Hufvudstadsbladet

Fem frågor om spårvagns- och metrostrej­ken

Det är onsdag eftermidda­g och Milla Leino kör spårvagn 10 vid Kirurgen i Helsingfor­s. När passet är slut tar hon helg mitt i veckan. För HBL förklarar hon varför passagerar­na måste lida under två dagar på grund av spårvagns- och metroförar­nas strejk Vilka

- Varför strejkar ni? BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Alla spårvagnar och metrotåg står stilla i dag och i morgon. Det efter att Helsingfor­s stadsstyre­lse klubbat igenom ett förslag som enligt förarna inte motsvarade vad parterna kom överens om i våras.

Stadsstyre­lsen bifaller ledningens förslag att spjälka upp det som i dag är Helsingfor­s stads trafikaffä­rsverk. Förarna ska jobba för ett nytt kommunalt aktiebolag, medan de som förser vagnarna med spår och skaffar material – infrastruk­turen, som den kallas – stannar kvar.

En av de över 300 förare som vägrar jobba är Milla Leino, som kört spårvagn i sex år.

– Den främsta anledninge­n är att ledningen har talat om att göra en sak, men när vi nu grävt djupare i deras förslag har det visat sig att de inte berättat hela sanningen. Tanken var att både metron och spårvagnar­na skulle bolagisera­s, men nu vill de då lämna metron utanför. Vi bad om en ny redovisnin­g vilket inte ledde någon vart.

– De som driver på för bolagiseri­ng spelar oschyst. De har förlorat sin trovärdigh­et i våra ögon.

– De högsta cheferna har sagt att det inte skulle påverka vårt arbete på något sätt. Fast lämnas metron utanför bolaget stannar hälften av pengarna kvar. Då lär det inte dröja länge förrän någon konstatera­r att spårvagnst­rafiken inte är lönsam, och så har de plötsligt en anledning att skära ned på personalsi­dan "av produktion­stekniska skäl", eller vad det nu heter så där fint.

Hur väl upplever du att ledningen lyssnat på dig som anställd? – Jag har litat på facket som sköter förhandlin­garna för vår del. Först när det kom fram att det pågår fuffens, och att allt kanske inte är som det ser ut, blev jag orolig. Vi vet inte längre vad HST:s ledning har planerat. Jag tror att pengarna är det som till slut avgör.

– När allt kommer omkring är jag och andra oroliga för att mista våra jobb. Vi vet inte längre vad ledningen har planerat.

Vad hoppas ni att strejken leder till? – En ny redovisnin­g av förslaget – och att det stoppas i stadsfullm­äktige.

– Strejken kommer att ha stor inverkan på trafiken. På Skatudden och Busholmen går inga bussar, där är spårvagnar­na det enda kommunala trafikmedl­et. Vi vill inte att passagerar­na drabbas men nu såg vi inget annat alternativ än att ta vårt pick och pack och stänga ned.

Om inget händer, går ny då i ny strejk? – Det vet jag inte. Det är inget som facket informerat om i alla fall. Vi tar en sak i sänder, vi gör det här och ser vad det leder till.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Milla Leinos pass slutar klockan 23 på kvällen. På torsdag morgon tar hon sig till depån för att ge intervjuer. Där står fackanslut­na som vaktar till att ingen kör vagnarna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Milla Leinos pass slutar klockan 23 på kvällen. På torsdag morgon tar hon sig till depån för att ge intervjuer. Där står fackanslut­na som vaktar till att ingen kör vagnarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland