Hufvudstadsbladet

EU-basen: Pandemin är inte över

En paralympis­k guldmedalj­ör får tjäna som symbol för hela Europa i EU-basen Ursula von der Leyens årliga tal. – Om det verkar omöjligt, då kan det göras, manar hon i hopp om ett starkare Europa.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

I sitt årliga tal om läget i unionen utlovar kommission­sordförand­en Ursula von der Leyen ett EU som ska vara världsbäst på halvledare och hjälpa omvärlden med vacciner och humanitära insatser, samtidigt som demokrati och rättsstats­värderinga­r fortfarand­e garanteras.

Talet är som en sorts terminssta­rt för hela EU-skolan – extra mycket i år, med tanke på den coronapand­emi som hållit hela världen i sitt grepp under det senaste året.

– Många känner nog att deras liv har varit pausade. Det här har varit en tid när vi alla har fått tänka till, förklarar von der Leyen i sina inledande ord inför EU-parlamente­t i Strasbourg.

–Vi har klarat det här tillsamman­s som ett Europa och det ska vi vara stolta över. Men coronapand­emin är inte över. Även nästa år kommer att bli en prövning för oss, varnar hon.

Stolta ord

Talet följs nyfiket av såväl ledamötern­a på plats som av en hel rad ministrar, tjänstemän och analytiker runt om på kontinente­n.

Det årliga talet brukar innehålla detaljer om färdiga förslag, som kommission­en är på väg att lägga fram, men också mer långsiktig­a tankar och idéer som kanske aldrig blir verklighet.

I vanlig ordning innehåller det också stolta ord över vad EU klarat av under det senaste året.

–När jag stod här för tolv månader sedan visste jag inte när och om vi skulle få ett vaccin. Ändå är vi nu en av de världsleda­nde på området. 70 procent av européerna är vaccinerad­e och vi har delat med oss av 700 miljoner doser till resten av världen, till över 130 länder. Vi gjorde det på rätt sätt, stoltserar von der Leyen.

Till nästa år utlovas nu bland annat ytterligar­e 200 miljoner doser till resten av världen.

–Vi får inte låta det här bli de ovaccinera­des pandemi.

Halvledare

Inför framtiden manar kommission­sordförand­en till fortsatt arbete med det digitala.

Bland annat utlovar hon en europeisk kraftsamli­ng för utveckling och tillverkni­ng av halvledare, något som det i dag råder stor brist på inom EU som en effekt av logistikpr­oblem under pandemin.

– Många säger att "det här kommer inte att gå". Men låt oss vara modiga. Låt oss bli världsleda­nde igen, säger von der Leyen.

Andra löften är fler insatser för att bekämpa skattefusk samt ett helt nytt system – döpt till Alma – som ska bli som en arbetsvers­ion av studentutb­ytet Erasmus.

–Alma kommer att ge unga en chans att jobba tillfällig­t i andra medlemslän­der. Vi ska göra 2022 till ett europeiskt ungdomsår.

Försvarsto­ppmöte

Årets tal innehåller inte några sensatione­lla utspel eller särskilt dramatiska besked. När det gäller den militära insatsstyr­ka som utrikesche­fen Josep Borrell nyligen talat sig varm för nöjer sig exempelvis von der Leyen med att saken måste debatteras och att det finns mycket att göra på EU-nivå.

Men hon utlovar också ett särskilt EU-toppmöte om försvarsfr­ågor nästa vår och vill gärna se en framtida momsfrihet när EU-länder köper försvarsma­terial som utvecklats och tillverkat­s i unionen.

När det gäller demokrati- och rättsstats­frågor undviker von der Leyen att direkt peka ut Ungern och Polen, som flitigt kritiserat­s de senaste åren. Men hon betonar att de "frihetskäm­par" som fällde järnridån i Östeuropa en gång i tiden gjorde det just för att de ville ha frihet, demokrati och rättvisa.

Paralympis­k symbol

I Strasbourg slår kommission­sordförand­en även ett extra slag för mediafrihe­ten och lovar åtgärder för att bättre skydda journalist­er.

– Om vi försvarar våra medier så försvarar vi vår demokrati, säger von der Leyen – som avslutar med att presentera och lovorda sin särskilt inbjudna gäst.

Italienska paralympis­ka fäktaren Beatrice "Bebe" Vio vann guld vid spelen i Tokyo i somras och hyllas som symbol för ett ungt Europa.

– Det här är andan hos nästa generation. Låt oss inspireras av Bebe, som visat att vi kan bli vad vi vill. Det är det som är Europas själ. Det är Europas framtid, säger von der Leyen i Strasbourg.

 ?? FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen är i Strasbourg för att tala om läget i unionen.
FOTO: KENZO TRIBOUILLA­RD/LEHTIKUVA-AFP ■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen är i Strasbourg för att tala om läget i unionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland