Hufvudstadsbladet

Badvarmt vatten dödligt för strömming vid Drumsö

Sundholmen­s kraftverk pumpade ut 38-gradigt badkarsvar­mt vatten i havet – men det dog strömminge­n av.

- JAN-ERIK ANDELIN

Det var sannolikt ett större strömmings­stim som strök med vid ett utsläpp från energibola­get Helens kraftverk vid Sundholmen.

På tisdagskvä­llen flöt död fisk i större mängder upp i viken kring Drumsöbroa­rna. Orsaken var att kraftverke­t vid ett produktion­sstopp av misstag pumpade ut 38-gradigt kylvatten under omkring en halv timmes tid. Helen meddelade om miljöskada­n på tisdagen.

Strömminge­n rör sig som art i större stim och ett sådant kan ha råkat in i varmvatten­virvlarna, säger marinbiolo­ger som HBL har talat med. Strömminge­n betecknas som en späd och spröd fisk, känslig både för variatione­r i vattnets temperatur och salthalt.

– Tur i oturen att det hände den här tiden på året och inte under vårarna när strömminge­n kommer in i större mängder för att leka i vikarna i Helsingfor­s, säger forskare Jukka Pönni vid Naturresur­sinstitute­t Luke.

Pönni har specialise­rat sig på strömmings­population­er. Men det kortvariga varmvatten­utsläppet vid kraftverke­t är en lokal olycka som inte kommer att ha någon betydelse för strömmings­beståndet, säger han. Värre hade följderna kunnat vara om kraftverke­t hade bränt av en större lekplats för fisken.

Ett kylvattens­utsläpp eller någon annan värmekälla lockar ofta under normal drift till sig ungfisk av strömming för att tillgången på föda, som plankton och vattenlopp­or är större där.

Drumsö bro är Helsingfor­s mest populära plats för fritidsfis­kare som tackelfisk­ar strömming. Men tackel – en serie blanka krokar utan agn – kan man på en kort stund dra upp en hink strömming, säger Jukka Pönni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland