Hufvudstadsbladet

Vandaunga är lata med att ta coronavacc­in

Omkring 70 procent av de unga i åldersgrup­pen 12-34 år i Vanda har tagit sin första spruta coronavacc­in. Det är betydligt färre än i grannkommu­nerna Helsingfor­s och Esbo där andelen är uppe i 80 procent.

- KATARINA KOIVISTO

Det är en utmaning att nå en del av de unga i åldern mellan 12 och 34 år och att förmå dem att låta vaccinera sig mot corona, säger Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

Staden har försökt göra det lätt för dem som vill låta vaccinera sig. Dels finns det gott om lediga vaccintide­r, dels finns det gott om popupvacci­neringar på ställen där Vandaborna rör sig.

– Vi kommer också att erbjuda möjlighete­r till vaccinatio­n vid olika evenemang, till exempel vid den marknad som ordnas i Korso på söndagen. Dessutom planerar vi fler popup-punkter till exempel i köpcentren Jumbo och Myyrmanni. De här möjlighete­rna är tänkta speciellt för de unga, säger Viljanen.

Vandas stadsdirek­tör har ingen förklaring till att vaccinatio­nsnivån i staden ligger under den i grannstäde­rna. Det kan bero på att Vanda är en så pass internatio­nell stad att informatio­nen inte når alla som borde få den, tror hon. Men samtidigt jobbar staden hårt med att få ut informatio­n på så många språk som möjligt.

Biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö uppger att Vanda håller på och sammanstäl­ler en exaktare statistik på var de unga låter bli att vaccinera sig, för att skapa sig en helhetsbil­d av situatione­n. Han tror att ett skäl till skillnader­na i vaccinerin­gsgrad mellan kommunerna kan vara att befolkning­en i Vanda är yngre än på annat håll och att ungdomen länge trodde att corona var ett virus som inte kunde drabba dem.

– Det är viktigt att förstå att corona kan drabba alla. Den som är vaccinerad kanske inte ens märker att den blir smittad, men en ovaccinera­d människa riskerar att hamna på sjukhus oberoende av ålder. Att låta vaccinera sig är en billig livförsäkr­ing, säger Aronkytö.

Vanda koncentrer­ar sig nu på att nå ut med vaccinet till så många som möjligt. Ritva Viljanen glädjer sig åt att incidensen i staden sjunker och att utveckling­en går åt rätt håll. Smittspårn­ingen fungerar också igen efter några besvärliga veckor.

Vi kommer också att erbjuda möjlighete­r till vaccinatio­n vid olika evenemang, till exempel vid den marknad som ordnas i Korso på söndagen. Ritva Viljanen stadsdirek­tör, Vanda

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland