Hufvudstadsbladet

Tullen sprängde kokainliga

Åtta personer misstänks för narkotikab­rott och skjutvapen­brott. Det handlar ändå endast om en av förundersö­kningarna efter en massiv insats i somras då nästan hundra personer greps.

- SPT

Tullen är klar med en förundersö­kning av en grupp smugglare som misstänks ha fört in tiotals kilogram narkotika i Finland. Fallet är kopplat till en omfattande internatio­nell insats under våren och sommaren som leddes av USA:s federala polis FBI och som ledde till att nästan hundra personer greps bara i Finland. FBI hade fått tillgång till krypterad kommunikat­ion mellan brottsling­arna och överlämnad­e informatio­nen till bland annat finska myndighete­r.

Den aktuella förundersö­kningen berör åtta personer som misstänks både för narkotikab­rott och skjutvapen­brott. Personerna misstänks ha smugglat kokain och cannabis i landet.

"I mitten av april avslöjade Tullen ett smugglings­försök i Hangö hamn. Tullen beslagtog nästan 11 kilogram kokain som hittades i en långtradar­e", säger utrednings­ledaren, överinspek­tör Janne Kallio i Tullens pressmedde­lande.

Tullen avslöjade också ytterligar­e smugglade laster, totalt tiotals kilogram narkotika.

"Drogernas värde i gatuhandel­n uppgår till omkring 3,2 miljoner euro", säger Kallio.

I samband med Tullens förundersö­kning avslöjades också två cannabisod­lingar och några tusen euro i kontanter.

Största delen av de misstänkta är finländare som bor i huvudstads­regionen. De är mellan 25 och 48 år gamla.

Förundersö­kningen som nu blivit klar är bara en del av helheten. Utredninga­rna som berör övriga misstänkta efter storoperat­ionen i somras fortsätter.

 ?? FOTO: TULLEN ?? ■
Ett av paketen kokain som Tullen beslagtog i samband med tillslaget.
FOTO: TULLEN ■ Ett av paketen kokain som Tullen beslagtog i samband med tillslaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland