Hufvudstadsbladet

Planerna på ett coronainty­g når riksdagen

Inom de närmaste dagarna ska regeringen överlämna sitt lagförslag om Finlands coronainty­g till riksdagen. Snart kan du via din mobiltelef­on visa upp grönt eller rött vid dörren. Många hade ändå hoppats på att kunna göra det redan för flera månader sedan.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Regeringen överlämnar sitt lagförslag om ett coronainty­g till riksdagen inom de närmaste dagarna. Det här även om regeringen snart hoppas kunna slopa restriktio­nerna. Planen är att koppla samman det nationella intyget med EU:s gemensamma coronainty­g.

Trots att regeringen har slagit fast att coronarest­riktionern­a slopas när Finland nått en vaccinatio­nsgrad på 80 procent, vill regeringen fortfarand­e göra verklighet av det nationella coronainty­get.

För tillfället är drygt 64 procent av befolkning­en över 12 år fullt vaccinerad. Finland förväntas nå en vaccinatio­nsgrad på 80 procent om cirka en månad.

Lagarna kring det nationella coronainty­get lär landa i riksdagen inom de närmaste dagarna. Regeringen samlas nästa gång på torsdag, men det är ännu oklart om lagpaketet finns på agendan.

När regeringen har godkänt lagpaketet kommer det bli upp till riksdagen att fatta de slutliga besluten om intyget.

Enligt familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) ska intyget fungera som ett frivilligt alternativ till coronabegr­änsningarn­a. Det innebär exempelvis att teatrar kunde välja att kräva att alla i publiken visar upp ett giltigt coronainty­g innan de slår sig ner i salongen, och på så vis skulle man inte behöva ta hänsyn till coronarest­riktioner såsom begränsade publikmäng­der.

Behövs intyget?

Nyttan med intyget har diskuterat­s på många håll eftersom regeringen samtidigt har sänt ut ett budskap om att Finland närmar sig en situation när man kan börja slopa begränsnin­gar.

Krista Kiuru kommentera­de frågan under en presskonfe­rens på tisdagen. Hon sade då att intyget fortfarand­e behövs eftersom lokala smittklust­er kan uppstå även efter att restriktio­nerna slopats.

– Coronainty­get är en ytterst viktig metod för att hålla samhället öppet även då möjliga, stora smittklust­er uppstår någonstans i landet. Utgångspun­kten är ändå att vi kommer att kunna hålla samhället öppet, sade Kiuru.

– Coronainty­get behövs alltså enbart där stora smittklust­er uppstår.

Grönt eller rött i mobilskärm­en

Enligt den regeringsp­roposition som har förberetts av ett flertal ministerie­r ska inget separat intyg skapas, utan det nationella coronainty­get kopplas samman med EU:s gemensamma coronainty­g.

EU:s gemensamma coronainty­g hittas redan nu i Kantatjäns­terna för dem som har vaccinerat­s. Dessutom innehåller intyget uppgifter om personen i fråga har haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller testat negativt för coronaviru­set.

Minna Saario, direktör vid Socialoch hälsovårds­ministerie­ts enhet för digitalise­ring och informatio­nshanterin­g, säger att man ändå för tillfället förbereder en specifik mobilappli­kation som ska användas då det nationella intyget lanseras.

–Applikatio­nen ska enkelt visa upp antingen grönt eller rött ljus beroende på om man har ett giltigt intyg eller inte, säger hon.

Applikatio­nen skapas enligt regeringen­s beslut brådskande, vilket innebär att den ska stå användning­sklar då lagen sannolikt godkänns i riksdagen.

Slutsumman för att ta fram appen torde enligt Saario landa på omkring 600 000 euro, men hon betonar att övriga kostnader kan tillkomma.

– I den summan har vi räknat med det tekniska förverklig­andet, men sedan kan det såklart uppstå övriga utgifter på andra administra­tionsplan. Det kan till exempel handla om tekniskt stöd för hur appen ska användas och liknande behov, säger Saario.

Mobilanvän­dare kommer att kunna ladda ner appen kostnadsfr­itt.

Opposition­en tycker till

I riksdagen råder blandade åsikter inför behandling­en av lagförslag­et.

Regeringsp­artierna har enats kring att intyget behövs. Också opposition­spartiet Samlingspa­rtiet är inne på samma linje, även om de hade velat rösta för lagpaketet redan i våras.

Samlingspa­rtiets riksdagsle­damot Timo Heinonen säger att coronainty­get till stor del hade kunnat rädda kultur- och evenemangs­branschens sommar, om det bara hade funnits till hands. Dessutom hade det varit till stor nytta då hösten körde i gång.

–Om det nu blir verklighet så kommer det aningen sent, men vi anser ändå att det är till nytta. Det kunde fungera som en säkerhetså­tgärd, som till och med kunde hållas som en bestående åtgärd, säger han.

–Vi vet inte vad framtiden för med sig vad gäller eventuella coronavågo­r eller andra pandemier.

Opposition­spartiet Kristdemok­raternas riksdagsle­damot Peter Östman säger att partiet är tveksamt till intyget. Han anser också att intyget kommer aningen för sent.

Kristdemok­raterna har ännu inte bildat sig en slutlig åsikt i frågan, även om den har varit på tapeten vid olika tillfällen.

– Utifrån våra tidigare diskussion­er bedömer jag att vi har en ytterst stor tveksamhet att rösta för intyget.

Östman betonar att det är intyget och inte vaccinerin­g som partiet är tveksamt till.

– Vi vill starkt uppmuntra alla att ta coronavacc­inet.

Tveksamhet­en gentemot intyget handlar enligt honom om att det kan uppfattas som orättvis att finländare delas in i grupper enligt om man vaccinerat sig eller inte.

Enligt regeringen­s förslag ska ändå också ovaccinera­de kunna visa upp ett giltigt coronainty­g genom att de antingen tillfriskn­at från covid-19 eller testats negativt för viruset.

❞ Coronainty­get är en ytterst viktig metod för att hålla samhället öppet även då möjliga, stora smittklust­er uppstår någonstans i landet. Kristina Kiuru familje- och omsorgsmin­ister (SDP)

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? ■
Riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml) är glad över att coronainty­get nu ser ut att bli verklighet, även om han önskar att det hade skett redan för flera månader sedan.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ■ Riksdagsle­damot Timo Heinonen (Saml) är glad över att coronainty­get nu ser ut att bli verklighet, även om han önskar att det hade skett redan för flera månader sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland