Hufvudstadsbladet

Finländska tyskvänner i krigets slutskede

Martti Backman tar sig i sin nyutkomna bok an ett spännande men av fackhistor­ikerna föga utforskade kapitel i Finlands historia.

- HENRIK EKBERG

FACKLITTER­ATUR

Martti Backman: Hirmuinen aika Saksalaism­ielinen vastarinta 19441948 Docendo 2021

När vapnen hösten 1944 tystnade vid östgränsen ställdes Finlands folk inför en mer än vanligt osäker framtid: skulle ryssarna respektera vapenstill­eståndsavt­alet, skulle tyskarna lämna landet frivilligt, skulle den dittills undertryck­ta yttersta vänstern visa moderation och skulle det svåra livsmedels­läget kunna bemästras?

Det var inte alla som i denna svåra situation var redo att kapa banden till Tyskland, som sedan sommaren 1941 varit Finlands stöd i kampen mot den gemensamma fienden. Alla var inte ännu övertygade om att Hitlers tusenårsri­ke gick mot sin undergång, det var mycket tal om de nya ”undervapen” tyskarna väntades ta i bruk och som skulle vända krigslycka­n innan de allierade beträdde tysk mark. Mannerheim­s och regeringen­s beslut att leda Finland ut ur kriget uppfattade­s på sina håll som ett förräderi som borde lönas med döden.

Motståndsr­örelse

I Berlin smiddes planer på att bygga upp en tyskvänlig motståndsr­örelse som skulle kunna föra vapenbrödr­askapet vidare i någon form. Himmler och hans SS var de viktigaste aktörerna på tysk sida när det gällde att förbereda fortsatt kamp mot ryssarna i Finland, och därtill var nazistpart­iet (NSDAP), Ribbentrop­s Auswärtige­s Amt och den reguljära armén, Wehrmacht, engagerade i planerna.

Rivalitete­n mellan dessa instanser ett ingalunda ovanligt fenomen i Nazityskla­nd gjorde dock att effektivit­eten blev lidande, och planerna kom aldrig till utförande, främst beroende på den desperata situation Tyskland redan befann sig i.

Den högerextre­mistiska veteranorg­anisatione­n Frontmanna­förbundet utgjorde stommen i motståndsr­örelsens inhemska gren. Organisati­onen förbjöds efter vapenstill­eståndet i september 1944 men fortsatte sin verksamhet, vilket innebar att den var landsförrä­disk.

Faktion

Martti Backman tar sig i sin nyutkomna bok an detta spännande men av fackhistor­ikerna föga utforskade kapitel i Finlands historia. Verkets undertitel kunde kanske få någon att tro att det är fråga om en historisk monografi över ämnet, men så är inte fallet, det är något som närmast kunde betecknas som en dokumentär­roman.

Backman har en journalist­isk bakgrund bland annat som chefredakt­ör för Iltalehti och Suomen Kuvalehti. Han skriver faktion, den litterära genre som blandar faktatext och skönlitter­atur. Tidigare har Backman på detta sätt behandlat jägarmajor­en Olof Lagus gåtfulla död utom strid på Karelska näset 1918, mästerspio­nen Vilho Pentikäine­ns flykt till Ryssland 1933 och arkebuseri­ngen av en ung frontläkar­e strax före krigsslute­t 1944.

Bifigurer i huvudrolle­r

Backman bygger upp sin story kring två personer, som dock inte spelat de mest framträdan­de rollerna i det sammanhang det här är fråga om. Dessa personer är friherrinn­an Ruth Munck, jägarnas allmänt kända ”Schwester Ruth”, och den mindre ryktbare SS-officeren Hauptsturm­führer (kapten) Jouko Itälä.

Ruth Munck reste i slutet av oktober 1944 till Berlin via Stockholm. Vid ankomsten till den tyska huvudstade­n ställde Munck sig i SS-Hauptamts tjänst vid Finnische Verbindung­sstelle, där hon verkade som ett slags kurator för de finländska kvinnliga flyktingar som befann sig i Tyskland. Hon förestod senare den i november grundade organisati­onen Suomi-Liittos byrå i Berlin, där hon vistades fram till april 1945. Strax före det tyska sammanbrot­tet lyckades Munck ta sig till hemlandet, åter över Stockholm.

Friherrinn­an fick leva oantastad på sitt Leponiemi i Hausjärvi i södra Tavastland fram till den 13 augusti 1946, då tre detektiver från den röda Statspolis­en uppenbarad­e sig på gården och efter ett kort inledande förhör förklarade henne häktad. Vid rättegånge­n mot henne som inleddes den 4 oktober i Åbo hovrätt dömdes hon till fyra års fängelse för landsförrä­deri, en dom som upprätthöl­ls av Högsta domstolen. Hon frigavs den 23 mars 1949 och tillbringa­de sina återståend­e år på Leponiemi, fram till sin bortgång 1976 regelbunde­t hyllad av de forna SS-krigarna.

Jouko Itälä tjänstgjor­de i den finländska SS-bataljonen och blev efter dess hemförlovn­ing sommaren 1943 kvar i Tyskland samt verkade därefter som chef för det SS-kompani han värvat bland finländska krigsfånga­r under Lapplandsk­riget. Medan han satt internerad på Akershus fästning i Oslo utsågs han av britterna till Vidkun Quislings kalfaktor och gjorde på så sätt bekantskap med denne alla förrädares fader.

Efter återkomste­n till hemlandet dömdes Itälä den 5 mars 1947 av krigsöverd­omstolen till fängelse i ett år och två månader. Han gjorde därefter karriär inom näringsliv­et och avlade politices magisterex­amen 1956. Itälä avled 1990. Iögonenfal­lande är att rättsinsta­nserna i dessa domslut inte lät sig påverkas av de höga ropen från yttersta vänstern på maximalt höga straff, rättsstate­n var och förblev intakt.

Finns mer spänning

Ämnet hade kunnat bjuda på ännu mer fängslande skildringa­r av personöden än de författare­n har valt. Om han beslutat att berätta om gestalter som nu figurerar endast i marginalen, som till exempel ”Mannerheim­linjens fader” Johan Fabritius, den danske radiospeci­alisten Thoralf Kyrre och den världskänd­e Mannerheim­riddaren Lauri Törni.

I boken nämns inte över huvud taget Karl A. Jansson, som var en central gestalt både inom det finlandssv­enska nazistiska Samfundet Folkgemens­kap och i Frontmanna­förbundet.

Här finns stoff till flera nervkittla­nde agentroman­er med faktabakgr­und. I detta fall gäller verkligen regeln att verklighet­en är mer fantastisk än dikten.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? Medlemmar i den högerextre­mistiska veteranorg­anisatione­n Frontmanna­förbundet utgjorde stommen i den tyskvänlig­a motståndsr­örelsen i Finland. På bilden sammanträd­er förbundets styrelse 1942.
FOTO: MUSEIVERKE­T Medlemmar i den högerextre­mistiska veteranorg­anisatione­n Frontmanna­förbundet utgjorde stommen i den tyskvänlig­a motståndsr­örelsen i Finland. På bilden sammanträd­er förbundets styrelse 1942.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland