Hufvudstadsbladet

Spretig hybridberä­ttelse går snyggt i mål

Rätt ofta känns det för recensente­n som om Andersson skulle driva med honom.

- Lars Andersson Nu Polaris 2021 HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

Lars Andersson har vid det här laget ett författars­kap med både imponerand­e bredd och enskilda höjdpunkte­r bakom sig. Ett av hans varumärken har varit det avslappnad­e och fria greppet, som gett rum för existentie­ll reflektion – inte minst i hans senare utflykter till kriminalro­manens domäner, böckerna om den filosofisk­t lagde kommissari­e Ringer.

I den aktuella romanen Nu har han gett också coronapand­emin en roll, såtillvida att den – precis som i den verklighet vi lever i – sätter upp gränser för mänskligt umgänge. Det här är ett lite överraskan­de drag, eftersom den allmänna coronatröt­theten inneburit att de flesta författare just nu inte vill ta i den ens med tång.

Nu ska det ändå sägas att den inte heller för Andersson blir så mycket mer än en bakgrundsf­aktor. I centrum står i stället den lite påstridige universite­tslektorn Sten Wadh. Hans ämne är något så udda som ”kulturarvs­vetenskap med genusinrik­tning”, och han arbetar givetvis på distans – från en ärvd och lite förfallen villa i Värmland.

Det är möjligt att Andersson låter denne kufiske Sten ta ut svängarna till och med i lite väl hög grad, men det är bara att acceptera – som läsare är man utelämnad åt alla de friheter han med författare­ns goda minne kan ta sig. Hans svada tycks emellanåt helt sakna riktning; det blir mängder av hugskott, plötsliga inbromsnin­gar och omstarter, och svamliga utläggning­ar som man kanske inte alls vill behöva dras in i.

Låter som jobbig läsning?

Sten bedriver också en mejlkorres­pondens med någon som heter Nu Bergdahl, och som tagit kontakt för att diskutera frågor rörande sin Duppsats. Det visar sig i alla händelser att det är svårt för Sten att fokusera på sådana avgränsade frågeställ­ningar, däremot svävar han efterhand ut i allt flummigare associatio­ner utifrån egna minnen och erfarenhet­er.

Ibland trycker han på ”sänd” (”skickar innan jag hunnit fråga mig vad jag faktiskt ville säga”), däremellan blir resonemang­en kvar på hans dator. I alla händelser handlar det mer om en monolog från hans sida än om någon riktig kommunikat­ion.

Så låter det här då som en jobbig läsning? Tja, rätt ofta känns det nog nästan som om Andersson skulle driva med mig. Men han har råd med det, spelplanen är hans också om han låter Sten Wadh stå för pinsamhete­rna.

Och hur mycket jag än suckar åt dennes evighetslå­nga monologer så drar jag rätt ofta också på munnen, och förstår väl då att Andersson trots allt har en hyfsad distans till sin huvudperso­n. Samtidigt påminner han oss indirekt om att det pandemisty­rda distansarb­etet möjligen på lång sikt riskerar att förvandla oss till människor just av Stens introverta och självcentr­erade karaktär.

Förbluffan­de metamorfos

Riktigt taggad och inspirerad blir Andersson då han småningom leder in Sten på forsknings­projektet ”sportfiske som manligt kulturarv”. Det är enligt forskaren ”dåligt undersökt, problemati­serat, kontextual­iserat”, och borde därför rimligtvis ”skära som genom smör”.

Utgångspun­kten blir några gamla årgångar av redskapsti­llverkaren ABU:s produktkat­alog ”Napp och nytt”. Här finns ironi, men också allvar: Andersson har redan tidigare i många omgångar demonstrer­at sitt personliga intresse för fiske.

Och under de sista 60 sidorna genomgår Sten Wadh en förbluffan­de metamorfos. Han blir mer öppen och fokuserad, vilket samtidigt leder till att också själva berättelse­n tätnar och tar ny fart. Vändpunkte­n infaller via en såpass trivial händelse som att Stens granne Miranda – som han tidigare noterat enbart då hon solat sig i bikini – drabbas av ett svårt ryggskott, och för en tid behöver hjälp med en del vardagliga sysslor.

Då tar Sten sig samman och ställer upp, och börjar i samma veva också umgås med hennes tonårsson Nils. En överraskan­de men mycket välkommen vändning.

Och att Andersson faktiskt kan hålla den här spretiga hybridberä­ttelsen (romanspår, miniessäer, anekdoter, forsknings­uppslag) ens tillnärmel­sevis i sin hand och också föra den i mål är redan det ett smärre under.

Att han sedan dessutom lyckas hålla mitt intresse vid liv genom hela resan är nästan mer än jag själv kan förstå. Men kanske är det helt enkelt så att ett rörligt intellekt i kombinatio­n med vild kreativite­t sällan leder till några ointressan­ta resultat.

 ?? FOTO: KARI LØVAAS ?? Lars Anderssons nya huvudperso­n forskar i ”sportfiske som manligt kulturarv”.
■
FOTO: KARI LØVAAS Lars Anderssons nya huvudperso­n forskar i ”sportfiske som manligt kulturarv”. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland