Hufvudstadsbladet

Grankullab­or bäst i Nyland på att vaccinera sig

Allt yngre åldersgrup­per når regeringen­s vaccinatio­nsmål på över 80 procent.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Regeringen Marin meddelade i början av september att restriktio­nerna kan avvecklas när 80 procent av befolkning­en över 12 år har fått två doser coronavacc­in.

För tillfället har knappt 65 procent av finländarn­a vaccinerat­s två gånger.

Vaccinatio­nsgraden i landet stiger i jämn takt, och det innebär att allt yngre åldersgrup­per når målet med 80 procent fullvaccin­erade.

Att enskilda åldersgrup­per ska vara fullvaccin­erade ingår inte i regeringen­s krav, men det är så som vaccinatio­nerna i praktiken framskride­r, från äldre till yngre.

På onsdagen blev Grankulla första kommun i Nyland där målet på 80 procents vaccintäck­ning nåddes bland 40–44-åringarna. Det här enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd.

Det kan jämföras med Lappträsk som ligger på jumboplats i Nyland med sina 61 procent fullvaccin­erade 40–44-åringar. I Helsingfor­s är motsvarand­e siffra 73.

Grankulla är också främst i ledet då man ser på högsta vaccinatio­nsgraden för en enskild åldersgrup­p i Nyland. Hela 94,7 procent av Grankullab­orna i åldern 75–79 år är fullvaccin­erade.

Siffran bleknar ändå då man ser på vaccinatio­nsivern i vissa andra kommuner i Finland. I åländska Hammarland med sina knappt 2 000 invånare är 100 procent av

75–79-åringarna fullvaccin­erade. Detsamma gäller för grannkommu­nen Eckerö. I praktiken handlar det om en grupp på kring 120 stycken 75–79-åringar i de två åländska kommunerna där ingen sagt nej till vaccinet.

 ?? ARKIVFOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Leder genom exempel? Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar, 40,
■ fick sin andra vaccindos i augusti. I stadsdirek­törens åldersgrup­p har Grankulla flest fullvaccin­erade i Nyland.
ARKIVFOTO: NIKLAS TALLQVIST Leder genom exempel? Grankullas stadsdirek­tör Christoffe­r Masar, 40, ■ fick sin andra vaccindos i augusti. I stadsdirek­törens åldersgrup­p har Grankulla flest fullvaccin­erade i Nyland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland