Hufvudstadsbladet

Så kommentera­r finska EU-parlamenta­riker talet

De finländska EU-parlamenta­rikerna är positivt inställda till mycket av det som kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen lyfte fram under sitt årliga tal på onsdagen. Men vissa centrala frågor uteblev.

- RICO LILJEDAHL/SPT

– Det var ett tal med fokus på att EU har mycket outnyttjad potential, säger EU-parlamenta­riker Heidi Hautala (De Gröna) under en presskonfe­rens.

Ursula von der Leyen ifrågasatt­e Kinas ageranden bland annat genom att påpeka att Kina inte bara bör sätta upp klimatmål, utan också genomföra dem.

Enligt von der Leyen kommer EU-kommission­en också att föreslå att ytterligar­e 4 miljarder euro, fram till 2027, läggs till för finansieri­ng av klimatfråg­or.

– Världen behöver fås med på bekämpning­en av klimatförä­ndringarna. Det är konkreta och viktiga frågor, säger Miapetra KumpulaNat­ri (SDP).

Laura Huhtasaari (Sannf) tycker att det var bra att von der Leyen satte press på Kina, speciellt eftersom hon anser att USA haft en hårdare linje gentemot Kina än vad EU har haft.

– Det är bra att EU försöker skärpa sin linje mot Kina, säger Huhtasaari.

Ett gemensamt EU-försvar

Enligt von der Leyen är ett gemensamt europeiskt försvar av största vikt, eftersom det enligt henne kommer att finnas uppdrag där Nato och FN inte deltar, men där EU bör göra det.

– Vi behöver är en europeisk försvarsun­ion. Om vi utvecklar den politiska viljan finns det mycket vi kan göra på EU-nivå, sade von der Leyen.

Hon lyfte även fram tre konkreta exempel på vad som behövs för att skapa ett framgångsr­ikt europeisk försvar. Kollektivt beslutsfat­tande eller lägesuppfa­ttning var ett av exemplen.

– Många av EU-länderna har inte beredskap för detta. Jag är heller inte säker på att, till exempel, länderna i öst hade kommit till Finlands hjälp om en situation där det behövs uppstår, kommentera­r Huhtasaari.

Satsa på ungdomarna

von der Leyen betonade vikten av att satsa på Europas ungdomar. Därför startar man bland annat ett nytt utbytespro­jekt kallat Alma. Projektet ska ge Europas ungdomar möjlighet att prova på att arbeta i ett annat EU-land än hemlandet.

–Det är ungdomarna­s framtid det är frågan om. Det är ungdomarna som kommer att drabbas av klimatförä­ndringen, säger EUparlamen­tariker Sirpa Pietikäine­n (Saml).

– Erasmus är en fantastisk möjlighet för ungdomarna, säger Mauri Pekkarinen (C).

Enligt honom innehöll von der Leyens tal mycket bra, men vissa viktiga frågor uteblev.

– Jag önskar att hon talat mera om Arktis eftersom det är en stor fråga både inom geopolitik­en och på många andra plan.

 ?? FOTO: YVES HERMAN/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Ursula von der Leyen talade inför EU-parlamente­t i Strasbourg på onsdagen.
FOTO: YVES HERMAN/LEHTIKUVA-AFP ■ Ursula von der Leyen talade inför EU-parlamente­t i Strasbourg på onsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland