Hufvudstadsbladet

Mängden processad mat ofta bov vid tarmsjukdo­mar

En omfattande studie av folks matvanor i 21 länder kopplar ihop inflammato­riska tarmsjukdo­mar med stora mängder långt processad mat. – Men det är inte så enkelt som att korv och hamburgare orsakar IBD, säger professor emeritus Martti Färkkilä.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Enskilda råvaror eller maträtter orsakar inte ensamma inflammato­risk tarmsjukdo­m (IBD). Däremot kan stora mängder industriel­lt bearbetad mat öka risken, säger forskarna bakom en studie, som bygger på matdagböck­er hos drygt 116 000 personer i 21 länder. Dagboksinf­ormationen har jämförts med uppgifter om vilka sjukdomar deltagarna drabbades av under de följande tio åren.

Sambandet mellan industriel­lt processad mat och tarmsjukdo­mar har diskuterat­s förr, men i den här studien lyfts särskilt mängderna fram. Med "stor mängd" avses över fem portioner processad mat per dag. Som sådan mat räknas till exempel charkvaror, läsk och produkter med tillsatta färgämnen och konstgjord­a smaker.

Köttet steg inte fram

Professor emeritus Martti Färkkilä har arbetat med inflammato­riska tarmsjukdo­mar i tiotals år. Han säger att frågan om mängderna processad mat är intressant.

– Men det som är viktigare i den här studien är att man inte fick fram att rött kött eller en diet fattig på frukt och grönsaker skulle orsaka IBD. Dessutom är det värdefullt att studien har utförts i så många olika population­er, säger Färkkilä.

Färkkilä vill ändå vidga orsakspers­pektivet. I stället för att peka på enskilda födoämnen eller enbart industriel­lt hårt processad mat lyfter han fram frågan om vad som förändrar tarmens mikrobiota.

–Vi vet att de inflammato­riska tarmsjukdo­marna har ökat i de västerländ­ska samhällen som har en snabbmatsk­ultur, men jag tror att vi också borde tänka i de banor som man har gjort i det finska astmaoch allergipro­grammet som talar för att vi ska öka vår kontakt med mikroberna i jorden.

En av de centrala frågorna för Färkkilä är hur vi kan förebygga de inflammato­riska tarmsjukdo­marna och stoppa ökningen av fallen.

– För tillfället ökar diagnosern­a med sex procent per år. Det är en helt obegriplig takt, säger han.

Under de senaste 25 åren har de inflammato­riska tarmsjukdo­marna 17-faldigats i Finland.

"En pusselbit"

Dagboksstu­dien bygger på informatio­n från vuxna personer, men inflammato­riska tarmsjukdo­mar är inte enbart vuxensjukd­omar. På Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s möter barnläkare­n Laura MerrasSalm­io allt fler föräldrar till barn som insjuknar. De här familjerna är utan undantag intressera­de av vilken betydelse maten har för sjukdomen.

Merras-Salmio ser den internatio­nella studien, som gjorts i sju olika geografisk­a regioner, som intressant.

– Allt fler får tarmsjukdo­mar och hittills har orsakerna varit ett verkligen stort frågetecke­n. Frågan är inte enkel, men den här studien är en intressant pusselbit i helheten.

Hon ser studien som trovärdig eftersom den bygger på informatio­n om vad folk faktiskt har ätit under en lång period före insjuknand­et.

– Ett barn vars sjukdom bryter ut i 5-årsåldern har förstås inte hunnit äta så stora mängder processad mat, men frågan om matens koppling till inflammati­onen är ständigt aktuell, säger hon.

Hennes råd till föräldrar är att låta ett barn med inflammato­risk tarmsjukdo­m äta så mångsidigt som möjligt, men att undvika förädlade matprodukt­er i stora mängder.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Frågan om vad som orsakar inflammato­riska tarmsjukdo­mar är fortfarand­e olöst, men antagandet är att en samverkan mellan mat, miljö och tarmens mikrobmilj­ö får personer med genetisk benägenhet att insjukna.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Frågan om vad som orsakar inflammato­riska tarmsjukdo­mar är fortfarand­e olöst, men antagandet är att en samverkan mellan mat, miljö och tarmens mikrobmilj­ö får personer med genetisk benägenhet att insjukna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland