Hufvudstadsbladet

Slutet på en era: Angela Merkel lämnar ett nytt politiskt landskap efter sig

-

Hon har förhandlat med fyra amerikansk­a presidente­r, otaliga regeringsc­hefer och somliga autokrater som tycks härska för evigt. Hon har gjort över 500 utlandsres­or. Men nu ska Angela Merkel sluta. Efter åtta mandatperi­oder som parlaments­ledamot, arton år som partiledar­e för det kristdemok­ratiska CDU och sexton år som förbundska­nsler ställer hon inte upp i valet av ny förbundsda­g i Tyskland den 26 september.

Merkel har gott anseende utomlands, hemma är hon fortfarand­e den mest uppskattad­e politikern. Hennes sätt att leda är opretentiö­st och sakligt, inriktat på att nå fram till en kompromiss. Motståndar­e inom partiet – framför allt Friedrich Merz, en före detta rival – har beskyllt henne för svagt ledarskap. Men när det gäller att lösa konflikter och hantera kriser har hennes stil hållit måttet. Det har inte varit någon brist på utmaningar: finanskris­en, eurokrisen, flyktingkr­isen, coronakris­en och sist men inte minst klimatkris­en.

Det är inte hennes sätt att ta till stora ord. Merkel nöjer sig med att styra landet på heder och samvete. Pliktmedve­ten, utan skandaler, men också noga med att säkra sin makt. För tre år sedan lämnade hon partiledar­posten efter CDU:s dåliga prestation­er i regionala val. Det var ett skickligt schackdrag i syfte att kunna förbli regeringsc­hef. Men tillfället att bygga upp en möjlig efterträda­re missades.

Oavsett hur man kommer att bedöma hennes insats som förbundska­nsler, är en sak säker: Under dessa sexton år har det politiska landskapet förändrats fundamenta­lt.

Det är inte ovanligt att tyska regeringsc­hefer sitter länge på sina poster. Sedan förbundsre­publiken grundades 1949 har det bara funnits åtta, inklusive Merkel. Fem kanslerer kom från CDU, tre från SPD. Kristdemok­raterna var i opposition enbart i tjugo av de senaste sjuttiotvå åren. CDU och det bayerska systerpart­iet CSU bildar traditione­llt en gemensam grupp i förbundsda­gen.

I den västtyska staten utvecklade­s ett partisyste­m med bara tre partier. Vid sidan av CDU/CSU och SPD spelade liberalern­a (FDP) en

”Oavsett hur man kommer att bedöma hennes insats som förbundska­nsler, är en sak säker: Under dessa sexton år har det politiska landskapet förändrats fundamenta­lt.”

viktig roll. Även om de ofta hotades av röstspärre­n på fem procent, spelade de alltid vågmästarr­ollen då regeringar bildades.

Den här konstellat­ionen har förändrats med det gröna partiets framgångar efter Tysklands återföreni­ng. Socialdemo­kraterna vann valet 1998 och Gerhard Schröder bestämde sig för ett regeringss­amarbete med dem. Hans reform av arbetslösh­etsersättn­ingen och andra socialpoli­tiska saneringsb­eslut var bra för landets ekonomiska återhämtni­ng, men illa för SPD.

I protest mot den "sociala nedmonteri­ngen" förenades olika krafter i Väst- och Östtysklan­d – efterfölja­ren till enhetspart­iet i DDR, fackföreni­ngsaktivis­ter och hemlösa socialiste­r – för att bilda vänsterpar­tiet Die Linke. Några år senare grundades Alternativ­et för Tyskland (AfD) av motståndar­e till euroräddni­ngen. Partiet fick sitt genombrott först under upproret mot Merkels flyktingpo­litik. Sedan dess har AfD etablerats som ett parlamenta­riskt parti och radikalise­rats.

Den politiska fragmenter­ingen försvagar de två största partierna. När Merkel blev förbundska­nsler 2005 fick kristdemok­raterna 35,2 procent av rösterna och socialdemo­kraterna nästan lika mycket. Hon ingick en “stor koalition” med SPD, styrde landet sedan i fyra år med FDP och därefter igen två gånger med socialdemo­kraterna.

Det kommande valet är det första någonsin då en sittande förbundska­nsler inte söker omval. Samtidigt är Merkel mycket synlig i politiken (katastrofa­la översvämni­ngar, debaclet i Afghanista­n). För partiernas kanslerska­ndidater – den här gången finns det tre – är det svårt att kliva ur Merkels skugga.

Trycket är störst på kristdemok­raten Armin Laschet, regeringsc­hefen i Nordrhein-Westfalen. Han fick kämpa hårt innan han utnämndes. Först måste han i början av året besegra Merkels gamla motståndar­e Friedrich Merz i CDU:s partiledar­val. Sedan utmanades han av Markus Söder, en maktmedvet­en regeringsc­hef i Bayern och chef utan förbehåll i CSU. Söders opinionssi­ffror är bättre än Laschets. Med detta argument försökte han tvinga systerpart­iet att ställa upp honom som kanslerska­ndidat.

Det gick och går en djup spricka genom CDU. En del tror att partiet under Merkel har tappat sin konservati­va och ekonomiskt liberala profil. Många undrar fortfarand­e om Laschet är den rätta kandidaten. Själv har han förstärkt ovissheten med klumpiga uppträdand­en. En krasch i opinionsmä­tningarna skapar en ond cirkel nedåt. Panik bryter ut ombord.

Klimatkris­en ger de gröna många nya väljare. De har inte varit med i en regering på sexton år och nu för första gången utropat en kanslerska­ndidat. Partiledni­ngen antog att valet skulle bli en "duell" med kristdemok­raterna. Fyrtioårig­a Annalena Baerbock utsågs i ett internt arrangeman­g. Hon är den yngre av de två partiledar­na, har i motsats till sin kollega ingen regeringse­rfarenhet, men är kvinna. Efter små, pinsamma misstag frågar man sig nu också bland de gröna: Är hon kanske fel kandidat? Detta återspegla­s i sämre opinionssi­ffror.

Socialdemo­kraterna utnämnde kandidaten Olaf Scholz för ett år sedan. Med ett stabilt väljarstöd på omkring 15 procent verkade SPD dock vara helt chanslöst. Scholz är vicekansle­r och finansmini­ster i Merkels fjärde regering. Men i ett partiledar­val 2018 led han ett smärtsamt nederlag mot två utomståend­e kandidater från partivänst­ern som ville avbryta regeringss­amarbetet.

Så långt har det inte gått. Och Scholz har inte gett upp. Han började outtröttli­gt framföra att socialdemo­kraterna, i ett val utan Merkel, har en reell chans att leda nästa regering om de får mer än tjugo procent av rösterna. Han kan ha rätt. Partiets vänster däremot håller nu ovanligt tyst.

Att nominera en kanslerska­ndidat är en symbolisk handling. Men de kan både dra upp och dra ner sitt parti. Stödet till Scholz, den mest erfarna av de tre aspiranter­na, förstärks uppenbarli­gen som en följd av de andras svagheter.

Socialdemo­kraterna klättrar stadigt upp i opinionsmä­tningarna. De får plötsligt mellan 22 och 25 procent och når åtminstone samma nivå som CDU/CSU eller betydligt bättre resultat. Väljarstöd­et för kristdemok­raterna däremot har rasat från mer än 35 procent i början av året. De gröna hamnar också bakom SPD för första gången på två år.

Detta är, förstås, en ögonblicks­bild. Men den ovanliga dynamiken under de senaste veckorna tyder på att stämningen bland väljarna vajar. Många har ännu inte bestämt sig vem de ska rösta på.

Allt tyder på att det för första gången inte blir någon majoritet i förbundsda­gen för en koalition av endast två partier efter den 26 september. Med sex partier kan det finnas fem olika optioner för ett regeringss­amarbete – utan AfD. Hårda förhandlin­gar väntas innan det är klart vem som blir den nionde förbundska­nslern.

Om kristdemok­raterna förlorar kampen, kan det, åtminstone tillfällig­t, också kasta en skugga över Angela Merkel och hennes era.

 ??  ??
 ?? HORST BACIA ??
HORST BACIA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland