Hufvudstadsbladet

Lever september upp till sitt dåliga rykte?

- LARS SÖDERFJELL aktiechef Ålandsbank­ens Fondbolag

Börserna föll tillbaka världen över under veckan som gick, och Helsingfor­sbörsen utgjorde för en gångs skull inget undantag med ett tapp på en dryg procent. September är av tradition en relativt svag månad för den finska marknaden, där OMXH25-bolagen under perioden 2001– 2020 i genomsnitt fallit med 0,4 procent. För den långsiktig­a investerar­en är det kanske en liten tröst att perioden oktober–december historiskt är den starkaste på börsen, med en genomsnitt­lig uppgång på 4,6 procent.

Oro för den globala tillväxten verkar vara det underligga­nde temat. Konjunktur­känsliga aktier tillhörde de största förlorarna både i Finland och internatio­nellt. Kone, Metso, Nokian Renkaat och Wärtsilä tappade alla 2–5 procent. Det är dock värt att notera att Cargotec och Konecranes fortsatte att stiga. På en månad har aktierna klättrat med cirka 12 procent vardera, och står därmed i en klass för sig bland övriga nordiska verkstadsb­olag som i många fall sjunkit med 4–6 procent under samma period.

Sampo var bland de fåtaliga vinnarna efter att ha sålt ytterligar­e 73 miljoner aktier i Nordea och samtidigt annonserat ett program för återköp av egna aktier. Transaktio­nen genomförde­s oväntat nära bankens marknadsku­rs – ”rabatten” blev mindre än 2 procent, vilket tyder på en mycket god efterfråga­n. Nordeas aktie sjönk med måttliga 0,6 procent på fredagen och utvecklade­s därmed bättre än övriga nordiska banker. Onekligen ett styrketeck­en.

Efter affären har Sampo kvar 10,1 procent av aktierna i Nordea och nästa steg är att överlåta rollen som huvudägare till någon annan – frågan är bara vem? Med all respekt för de fonder som i dag är stora ägare i banken skulle åtminstone jag gärna se en huvudägare med vilja och förmåga att stödja och styra banken även i svårare tider. Solidium kanske kan tänka sig att köpa åtminstone en del av Sampos innehav?

Stora Ensos presentati­on för investerar­e och analytiker kring hur lignin kan användas i batterier togs emot väl. Enligt bolaget finns en försäljnin­gspotentia­l på 1 000 miljoner euro 2025, med god lönsamhet. Flera analytiker beräknar att produkten skulle kunna addera 30–40 procent till Stora Ensos rörelseres­ultat. Lika viktigt är nog att bolaget genom att visa fram produkten kan börja bryta sig loss från stämpeln som ett ”tråkigt” basindustr­iföretag utan tillväxt, och därmed få upp P/E-talet från dagens låga nivå.

Finlands första SPAC, Virala Acquisitio­n Company, var en av veckans stora vinnare med en uppgång på mer än 30 procent. Bakom uppgången låg – förstås – samgåendet med Purmo Group (som värderas till 685 miljoner euro i transaktio­nen. Mot bakgrund av att denna typ av förvärvsbo­lag är en helt ny företeelse på Helsingfor­sbörsen är det förstås viktigt att den första affären blir en succé – och det verkar onekligen bli fallet!

Agendan för den kommande veckan är relativt tunn, både vad gäller företags- och makrohände­lser. Gissningsv­is kommer investerar­nas oro kring konjunktur­en därför att bestå ännu en tid, och det finns en risk för att börsmånade­n september därmed fortsätter att bygga på sitt dåliga rykte.

"För den långsiktig­a investerar­en är det kanske en liten tröst att perioden oktober–december historiskt är den starkaste på börsen."

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland