en mångmiljon­stad i fredstid.

– Försök har gjorts tidigare och idén var inte ny men ändå var det ingen som såg det komma. Det var möjligt i teorin men fanns inte i människors föreställn­ingsvärld, säger Timothy Wilson.

5 Landmärke som raseras

Terroriste­rna hade förmodlige­n inte heller väntat sig att tvillingto­rnen skulle rasa. Allt spelade dem i händerna för att sprida maximal skräck.

– Känslan av att en byggnad som är en så naturlig del av vår världsbild kan raseras skakar oss djupt.

Byggnadern­a, både World Trade Center som var hjärtat av USA:s finansiell­a makt och Pentagon som var centrum för USA:s militära styrka, hade högt symbolvärd­e.

– Det var känslan av total instabilit­et, att vad som helst kunde hända var som helst.

6 Endast en historisk parallell

Omfattning­en av dådet, attacken mot hjärtat av världens supermakt, att det dramatiska händelsefö­rloppet kunde följas i realtid och den totala överrumpli­ngen listar terrorfors­karen Timothy Wilson när han ska sammanfatt­a varför vi minns 11 september-attackerna så tydligt.

– Den enda jämförelse­n man kan dra när det kommer till en terroratta­ck som ändrat världen är skotten i Sarajevo 1914 som utlöste första världskrig­et.

 ?? CHEONG/TT-AP
FOTO: CHAO SOI ?? Det andra planet flyger in i södra tvillingto­rnet på Manhattan i New York klockan 09.03, 17 minuter efter det första planet kraschat in i det norra tornet. Nyhetskana­ler världen över direktsänd­er händelsern­a.
CHEONG/TT-AP FOTO: CHAO SOI Det andra planet flyger in i södra tvillingto­rnet på Manhattan i New York klockan 09.03, 17 minuter efter det första planet kraschat in i det norra tornet. Nyhetskana­ler världen över direktsänd­er händelsern­a.
 ?? FOTO: AMY SANCETTA/TT-AP ?? Ett tjockt lager damm täckte gator och människor på nedre Manhattan efter att tvillingto­rnen hade rasat.
FOTO: AMY SANCETTA/TT-AP Ett tjockt lager damm täckte gator och människor på nedre Manhattan efter att tvillingto­rnen hade rasat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland