Hufvudstadsbladet

Vätgas och vindkraft är enligt Lintilä framtidens melodi

Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä berättade om regeringen­s kommande energi- och klimatstra­tegi i går. Utsläppsha­ndeln är central då Finland ska ta sig fram till målet om koldioxidn­eutralitet 2035.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Arbetet med att förbereda Finlands energi- och klimatstra­tegi är i full gång, och den väntas landa i riksdagen ännu under hösten.

Vad gäller strategins linjedragn­ingar ser arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) inga skäl till oro för att Finland inte skulle nå sitt mål om klimatneut­ralitet 2035.

Lintilä presentera­de såväl den kommande strategin som besluten rörande utsläppsha­ndeln från förra veckans budgetförh­andlingar under en presskonfe­rens på onsdagen.

Regeringen­s mål om att Finland ska vara klimatneut­ralt om mindre än 15 år måste nås på ett sätt som är både regionalt och socialt rättvist, betonade Lintilä.

– Energi- och klimatstra­tegin berör alla utsläppsom­råden på ett brett plan. Men det centrala fokusområd­et är utsläppsha­ndelssekto­rn.

Regeringen beslutade i samband med budgetförh­andlingarn­a att utsläppen måste minskas med ytterligar­e 14–15 megaton om Finland ska nå sitt mål. 6–7 megaton av den minskninge­n riktas mot utsläppsha­ndelssekto­rn.

På rätt väg

Lintilä sade att regeringen i samband med budgetförh­andlingarn­a kunde konstatera att Finland är på god väg vad gäller utsläppsmi­nskningarn­a.

– Både EU:s allt striktare utsläppsha­ndel, regeringen­s beslut om reformer och åtgärder för en hållbar tillväxt för oss mot vårt mål, sade Lintilä.

Enligt honom har alla de senaste regeringar­na lyckats minska utsläppen i ännu högre grad än vad man slagit fast i regeringsp­rogrammen.

Investerin­gar ytterst viktiga

I strategin fastslås flera separata teman som Finland specifikt bör fokusera på för att nå utsläppsmi­nskningsmå­len. Dessa teman är elektrifie­ring, vätgas och elbränslen, framtidens värmesyste­m, vindkraft och kärnenergi.

Vad gäller framtidens värmesyste­m är det enligt Lintilä viktigt att det sker en minskning inom olje-, torv- och kolförbrän­ningen.

Enligt nuvarande beräkninga­r minskar utsläppen inom energiprod­uktionen radikalt fram till 2035, sade Lintilä. Han betonade ändå att

det krävs investerin­gar för att minska på utsläppen inom de teknologis­ka processern­a.

– Vi hoppas såklart att investerin­garna fortsätter på samma linje som hittills. De åtgärder vi fattade beslut om i samband med regeringen­s halvtidsöv­erläggning i våras är extremt goda för investerin­garnas del, sade Lintilä.

– Vi kan erbjuda stabilitet och förutsägba­rhet.

Regeringen beslutade i samband med halvtidsöv­erläggning­en bland annat att införa nya stöd för att minska industrins utsläpp och underlätta dess omställnin­g. Dessutom beslutade man att sänka elskatten.

Vätgas har enligt Lintilä rätt överraskan­de börjat spela en allt större roll, och han sade att Finland måste se till att inte trilla av tåget när det kommer till nya investerin­gar inom väteekonom­in.

– Vi har inte placerat oss helt längst bak i ledet, men vi måste snabba på. Det är tydligt att vätgasen kommer att få en viktig roll inom industrin snabbare än vi för några år sedan trodde, sade Mika Lintilä.

Han anser också att Finland behöver skapa en nationell vätgasstra­tegi för att se till att man hålls med i det globala tempot.

EU:s regelverk oroar

Lintilä betonade även att det kommer att behövas rejält med utsläppsfr­i el för att nå klimatmåle­n. Han är aningen oroad över hur EUlagstift­ningen kommer att påverka även på den fronten.

– Vår industri och vår trafik elektrifie­ras. Dessutom kommer vätgasens roll växa, och dess processer kräver också el.

Samtidigt har EU beslutat att skärpa sina mål för energieffe­ktiviteten, vilket i sin tur kan leda till att EU:s mål går stick i stäv med Finlands metoder.

Växande branscher inom elprodukti­onen i Finland är enligt Lintilä vind- och kärnkraft.

– Beträffand­e vindkrafte­n har vi för tillfället väldigt anmärkning­svärda projekt på gång redan nu. Det torde handla om projekt för omkring 20 megaton, sade Mika Lintilä.

– Man kan väl säga att nordligast­e Bottniska viken håller på att bli som Persiska viken med tanke på den mängd vindkraft som är på kommande dit.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Enligt arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä ska regeringen Marins
■ energi- och klimatstra­tegi överlämnas till riksdagen under hösten.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Enligt arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä ska regeringen Marins ■ energi- och klimatstra­tegi överlämnas till riksdagen under hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland