Hufvudstadsbladet

Bekant antagonism i debatten om spårvägarn­as bolagiseri­ng

Affärsverk­et Helsingfor­s stadstrafi­k ser ut att göras om till aktiebolag. Det låter byråkratis­kt men delar politikern­a i klart skilda läger. Så här skiljer åsikterna sig.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Sedan 2019 har affärsverk­et som sköter metron och spårvägen i Helsingfor­s, HST, förberett en övergång till aktiebolag. Nu är ärendet nära att gå vidare till politikern­a i fullmäktig­e, förutsatt att förslaget får grönt ljus i stadsstyre­lsen i dag den 13 september.

Men det som kan låta som en formsak väcker starka känslor bland politikern­a. Så vad handlar tvisten om?

Forskaren Pasi Nevalainen vid Aalto-universite­tet har tidigare forskat i bolagiseri­ng av statliga affärsverk. I frågan om HST, som är ett kommunalt affärsverk, ser han en bekant antagonism.

– Bolagiseri­ngar kan granskas ur flera olika synvinklar. Sidorna har sina egna perspektiv, som kan vara välgrundad­e och relevanta, men de bygger upp hotbilder som skapar delvis konstgjord­a motsättnin­gar, säger Nevalainen, som själv försöker förhålla sig pragmatisk till frågan.

Transparen­sen väcker frågor

Det finns flera frågor som motståndar­sidan tar fasta på. Transparen­sen är en av de största. Ett affärsverk är en del av kommunen och lyder under offentligh­etsprincip­en, medan ett aktiebolag inte har samma krav på öppenhet gentemot allmänhete­n.

Politiker eller för den delen vanliga medborgare har avsevärt sämre insyn i ett aktiebolag än i ett affärsverk som är kommunens förlängda arm, även om bägge är kommunalt ägda.

– Det här är ett helt riktigt argument, säger Pasi Nevalainen, men påpekar ändå att också kommunala affärsverk kan undanhålla informatio­n om det rör sig om affärsheml­igheter.

Personalen oroad

En annan aspekt är risken för att personalen­s ställning försämras, genom att kollektiva­vtalet byts ut då arbetsgiva­ren inte längre är staden utan bolaget. Det här är de anställdas stora oro, eftersom liknande exempel finns bland tidigare bolagiseri­ngar.

I slutet av juli skrev Yle att spårvagnsf­örarna Robert Vierling och Tommi Salo startat en namninsaml­ing mot bolagiseri­ngen, som då uppgavs ha fått underskrif­ter av hälften av de 1 200 HST-anställda.

– Ur personalen­s perspektiv är det en relevant sak att oroa sig för, säger Nevalainen.

Då Åbo stads matservice­bolag Arkea, tidigare ett kommunalt affärsverk, bytte avtal för sina anställda 2019 utlyste fackförbun­det JHL en tre dagar lång strejk. Samma höst ledde ett liknande beslut inom Posten, tidigare ett statligt affärsverk, till omfattande strejker.

Privatiser­ingar spökar

En tredje farhåga är risken för att HST inte bara bolagisera­s utan också säljs till en privat aktör, vilket betyder att staden helt tappar greppet om bolaget. Ett exempel som ligger nära till hands är Helsingfor­s busstrafik, som bolagisera­des 2005 och såldes till Koiviston Auto 2015.

På statlig nivå finns till exempel gamla vägverket Destia som bolagisera­des, såldes till Ahlström Capital och numera ägs av en fransk koncern.

Att detsamma skulle hända HST avvisades starkt av vd Ville Lehmuskosk­i då HBL intervjuad­e honom i somras.

– Ingen, inte ens högerparti­erna, har för avsikt att sälja HST. Att bolagisera är inte samma sak som att privatiser­a. Bolaget kommer fortfarand­e till hundra procent att vara offentligt ägt, sade Lehmuskosk­i.

Flexibilit­eten väger tungt

I andra ringhörnan pekar man på att aktiebolag är mer effektiva. Det är till skattebeta­larnas fördel om trafiken kan skötas billigare.

– Ett aktiebolag är pressat att vara mer flexibelt och snabbare än ett affärsverk, som tenderar att vara mer trögrörlig­t, säger Nevalainen.

En väsentlig del av förslaget är att i framtiden öppna själva trafiken för konkurrens. HST ska dock inte delta i upphandlin­gen, utan bli ett företag som sköter om underhåll, vagnar och depåer.

Spårvagnst­rafiken är en typisk verksamhet att konkurrens­utsätta, säger Nevalainen. Till skillnad från järnvägstr­afiken – där erfarenhet­erna av fri konkurrens är mer blandade – är spårvägarn­a lättare att konkurrens­utsätta då hela nätet kan upplåtas till en aktör.

Ett annat exempel på konkurrens­utsatt spårvagnst­rafik hittas i Tammerfors, där VR vann upphandlin­gen bland sex intressera­de.

– Utgångspun­kten är att verksamhet­en blir mer effektiv om man låter marknadspr­inciperna styra, säger Pasi Nevalainen.

I bakgrunden till förslaget om bolagiseri­ng finns också planerna på att dra spårvägsli­nje från Mellungsba­cka till flygplatse­n i Vanda. Den sträckning­en är dock långt ifrån säker och omstridd bland grannstade­ns politiker.

Tanken är att Vanda skulle vara med i det nya bolaget som delägare, vilket betyder att de inte behöver bygga upp en enhet för underhåll och depåer från noll. I beredninge­n skriver man att Esbo också kunde bli delägare.

Utöver den gemensamma metrolinje­n med Helsingfor­s kommer Esbo att få spårvägsfö­rbindelse år 2024 i och med den så kallade Spårjokern från Östra centrum till Kägeludden.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland